Mozaik
DUBRAVKO IVANIŠ - RIPPER:

Nikad ne kalkuliramo,
uvijek dajemo sve od sebe
Objavljeno 30. srpnja, 2016.

Legendarni zagrebački rock-sastav PipsChips&Videclips ove godine ponovno će se popeti na pozornicu Ferragosto Jama u Orahovici, i to u subotu, 6. kolovoza u terminu od 22.30 sati.

Na njihovu prošlom nastupu prije tri godine, na 6. Ferragosto Jamu, Pipsi su oduševili i pokazali zašto su jedan od najboljih rock sastava u Hrvatskoj. U razgovoru s njihovim frontmenom, legendarnim Dubravkom Ivanišem - Ripperom saznali smo puno toga o Pipsima i njihovima planovima.

Još jedan nastup u Orahovici, i ponovno na Ferragosto Jamu. Kakva su očekivanja za nastup ove godine?

- Bendovi poput Pipsa rijetko imaju prilike svirati u Slavoniji, tako da veseli činjenica da Ferragosto Jam opstaje iz godine u godinu. Festival je uvijek imao uigranu tehničku ekipu i zanimljiv line-up bendova, ne sumnjam da će tako biti i ove godine. Osobno, kad se popnem na stage, svejedno mi je gdje sviramo. Nikad ne kalkuliramo i dajemo sve od sebe.

Nedavno ste rasturili Dom sportova, vaši stari i noviji hitovi pjevali su se uglas, kakav je osjećaj?

- Mi smo u više od 20 godina postojanja odgojili svoju publiku i koliko god devastacija na svim nivoima bila prisutna, činjenica je da u milijunskom gradu mi možemo okupiti 5000 ljudi, preciznije građana kojima je naš bend jako važan. Od posljednje takve prilike prošlo je gotovo 16 godina, izdogađalo nam se svašta, ali na kraju rad i upornost pobjeđuju. To nije samo floskula i apsolutno se potvrđuje na našem primjeru.

Posljednji album “Walt” iz 2013. je oduševio, je li novi na pomolu?

- Treba mi puno vremena da napišem pjesme za koje imam opravdanje da ih objavljujemo. Živim u doba kad nisam fasciniran novom muzikom koju čujem, a ni sebi ne opraštam baš ništa. Logična je posljedica da moram puno raditi kako bi isplivali songovi koji imaju potencijal ostati i nakon nas. Mislim da je u tome smisao našeg poslanja.

Što će Pipsi raditi do kraja ljeta?

- Sviramo većinom festivale po regiji i neke solo gigove. Ja ću, kad nismo na putu, raditi u studiju na novim pjesmama.

Pipsi su uvijek bili svoji, originalni, jedinstveni. Kakvo je vaše mišljenje o današnjoj hrvatskoj glazbenoj sceni?

- Ne pratim već dugo. Znaš, u ovim svojim godinama reflektiram se na rudimente, još uvijek pokušavam naučiti od najboljih, to me čuva od starenja.

Mladi se ipak danas okreću urbanoj glazbi, vaša poruka mladim bandovima koji startaju?

- Ne priznajem markaciju urbane i neurbane muzike, ta je dioba fejk. Mladim ljudima, pa tako i mladim bendovima već petnaestak godina govorim da što prije odu iz ove zemlje. Da nauče, da rade, da participiraju u vrijednosnim sustavima koji rad i znanje cijene. To je moja poruka. Parafrazirat ću našeg proslavljenog znanstvenika Ivana Đikića – jedino na taj način možete zadržati pozitivan pogled na svijet.

Vladimir GRGURIĆ

planovi

SVIRKE I PISANJE NOVIH PJESAMA

Ulaznice, kamp, parking

Festivalske ulaznice u pretprodaji mogu se kupiti na entrio.hr ili na entrio prodajnim mjestima. Festivalske ulaznice uključuju ulaz na sve dane i sve stageove na festivalu, popust na vlak, besplatan prijevoz od kolodvora do Jezera i natrag te besplatan kamp u prostoru predviđenom za to. Kao i svake godine dosad, posjetitelji je osiguram dio Jezera, odnosno izletišta “Orah” na kojem se može besplatno kampirati, ove godine je besplatan kamp nešto veći nego prijašnjih godina. Svi oni kojima besplatan kamp ne odgovara i htjeli bi kampirati na nekom drugom mjestu, to mogu učiniti, ali će im zaposlenici Uprave Jezera naplatiti kamp. Roštiljanje na Jezeru je dopušteno, vatra se smije paliti samo na mjestima određenim za to, ali uz napomenu kako se Jezero nalazi u Parku prirode Papuk te je sječa drveća strogo zabranjena i kažnjiva. Od ove godine povećan je i broj parkirnih mjesta na Jazeru, pa tako na Jezeru postoji oko 1.500 parkirnih mjesta, a plaćanje je preko parkirnih automata.

Možda ste propustili...

U POSLJEDNJOJ OVOSEZONSKOJ EMISIJI “RAZGOVOR S RAZLOGOM”

Gost je redatelj Vinko Brešan

Najčitanije iz rubrike