Novosti
ODLAZI “NAJSLAVONSKIJA” VLADA

Tko će od 18 Slavonaca ostati u izvršnoj vlasti?
Objavljeno 15. rujna, 2016.

Vlada Tihomira Oreškovića, osim što će imati najkraći mandat od početka hrvatske samostalnosti (potvrđena u Saboru 22. siječnja 2016.), ostat će zapamćena kao neuspjeli pokušaj eksperimenta s nestranačkim premijerom.

O tome je već mnogo toga rečeno i napisano. Međutim, o jednoj zanimljivosti nije mnogo pisano, a to je da je sadašnja tehnička vlada bila možda više negoli bilo koja prije nje - “slavonska”. Naime, nabrojili smo da je u Vladi na ministarskim pozicijama te dužnostima zamjenika i pomoćnika ministara - dakle u izvršnoj vlasti - čak 18 Slavonaca. Tu nismo računali, primjerice, ministra financija Zdravka Marića, inače rođenog u Slavonskom Brodu, jer živi u Zagrebu, ili Marija Njavru, pomoćnika ministra poljoprivrede, Požežanina koji živi i radi u Zagrebu.

Bez HSS-a i HSP-a AS

Dakle, u izvršnoj vlasti još su uvijek kao članovi tehničke vlade ministar gospodarstva iz redova Mosta Tomislav Panenić, koji prebivalište ima u Berku. I većina njegovih pomoćnika su Slavonci - Boris Hajduković je iz Osijeka, Ivan Sertić iz Nove Gradiške, Željko Pravdić iz Vukovara i Damir Juzbašić iz Županje.

Jedan od svakako najuspješnijih ministara u kratkom mandatu ove vlade je Tomislav Tolušić, ministar regionalnog razvoja i fondova EU. Njegova zamjenica je Osječanka Sonja Bošnjak, a dva pomoćnika su Davor Huška iz Pakraca i Dragan Jelić iz Slavonskog Broda.

Tomislav Ivić iz Valpova zamjenik je ministra obrane, a Mario Turalija zamjenik ministra poduzetništva i obrta.

U različitim ministarstvima su još Srećko Tomas iz Osijeka, koji je pomoćnik ministra znanosti, obrazovanja i sporta, Krunoslav Karalić, također iz Osijeka, pomoćnik je ministra poljoprivrede, Zdravko Vukić iz Našica pomoćnik je ministra graditeljstva i prostornog uređenja. Nadalje, Ružica Palić Kramarić iz Osijeka pomoćnica je ministra zdravlja, Snježana Brzica, također iz Osijeka, ministra turizma, Stjepan Sučić iz Vukovara ministra branitelja, a Marijo Klement iz Virovitice ministra pomorstva, prometa i infrastrukture.

Tko će od njih zadržati svoju poziciju, danas je teško reći s obzirom na to da je još uvijek pitanje koje će političke opcije sastavljati novu vladu. Sa sigurnošću bi se moglo reći kako se na poziciji zamjenika ministra poduzetništva neće zadržati Mario Turalija, s obzirom na to da je na tu dužnost imenovan u kvoti HSS-a, koji ostaje u oporbi. Malo je vjerojatno da će svoju poziciju zadržati i Zdravko Vukić, koji je pomoćnik ministra postao u kvoti HSP-a AS.

Stranački neopredijeljeni

S obzirom na to da je vrlo vjerojatno kako će HDZ i Most ostati koalicijski partneri, moguće je da će dobar dio ostalih Slavonaca koji su na dužnost došli iz redova HDZ-a i Mosta u izvršnoj vlasti ostati na tim ili sličnim dužnostima. Valja reći kako dobar dio kadra što ga je u izvršnu vlast doveo Most nije stranački opredijeljen.

- U stranci imamo spremne ljude za pozicije u izvršnoj vlasti. Bit će promjena, to je sasvim jasno, kako u resorima koji će pripasti pojedinoj političkoj opciji tako i u kadrovskim rješenjima, no o tome je za sada prerano govoriti. U svakom slučaju, bilo bi, recimo, suludo kadrovski ekipirati novu vladu a da u njoj ne bude Tolušić, koji je itekako dokazao svoju sposobnost - kaže nam visoki izvor iz HDZ-a ne želeći da mu se spominje ime.

