Crna kronika
MALOLJETNI “PODUZETNICI”

Mladi Baranjci printali novčanice pa platili piće u kafiću
Objavljeno 20. rujna, 2016.

Dvojica maloljetnika s područja Baranje osumnjičeni su za krivotvorenje novca. “Maloljetnici su u rujnu obostrano skenirali i isprintali novčanice. Na području Belog Manastira stavili su u opticaj lažni novac u iznosu od nekoliko stotina kuna. Policajci su uz potvrdu oduzeli lažne novčanice, a protiv mladića podnosimo kaznenu prijavu nadležnom državnom odvjetništvu”, doznajemo od Darija Premeca, glasnogovornika Policijske uprave osječko-baranjske. Kako doznajemo, lažnim novcem maloljetnici su su “počastili” pićem u kafiću.

Prema podacima Hrvatske narodne banke (HNB), u prvih šest mjeseci ove godine iz optjecaja je izdvojeno 635 komada domaćeg i stranog lažnog novca. Najviše je bilo krivotvorenih kuna - 353 komada, što je porast od 64,2 posto u odnosu na broj krivotvorenih novčanica kune registriranih u istom razdoblju 2015. godine. Tada je iz optjecaja bilo izdvojeno 215 komada krivotvorenih novčanica kune.

- Uzme li se u obzir da je prosječno u prvom polugodištu 2016. u optjecaju bilo 179,8 milijuna komada novčanica kune, može se utvrditi da su na 1 milijun komada originalnih novčanica u optjecaju tijekom navedenog razdoblja evidentirane prosječno dvije krivotvorene novčanice - navode u HNB-u. Što se tiče hrvatskog novca najčešće se krivotvore novčanice u apoenu od 200 kuna. Od siječnja do lipnja pronađene su 222 krivotvorene novčanice eura, potom slijede lažni američki dolari, funte sterlinga, te kanadski dolari.S.Lacić

ŠTO S KRIVOTVORENIM NOVCEM?

Iz HNB-a navode da krivotvoreni novac odmah treba predati u najbližu policijsku postaju. Sve novčanice i kovani novac za koje se sumnja da su krivotvoreni policajci prosljeđuju na analizu u HNB. “Upotreba krivotvorenog novca jednako je nezakonita i kažnjiva kao i izrada krivotvorenog novca. Krivotvoreni novac nije moguće zamijeniti za originalni novac”, ističu u HNB-u.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike