Regija
UPIS U REGISTAR “ANA RUKAVINA”

Među darivateljima koštane srži najviše je Slavonaca
Objavljeno 17. rujna, 2016.
Hrvatski su donori do sada spasili 63 života u Hrvatskoj i svijetu

SLAVONSKI BROD

Lijek je u nama - poruka je 313. akcije upisa u Registar dobrovoljnih davatelja krvotvornih matičnih stanica, koja je na inicijativu udruge Slap, što okuplja roditelje i članove obitelji djece oboljele od malignih i rijetkih bolesti, održana u prostorijama slavonskobrodskog društva Crvenog križa. Zaklada želi podsjetiti građane da u sebi nosimo lijek kojim možemo spašavati živote. Tako je temeljni cilj akcije pomoć oboljelim osobama - potragom za podudarnim darivateljima, a upis u Registar prvi je korak koji je potrebno napraviti kako bi se pomoglo teško oboljelima od akutnog i kroničnog oblika leukemije te bolesnicima s teškim oštećenjem koštane srži diljem svijeta.

Vjera u ljude

Teuta Benković Lačić, dr. znanosti na brodskom Veleučilištu, došla je, kaže, iz humanih razloga, jer želi pomoći ljudima, no prije nekoliko mjeseci na važnost darivanja krvi u Zakladu “Ana Rukavina” podsjetio ju je, nažalost, i slučaj u obitelji.

- Zbog leukemije preporučeno je presađivanje koštane srži. Tek kada je bolest blizu, shvatimo težinu svega. No utješno je što su hrvatski donori do sada spasili 63 života u Hrvatskoj i svijetu pa preporučujem svima koji mogu da se jave za upis u registar - kaže Benković Lačić.

Vlastitim primjerom, vođen vjerom u ljude i uspjeh akcije, krv je darivao i 30-godišnji svećenik Mario Mazanik iz Požege, koji službu obavlja u Našicama.

- Inače sam dragovoljni davatelj krvi, a došao sam na brodsku akciju kako bih možda mogao pomoći prijateljici, medicinskoj sestri koja je oboljela od leukemije, a mlada je i ima dvoje male djece. Ista smo krvna grupa i, ako bude trebalo želim pomoći - kaže svećenik, pohvaljujući sve one koji odluče biti humani na ovaj način.

Ostaviti trag

Marijan Bralić iz Zbjega također redovito daruje krv, a motiv za dolazak na akciju također je želja da nekome pomogne.

- Želim nešto drugo osim materijalnog ostaviti na ovom svijetu - kaže 26-godišnji mladić.

Među četrdesetak darivatelja bila je i mlada žena iz Đakova te veći broj mladih Brođana, od kojih neki baš nisu bili razgovorljivi. No svi su dobro došli - kaže Marija Stapar iz Zaklade, koja četvrti put na brodskoj akciji objašnjava zainteresiranima jednostavan postupak upisa.

- Bitno je da su dobrog općeg zdravlja u dobi od 18 do 40 godina. Popune pristupnicu i daruju 6 ml krvi za HLA tipizaciju kojom se utvrđuju antigeni tkivne snošljivosti, čime ulaze u Registar. Upisani su do svoje 65. godine, a ako u međuvremenu budu nekome odgovarali, mogu biti pozvani na postupak darivanja koštane srži - kaže Stapar, naglašavajući kako je važno da se donori prije toga o svemu informiraju.

- Dolazimo na poziv ljudi. Do sada je u Registar upisano njih gotovo 52 tisuće, a najbrojniji su Slavonci, široke duše i dobra srca - dodaje Stapar podsjećajući i na brodsku akciju od prije četiri godine, organiziranu za malog Marina Dulja, za kojega je donor i nađen.

Marija RADOŠEVIĆ
Traže se nakon dvije godine

Mnogo je lijepih priča, primjerice o Mirjani Ciboci iz Novske, policajki koja je dala novu šansu za život gospodinu iz Češke, ili o Hrvoju Butiganu iz Vukovara, koji je matične stanice dao Damiru Kitoniću. Nakon dvije godine, naime, darivatelj i primatelj imaju pravo zatražiti informaciju o tome tko su i gdje žive, što u pravilu posljeduje posebnom emotivnom vezom, jačom od prijateljstva. Zadovoljan akcijom, Davor Piršlin iz udruge Slap kazao je kako se nada da će bar jedna doza ove krvi nekome spasiti život. “Jedno dijete, član naše udruge, dobilo je koštanu srž iz Austrije, a iz Registra 'Ana Rukavina' za sada su spašena 63 života”, kaže Piršlin.

52

tisuće potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica upisano je u Registar “Ana Rukavina”

Možda ste propustili...

PREDSTAVI ĆE "SAMONATAPAJUĆI CVJETNJAK"

Trojac IOŠ-a Virovitica u finalu “Ideje godine”

"ZAŽELI 4 - ZA LJEPŠI ŽIVOT U OPĆINI BIZOVAC"

25 žena pomoć su za 150 osoba

(PRE)ZADUŽENO 8,5 % RADNO SPOSOBNIH GRAĐANA

Obveze ne podmiruje 1310 Đakovčana, duguju 14 mil. €

Najčitanije iz rubrike