Crna kronika
PRIJEVARA PREKO MREŽE

Dala joj tisuće kuna
da joj sredi mirovinu
Objavljeno 17. rujna, 2016.

ĐAKOVO/ČAČINCI

Unatoč brojnim upozorenjima iz policije da građani nepoznatim osobama ne daju novac, nakit i osobne podatke, takve se prijevare i dalje događaju gotovo svakodnevno. Dvije osobe, u Đakovu i Čačincima, tako su ostale bez nekoliko tisuća kuna.

- Između srpnja i kolovoza nepoznata se osoba preko društvene mreže (!?) lažno predstavila kao državni odvjetnik te je lažnim obećanjem o rješavanju mirovine iz inozemstva 62-godišnjakinju dovela u zabludu i održavala je u njoj. Kao protuuslugu 62-godišnjakinja je nepoznatoj osobi na području Đakova isplatila više tisuća kuna - doznajemo od Darija Premeca, glasnogovornika Policijske uprave osječko-baranjske. U srijedu prijepodne u Čačincima su 88-godišnjaka pokrali lažni policijski inspektori.

- Osamdesetosmogodišnjaka je nazvala žena koja se predstavila kao policija i rekla mu da će do njega doći dva policajca radi popisa i fotografiranja novca. U međuvremenu, dok je trajao telefonski razgovor, stigla su dva nepoznata muškarca u civilnoj odjeći, koja su se starijem muškarcu predstavila kao policijski inspektori te od njega zatražila novac koji ima u kući kako bi ga fotografirala. Žrtva je donijela sav novac i stavila ga na stol - doznajemo od Josipa Štajdohara iz Policijske uprave virovitičko-podravske.

Cijelo vrijeme žrtvu je na telefonu zapričavala nepoznata žena, a tijekom razgovora jedan od dvojice 88-godišnjaku je odvlačio pozornost, dok je drugi sa stola uzeo više tisuća kuna i otišao iz kuće. Ubrzo za njim otišao je i drugi muškarac.

Iz policije ističu da su lopovi 88–godišnjaka prije prijevare nazvali i on je o tome obavijestio policiju. Orahovački policajci došli su mu u kuću i rekli da nikome ne daje novac na uvid, nego da opet, ako nazovu, pozove policiju. No stariji je muškarac ipak nasjeo na priču lopova, koji su ga dobrano zbunili, te je ostao bez novca. Tek kad su prevaranti otišli, a on shvatio da je ostao bez novca, nazvao je policiju i rekao im što se dogodilo, ali tada je već bilo kasno.

Sandra LACIĆ
POLICAJCI DOČEKALI PREVARANTA

U srijedu je 39-godišnjak nazvao ženu u Zagrebu i predstavio se kao policajac, rekaši joj da mora podići sav novac iz banke jer se radi o krivotvorenom novcu. Žena je, srećom, posumnjala u tu priču i nazvala zagrebačku Petu policijsku postaju, čiji su djelatnici brzo došli. Dok su policajci razgovarali s potencijalnom žrtvom, pred njezin stan došla je nepoznata osoba. Policajci su se sakrili, rekavši ženi da mu kaže da je sama. Potom je “policajcu”, na njegov upit, predala 1200 kuna. Lopov je krenuo prema izlazu, no zaustavili su ga pravi policajci i uhitili. Lopov je osumnjičen za ukupno tri prijevare, a domogao se najmanje 140.000 kuna.

bešćutnost

META PREVARANATA SU STARIJE OSOBE

SAVJETI POLICIJE

Iz policije savjetuju građane da ne pristaju na nagovaranja raznih osoba telefonom ili osobno da će im one u ime neke tvrtke oprostiti novčani dug do 10.000 kuna u zamjenu za trenutnu isplatu njima na ruke. Mogući oprost duga, ako do toga dođe, neće se provoditi na kućnom pragu, nego će građani biti pozivani u razne ustanove, gdje će se to provoditi na drukčiji način. “Ne vjerujte također osobama koje vam dođu ispred kuće ili stana i predstavljaju se kao djelatnici raznih tvrtki, na primjer, HEP-a, banke, djelatnici za legalizaciju i slično, koji će od vas na licu mjesta tražiti novac da bi vam učinili nekakvu uslugu, jer djelatnici banaka svoje bi klijente pozvali u banku, a ne novac provjeravali u njihovoj kući”, poručuje policija.

Možda ste propustili...

POLICIJA ZABILJEŽILA 4596 PREKRŠAJA

Bez poginulih u prometu za vikend

GRANIČNI PRIJELAZ BAJAKOVO

Turčin u kamionu švercao cigarete

Najčitanije iz rubrike