Jedan od pomoćnika ministra iz redova Mosta također kaže kako je još uvijek sve otvoreno kada su u pitanju kadrovska rješenja, jer su pregovori o formiranju nove vlade tek počeli.

- Realno očekujemo da će suradnja s HDZ-om biti nastavljena. Moguće su i promjene pojedinih ministarstava ili u pojedinim ministarstvima. Držim da bi bilo dobro da pojedini dužnosnici koji su pokazali određene rezultate i ostanu na pozicijama koje su obavljali od formiranja ove vlade. Pohvatali smo konce, “ugasili požare” i bilo bi na neki način logično da nastavimo graditi sustav - kazao nam je taj dužnosnik želeći također ostati anoniman zbog mnogo otvorenih pitanja koja će se rješavati u pregovorima Mosta i HDZ-a.

Hoće li buduća hrvatska vlada biti “slavonska”, zapravo, manje je nije bitno. Najvažnije je da ona stvori preduvjete za veći gospodarski razvoj cijele zemlje, a posebice potonulog istoka Hrvatske. Premda se lako može zaključiti da će projektima koji će donositi prosperitet Slavonije i Baranje s mnogo više emocija pristupati - Slavonci i Baranjci.

Igor MIKULIĆ
MOSTU ČETIRI MINISTARSTVA UMJESTO ŠEST?

Prema informacijama koje su procurile iz HDZ-a i Mosta, želja je HDZ-a da Mostu umjesto sadašnjih šest ministarstava pripadnu četiri, s obzirom na rezultate izbora, odnosno 13 saborskih zastupnika u odnosu prema 19 na izborima prošle godine. Međutim, naše informacije govore kako Andrej Plenković, kao vjerojatni budući premijer, želi svakako da HDZ preuzme ministarstva gospodarstva i poljoprivrede, što se može obrazložiti obećanjem iz kampanje o provedbi “projekta Slavonija”. Navodno bi HDZ želio i ministarstvo pravosuđa, a Most bi zauzvrat dobio ministarstvo zdravlja, što bi zbog mnogo financijskih problema u zdravstvu bio prilično vruć krumpir.

MINISTRA ROMIĆA OD SMJENE SPASILA AFERA KONZULTANTICA

Ako bi eventualno Most i dobio Ministarstvo poljoprivrede, iz dobro obaviještenih izvora doznajemo kako na njegovu čelu više ne bi bio Davor Romić. Naime, kako kaže naš sugovornik, čelnik Mosta Božo Petrov planirao je Romića smijeniti još davno jer se kao ministar poljoprivrede u toj ulozi nije snašao, ali ga je od smjene spasila “afera konzultantica”, tj. fokusiranje na to je li Tomislav Karamarko bio u sukobu interesa zbog poslova svoje supruge Ane s tvrtkom njegova prijatelja i lobista MOL-a. “U početku je Petrov Romiću čak osnovao i izvaninstitucionalno vijeće za pomoć u poljoprivredi, međutim uzalud. Romić je nastupao gotovo uvijek profesorski, a kada bi mu se netko od poljoprivrednika izravno obratio s određenim problemom, znao je kazati kako on nije tu da rješava probleme pojedinačno. Također nije shvatio da je obavljanje ovakve funkcije podložno i javnoj kritici”, rekao nam je naš sugovornik. Z.R.

bit će promjena

JOŠ SE NE ZNA TKO ĆE SASTAVLJATI NOVU VLADU

Možda ste propustili...

OBILJEŽENA 29. OBLJETNICA VRO BLJESAK

Rafalei iznad Okučana u počast palim braniteljima

HRVATSKA MEĐU NAJAKTIVNIJIMA U SVIJETU

Dobra djela činilo 17.000 građana

Najčitanije iz rubrike