Regija
NAŠIČKA BOLNICA UGROŽENA?

Šimić: U liječnika se uloži
i do 800.000 kn, a
može otići kad god hoće
Objavljeno 11. kolovoza, 2016.
Zbog manjka kadra bolnica je poslala na specijalizacije veći broj liječnika

NAŠICE

Uprava Opće bolnice Našice šokirana je izmijenjenim i dopunjenim Pravilnikom o specijalističkom usavršavanju doktora medicine, kojim se financijski rasterećuje sadašnje specijalizante i mlade specijaliste ako prije roka raskinu ugovor o specijalizaciji. Naime, specijalizanti su dosad bili prisiljeni potpisivati ugovore kojima su na duže razdoblje bili vezani uz bolnicu, a u slučaju prijevremenog raskida ugovora morali su plaćati goleme troškove. Njima će odsad biti mnogo lakše otkazati suradnju bolnici koja ih je specijalizirala, jer ako odluče otići prije nego što su otplatili dug, morat će podmiriti samo trošak specijalizacije, a ne i četverogodišnju brutoplaću. Dakle, platit će troškove glavnog mentora, mentora i komentora, trošak bolnice u kojoj se obavlja specijalističko usavršavanje, trošak poslijediplomskog specijalističkog studija, trošak završnog i specijalističkog ispita, trošak knjižice o specijalističkom usavršavanju doktora medicine i trošak dnevnika rada doktora medicine na specijalističkom usavršavanju. U Hrvatskoj liječničkoj komori, koja je inicirala izmjene pravilnika, procjenjuju da ukupan trošak specijalizacije prema novim pravilima ne bi prelazio iznos od 50.000 kuna. To je višestruko manji trošak od onog koji su dosad morali plaćati liječnici specijalisti ako bi se odlučili na prijevremeni transfer u drugu ustanovu. U našičkoj bolnici upozoravaju da novi Pravilnik ustanovu dovodi u izuzetno neugodan položaj te da se njegovom primjenom nanosi velika financijska i nemjerljiva šteta u pogledu mogućeg gubitka kadrova koji se trenutačno školuju, ili su se školovali na trošak bolnice. Za sadašnja 22 specijalizanta našička bolnica mjesečno izdvaja 322.000 kuna. Istodobno, mjesečni manjak u ukupnom financijskom poslovanju iznosi približno 150.000 kuna. Dakle, u kratkim crtama, financijska situacija u našičkoj bolnici nije sjajna.

- Vidljivo je da bolnica roni u minus i da nema tog opterećenja, odnosno ulaganja u kadrove, rezultat poslovanja bio bi pozitivan. Ukupan trošak koji bolnica izdvoji za usavršavanje jednog specijalizanta je oko 800.000 kuna. Lako se može procijeniti kolike su moguće financijske, ali i sve druge štete, ako liječnici napuste našu ustanovu – upozorava dr. Hrvoje Šimić, ravnatelj bolnice.

Jedan od uvjeta za opstojnost zdravstvenih ustanova jest to da imaju određeni broj liječnika, a našička bolnica poslovično ima manjak.

- Zbog velikog nedostatka liječnika bolnica je bila prisiljena poslati na razne specijalizacije povećani broj liječnika, trenutačno njih 22. Eventualnim prijevremenim prekidima radnog odnosa te odlascima u druge ustanove bez odštete, ili s minimalnom odštetom, bila bi ugrožena kadrovska opstojnost naše bolnice. Do sada je postojala obveza liječnika da nakon završene specijalizacije odrade u bolnici upravo onoliko koliko je trajalo njihovo usavršavanje - objašnjava dr. Šimić.

Snježana FRIDL
Specijalizantima novi ugovori

Kako ne bi ostali bez liječnika, bolnica će specijalizantima, kako doznajemo, ponuditi nove, izmijenjene ugovore o međusobnim pravima i obvezama, dok liječnici specijalisti moraju sami podnijeti zahtjev za izmjenom postojećeg ugovora. Bolnica im je obvezna ponuditi izmijenjene ugovore u roku od 30 dana od podnošenja zahtjeva. Ravnatelj bolnice, dr. Hrvoje Šimić, kaže da će uprava preispitati novonastali poslovni rizik vezan uz ugovore o radu specijalizanata te će nakon revizije morati donijeti odluke za osiguranje financijske i organizacijske stabilnosti jednog od najvažnijih poslovnih subjekata Grada Našica, ali i mnogo šireg područja.

322

tisuće kuna našička bolnica izdvaja mjesečno za sadašnja 22 specijalizanta

150

tisuća kuna mjesečni je manjak u ukupnom financijskom poslovanju našičke bolnice

Dr. Hrvoje Šimić

ravnatelj bolnice

Bolnica roni u minus, a da nema ulaganja u kadrove rezultat poslovanja bio bi pozitivan

opstanak

BOLNICA UGLAVNOM IMA MANJAK LIJEČNIKA

Liječnici zadovoljni Pravilnikom

U otvorenom pismu Hrvatsko društvo mladih liječnika Hrvatskog liječničkog zbora podupire primjenu Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o specijalističkom usavršavanju doktora medicine, koji je stupio na snagu 16. srpnja 2016. “Ovaj Pravilnik rješava brojne akutne probleme liječnika specijalizanata, mahom tehničke naravi, ali se bavi i egzistencijalnim pitanjima kao što je definiranje troškova specijalističkog usavršavanja”, navode. Dodaju da su “(mladi) liječnici specijalizanti i specijalisti bili jedina struka u Hrvatskoj koja je na zakonski način ucjenjivana od strane poslodavaca” budući da je trošak specijalističkog usavršavanja uključivao i brutoplaće. Naglašavaju da je plaća zarađena obavljenim radom i da slična praksa nije primjenjivana na druge struke u RH niti u drugim članicama Europske unije.

Možda ste propustili...

FOTOGRAFIJE PRIMAJU DO 12. SVIBNJA

Bioraznolikost - fotonatječaj

AUSTRALSKA DOBRA PRAKSA

Edukacija: Briga o starijim osobama

Najčitanije iz rubrike