Novosti
DJEČJA IGRA?

Nicolierovu bistu
išarao maloljetnik
Objavljeno 18. kolovoza, 2016.

Policijska uprava vukovarsko-srijemska pronašla je osobu koja je prije nekoliko dana oskrnavila spomen-bistu francuskog dragovoljca u obrani Vukovara 1991. godine Jeana-Michela Nicoliera, a što je zgranulo stanovnike Vukovara i izazvalo brojne osude.

– U Policijskoj postaji Vukovar provedeno je kriminalističko istraživanje nad maloljetnikom iz Vukovara, a kojim je utvrđena sumnja kako je 12. kolovoza u poslijepodnevnim satima crvenim sprejem pošarao bistu J.-M. Nicoliera u Vukovaru – priopćila je policija. Navodi se i kako je, u vezi s tim slučajem, upućeno posebno izvješće Općinskom državnom odvjetništvu za mladež u Vukovaru. Prema policijskom priopćenju, sumnja se da je maloljetnik počinio kazneno djelo povrede mira pokojnika iz čl. 332. Kaznenog zakona Republike Hrvatske. Prema neslužbenim saznanjima, riječ je o 14-godišnjem dječaku, a navodno je do šaranja po spomen-bisti došlo zbog – dječje igre.

Bista Jean-Michela Nicoliera postavljena je pokraj pješačkog mosta preko rijeke Vuke u središtu Vukovara, a koji nosi njegovo ime. Nicolier (1966. – 1991.) je došao u jesen 1991. godine kao dragovoljac iz Francuske u Hrvatsku i aktivno se uključio u obranu Vukovara od velikosrpske agresije. Bio je ranjen, a nakon sloma obrane Vukovara i neprijateljskog zauzimanja grada, odveden je iz podruma vukovarske ratne bolnice zajedno s još 265 ranjenih vukovarskih branitelja i civila koji su 20. studenoga 1991. godine ubijeni na Ovčari. Iz masovne grobnice Ovčara ekshumirana su tijela 200 žrtava, no Nicolierovi posmrtni ostaci do danas nisu pronađeni. S.Butigan