Novosti
POČELO JE SUĐENJE

Vasiljković: Nisam kriv,
bio sam za Jugoslaviju,
a ne Veliku Srbiju
Objavljeno 21. rujna, 2016.

"Osjećate li se krivim?" - pitao je sudac Damir Romac, a optuženi ratni zločinac Dragan Vasiljković, poznatiji kao kapetan Dragan, odgovorio je: “Apsolutno ne", nakon 20-minutnog čitanja optužnice u velikoj sudnici splitskog Županijskog suda. Dugo očekivano suđenje počelo je uz velike mjere osiguranja i golem interes domaćih i stranih medija.

Vasiljković je rekao da je optužnicu u cijelosti razumio, ali je ne prihvaća te da mu ne treba prevoditelj, jer hrvatski razumije odlično. U obraćanju sudu rekao je da je ponosan na svoje specijalce “knindže”, da nije branio Veliku Srbiju, nego “svoju jedinu domovinu Jugoslaviju”. "Jadransko more bilo je moje more, kao što je danas vaše. Nisam zločinac. Jedini zločin je napravljen prema meni, 11 godina sam u zatvoru bez presude. Istraga je bila za anale, a optužnica je dignuta nakon deset godina. Agresiju na Jugoslaviju počinili su domaći izdajnici i strani plaćenici. Oni su sad branitelji, a ja agresor. Tu nešto nije u redu. Ovaj postupak je montirana priča, a oni koji su je montirali svjesni su toga. Svjedoci su dali lažne iskaze", kazao je Vasiljković na početku svog izlaganja koje je potrajalo 20-ak minuta.

Optužen je da je kao zapovjednik Jedinice za posebne namjene u sastavu paravojnih srpskih postrojbi, odnosno zapovjednik Nastavnog centra za obuku pripadnika specijalnih postrojbi Alfa, postupao protivno odredbama Ženevske konvencije. U optužnici stoji da je tijekom lipnja i srpnja 1991. u zatvoru na kninskoj tvrđavi te tijekom veljače 1993. u Bruškoj, kod Benkovca, mučio, zlostavljao i usmrćivao zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije. Tereti ga se i da je tijekom srpnja 1991. u Glini, u dogovoru sa zapovjednikom tenkovske jedinice JNA, izradio plan napada na tamošnju policijsku postaju te prigradsko naselje Jukinac, sela Gornji i Donji Viduševac, a potom i njihovo zauzimanje. Tijekom napada oštećeni su i uništeni civilni objekti, stanovništvo natjerano na bijeg, pljačkana imovina te ubijeni i ranjeni civili, od kojih i jedan strani novinar. Suđenje se nastavlja 18., 19. i 20. listopada saslušavanjem 12 svjedoka. E.S.

ODVJETNICI NEĆE DOKAZIVATI NEVINOST, NEGO ĆE RUŠITI OPTUŽNICU

Na splitski sud Vasiljković je doveden s lisicama na rukama, a na ulasku u sudnicu nasmiješio se publici u kojoj je, uz novinare, bilo i nekoliko diplomata. Sudnicu je čuvalo desetak pravosudnih policajaca, a ispred nje i zgrade suda bio je veći broj policajaca u civilu i uniformama. Vasiljkovića, koji ima srpsko i australsko državljanstvo, zastupaju odvjetnici Slađana Čanković i Tomislav Filakovac, a njegov predmet broji 40 tisuća stranica. Odvjetnici su najavili da tijekom suđenja nemaju namjeru dokazivati njegovu nevinost, nego da će mu slobodu ishoditi osporavajući optužnicu i dokaze tužiteljstva. Prema prijedlogu tužiteljstva sljedećih mjeseci svjedočit će 55 osoba. No, riječ je samo o osobama koje predložila optužba, dok obrana tek treba predložiti svoje svjedoke.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike