Kultura
31. KOLONIJA UMJETNIČKE KERAMIKE “HINKO JUHN” U NAŠICAMA

Radost izrade unikatnog keramičkog nakita
Objavljeno 29. kolovoza, 2016.

NAŠICE - Posljednih dana Kolonije umjetničke keramike “Hinko Juhn” u izložbenom salonu Zavičajnog muzeja u Našicama održana je kreativna radionica oblikovanja nakita u keramičkim tehnikama. Vodila ju je umjetnica Jelena Hrastnik. Zbog velikog zanimanja sudionika kako iz Našica, pa tako i iz Osijeka, naknadno je organiziran još jedan, treći, poslijepodnevni termin radionice. Zadovoljstvo odazivom izrazila je i Jelena Hrastnik, koja je napomenula da su predmeti izrađeni od gline stavljeni u društvene margine.

Svrha radionice bila je da ljudima pobudi zanimanje za ovom već pomalo zaboravljenom tehnikom i da se shvati svrha izrade unikatnih komada, koji nestaju pod okriljem potrošači nametnutih kalupa. Također, da se osjeti što znači osjetiti i materijal, poput crvene i bijele gline, pod svojim rukama i stvoriti razne zdjelice, perlice, dinosaure, anđelčiće i ostale motive vlastitim snagama.

“Sve u svemu, atmosfera na radionici bila je opuštena, prijateljska i vrlo poticajna te su stvoreni temelji za neke nove ideje i buduće projekte vezane uz umjetničku keramiku, što ukazuje na to da keramika kao umjetnost nije zaboravljena i da je još uvijek usađena u kulturnoj memoriji ljudi naših krajeva. Zbog toga se može reći da je 31. Kolonija umjetničke keramike “Hinko Juhn” uspjela u nmjeri ispunjavanja svoje misije, a to je promocija keramike i umjetnosti, poticanje stvaralaštva i razvijanje kreativnih ideja u svrhu razvoja kulturnog turizma naših krajeva”, kaže se u izvješću Zavičajnog muzeja Našice. D.Kć.

Možda ste propustili...

NOVO IZDANJE ŠKOLSKE KNJIGE "QUINCY JONES: 12 NOTA – O ŽIVOTU I KREATIVNOSTI"

Mudre lekcije velikoga Quincyja Jonesa

NOĆ KNJIGE OTVORENA U NACIONALNOJ I SVEUČILIŠNOJ KNJIŽNICI

Najmasovnija domaća manifestacija sa 1150 programa

Najčitanije iz rubrike