Novosti
ZAUSTAVILA IH ŽICA I DUNAV

U Bugarskoj se migranti
nadaju zapadu preko RH
Objavljeno 19. rujna, 2016.

Donedavno se većina migranata koji su iz Turske ušli u Bugarsku mogla slobodno kretati i tražiti svoj put prema zapadnoj Europi. No sada su zaustavljeni u ovoj najsiromašnijoj državi Europske unije. Razlog su tomu zatvaranje granice između Bugarske i Srbije, što migrantima onemogućava daljnje putovanje. No, ako se uspiju probiti do Srbije, na granici s Mađarskom čekaju ih ograda i bodljikava žica, koje i ako prijeđu, čeka izgon iz Mađarske.

Irački Kurd Azhuan Arhwanssara kaže da je nakon što je bio smješten u 20-krevetnu sobu u romskom getu u Sofiji odlučio pokušati prijeći granicu. No taj pokušaj nije uspio - vratili su ga srbijanski graničari.

- Nismo došli tako daleko da bismo sada odustali - izjavio je 22-godišnji glazbenik za AFP u centru za izbjeglice u Vrajdebni - predgrađu bugarskog glavnog grada. On ne odustaje od svojeg cilja, a to je “Engleska ili Kanada”.

Ivan Penkov, ravnatelj prepunjenog izbjegličkog centra, kaže da su ovakve priče sve učestalije posljednjih dana. “Od srpnja nekoliko je skupina migranata nestalo iz centra, ali su se ubrzo vratili nakon što nisu uspjeli prijeći granicu sa Srbijom”, kaže Penkov.

Pokušaj da se granica prijeđe sjeverno, prema Rumunjskoj, gotovo je nemoguć jer to znači da se mora preplivati Dunav koji je za populaciju koja je većinu života provela u pustinji - koban. Prije nekoliko dana na Dunavu je pronađen brod iz kojeg su se tri migranta utopila, a za njih troje još se traga. Neki od njih su bili djeca.

Krajem svibnja izbjeglički kampovi u Bugarskoj bili su popunjeni samo sa 20 posto kapaciteta, a danas su svi prepuni. “Prije su svi koji su došli do Bugarske nastavili svoj put dalje. Danas nemaju kamo otići jer su granice zatvorene”, kaže Georgy Voynov, pravnik koji radi za Helsinški odbor za ljudska prava u Bugarskoj.

Procjena o 10.000 migranata “zapelih” u Bugarskoj zapravo je skroman broj s obzirom na to da ih se još 60.000 nalazi u Grčkoj, a samo ove godine u Italiju je preko Mediterana došlo 130.000 izbjeglica. No, to ne smanjuje zabrinutost bugarske vlade da će postati zemlja u kojoj će migranti ostati zauvijek, kao svojevrsna tampon-zona između Tuske i Europske unije.

Bugarski premijer Bojko Borisov zatražio je pomoć od EU kako bi se spriječili migranti da ulaze u zemlju. Bugarska je već postavila barijeru od bodljikave žice kojom su pokrili veći dio od 259 kilometara duge granice s Turskom. Borisov je posjetio Berlin i Ankaru prošlih dana kako bi pokušao osigurati da se ne raspadne krhki dogovor između Turske i EU-a prema kojem bi Turska spriječila migrante da ulaze u EU.

Vuk TEŠIJA
NOVI, "TAJNI" PUTEVI DO EUROPE

Stotine tisuća migranata ulazi u Europi slabo poznatim "tajnim" putevima nakon što su neke tranzitne države uvele strože kontrole na granici, objavio je Institut za prekomorski razvoj (ODI). Očekuje se da će ove godine sredozemnim rutama doći oko 330.000 migranata, no broj zahtjeva za azilom mogao bi dosegnuti 890.000, navodi ODI, vodeći britanski neovisni institut za međunarodni razvoj i humanitarna pitanja. Razlika od više od 500.000 "pokazuje da postoji velik broj ljudi o čijem dolasku u Europu znamo malo", upozorava agencija. "Te izbjeglice i migranti putuju u Europu raznim 'tajnim' kanalima i sredstvima: neki preko kopna skriveni u vozilima, drugi zrakoplovima s krivotvorenim dokumentima ili ostaju nakon isteka vize", navodi. Samo trećina tih migranata su iz Sirije, a većina dolazi iz zemalja sa srednjim prihodima.

Možda ste propustili...

PROJEKT HRVATSKE AKADEMSKE I ISTRAŽIVAČKE MREŽE

Pomoć djeci sa smetnjama u razvoju

Najčitanije iz rubrike