Ekonomija
NAJDUŽA ISPLATA U POVIJESTI

Sve zemlje EU-a isplatile su poticaje, a hrvatskim seljacima već gotovo godinu dana stižu na kapaljku
Objavljeno 29. kolovoza, 2016.

U hrvatskom poljoprivrednom sektoru - jednom od najvažnijih gospodarskih segmenata, događalo se sve i svašta, ali da se poljoprivredne potpore isplaćuju već gotovo godinu dana, nije se dogodilo u povijesti hrvatske države, odnosno od kada se poticaji isplaćuju. Kazala nam je to u razgovoru nekolicina poljoprivrednika, podsjećajući da je isplata izravnih plaćanja krenula još lani, u studenome, i od tada se isplaćuje na kapaljku. Mnogim poljoprivrednicima do sada je sjelo više od deset, pretežito manjih uplata.

Matija Brlošić, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore, kaže da ga gotovo svakodnevno zovu poljoprivrednici kojima još uvijek na račune sjedaju poticaji, a koji su nezadovoljni isplaćenim iznosom, kao što su primjerice proizvođači nekih autohtonih pasmina, međutim, odluke o isplati još uvijek nisu dobili te se ne mogu niti žaliti.

- Ovdje valja istaći da se u slučaju isplate izravnih plaćanja, koja se ove godine prvi put obračunavaju prema novom modelu, nije poštivao zakonski rok (30. lipnja). Navodno da je zbog nešto kompliciranijeg načina obračuna Europska komisija dopustila produženje isplate poticaja, ali smatram da nije isto dobiti novac u veljači, ili u kolovozu. Prema nekim informacijama koje imamo i ostale zemlje EU-a zbog novog načina obračuna poljoprivrednih potpora imale su problema s isplatom, tj. kasnile su, ali ne toliko, a koliko nam je poznato do sada su sve, osim Hrvatske, poticaje i isplatile. Očito da je problem u nedostatku novca u proračunu, zbog čega je Agencija za plaćanje zatrpana papirologijom, jer deset puta radi jedno te isto kod obračuna i isplate razlike poticaja. Vlada RH napokon mora shvatiti da je poljoprivreda strateška grana i da se poticaji moraju poljoprivrednicima isplatiti odjednom, a ne na deset ili jedanaest obroka - kaže Brlošić.

Mnogi poljoprivrednici pak smatraju da nije problem u novom načinu obračuna (jer su i lani išle neke izmjene), ili u nedostatku novca u proračunu, nego u nesposobnosti Agencije za plaćanje te se, kako kažu, s pravom postavlja pitanje kako će ta institucija s više od 700 zaposlenih, ako nije u stanju provesti isplatu poljoprivrednih potpora, stići provesti mnogo zahtjevniji Program ruralnog razvoja.

Budući da je ministar poljoprivrede Davor Romić u nekoliko navrata javno tvrdio da su s 30. lipnja 2016. isplaćena sva izravna plaćanja (poticaji) postoji i sumnja da ga je netko iz Agencije za plaćanje krivo informirao.

Jer kako drugačije protumačiti odgovor na naš upit zbog čega poljoprivrednici još uvijek nisu dobili odluke o isplaćenim potporama Agenciji za plaćanje, a koji prenosimo u cjelosti: “Odluke se mogu kreirati i objaviti na Agronetu kada sve isplate u cijelosti budu završene svim korisnicima - tj. kad budu isplaćeni svi tzv „naknadni“ korisnici i oni kod kojih se, temeljem kontrola, rade korekcije izračuna (umanjenja i isključenja) te vezana poravnanja. Očekujemo da će to biti vrlo skoro. Odluke se po završetku svih isplata (a sad su na završetku isplate potpore za prošlu godinu) generiraju iz IT sustava automatski i istovremeno za sve korisnike i postavljaju na AGRONET, a ne pojedinačno te je malo vjerojatno da sustav nekoga od korisnika „ispusti“ tijekom automatiziranog postupka generiranja odluka, ali ako imate informaciju da postoje korisnici koji odluku nisu dobili za ranije godine – uputite ih slobodno da se jave u APPRRR radi provjere te informacije”.

Zdenka RUPČIĆ
Zbog nesposobnih birokrata manje novca za poljoprivredu

Aljkavost, nesposobnost, nedostatak novca u proračunu, ili kako god, u ovom izuzetno važnom resoru Hrvatsku bi, smatraju neki poljoprivredni analitičari, itetako mogla koštati. Naime, kada Europska komisija nagodinu bude tražila od naše zemlje dokumentaciju što je i koliko isplatila toliko će joj novca i refundirati odnosno u ovom slučaju za onoliko novca koliko je isplaćeno nakon 30. lipnja, bit će nam umanjenja financijska omotnica. Iz Ministarstva poljoprivrede prije mjesec dana izjavili su da je EU/HR regulativom ( ne navodeći kojom) dozvoljeno ne isplatiti 5 % od ukupnog iznosa potpora i da to ne podliježe nikakvim sankcijama koje bi onemogućile refundaciju isplaćenih potpora od strane EK. Međutim, mnogi koji su upućeni u ovu tematiku tvrde da je Hrvatska trebala zatražiti produljenje roka za isplatu, a prema svemu sudeći nije, jer se cijelo vrijeme javnost pokušalo uvjeriti da su s 30. lipnja isplaćena sva izravna plaćanja. “Sva plaćanja koja su išla poslije 30. lipnja prema svemu sudeći neće biti refundirana, a riječ je o približno 300 milijuna kuna. To znači da će naša poljoprivreda za toliko novca manje iz EU-a proračuna za plaćanja u 2016. godini, a što će svakako biti jedno od proračunskih iznenađenja za novu vladu”, kazao nam je jedna poljoprivredni analitičar.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike