Novosti
REZULTATI DRŽAVNE MATURE

Čak 108 učenika riješilo ispite 100 posto točno
Objavljeno 19. srpnja, 2016.

Državna matura 2015./2016. provedena je regularno, profesionalno i prema pravilima struke te, prema povratnim informacijama, najbolje do sada. Rečeno je to na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO).

O rezultatima ljetnog roka državne mature govorili su Zlatko Zadelj, načelnik Odjela za organizaciju i provođenje ispita, Mirjana Smoljić, voditeljica Infocentra, Sanja Fulgosi, načelnica Odjela za promicanje kvalitete obrazovanja, i Maja Jukić, ravnateljica NCVVO-a.

Ukupno je na ljetni rok izišlo 35.527 pristupnika, od toga redovnih učenika 30.619 ili 86 posto. Od toga je 1309 pristupnika iz Osječko-baranjske županije.

Ono što je za svaku pohvalu jest da je čak 108 maturanata riješilo ispite 100 posto, i to najviše matematiku, njih 74. Od toga je njih 49 riješilo 100 posto matematiku B razine, a 25 učenika 100 posto riješilo je težu, A razinu matematike. Među njima su i mladi Slavonci - Suzana Pratljačić iz Ceremošnjaka, maturantica našičke Srednje škole Isidora Kršnjavoga, a stopostotnu točnost na ispitu iz matematike imao je i Luka Majnarić iz Ivankova, maturant Gimnazije M.A. Reljkovića iz Vinkovaca. Fiziku je 100 posto riješilo 11 učenika, a jedan od njih je Požežanka Maja Begić. Psihologiju je sa 100- postotnom točnošću riješilo samo troje maturanata u Hrvatskoj, a među njima je Matea Zovko iz đakovačke Gimnazije A.G. Matoša.

Iz grafičkog prikaza ocjena može se zaključiti da je nedovoljnih, ali i odličnih, ocjena bilo najmanje, dominira ocjena dobar, a zanimljivo je da se i ove godine pokazalo da maturanti bolje znaju engleski jezik od svog materinskog jezika, pa je tako u engleskom A razine mnogo više vrlo dobrih ocjena nego iz hrvatskog jezika iste razine. Od izbornih predmeta najviše vrlo dobrih i odličnih ocjena bilježi se kod učenika koji su pisali ispit iz psihologije.V. Latinović

74

maturanta riješila su sa 100-postotnom točnošću ispit iz matematike

Najtežu razinu matematike 100 posto su riješili Suzana Pratljačić iz Ceremošnjaka i Luka Majnarić iz ivankova

Najčitanije iz rubrike