Novosti
USPJEŠNI MLADI SLAVONCI

Oni su najbolji u zemlji - ispite državne mature riješili su 100 posto
Objavljeno 15. srpnja, 2016.
Uspjeh je isključivo rezultat dobrog i marljivog rada te odlične podloge

Iako će konačni rezultati ispita državne mature biti poznati 18. srpnja, već se sada zna da su najuspješniji maturanti u Hrvatskoj riješili testove 100 posto, ili veoma blizu tome postotku. Među njima je i nekoliko uspješnih mladih Slavonaca.

Martin Hengl, maturant II. gimnazije (jezične) iz Osijeka, riješio je test iz njemačkog jezika A razina s 99,17 posto točnosti i s tim je rezultatom četvrti u generaciji svojih vršnjaka iz cijele Hrvatske. Engleski jezik A razina riješio je također izvrsno (95,33 posto), kao i matematiku B razina (99 posto). “Njemački je bio težak, sastojao se od čitanja, slušanja i pisanja eseja, a takav tip eseja nismo radili na Njemačkoj jezičnoj diplomi (DSD). Ali, snašao sam se i ispalo je odlično. Planiram studirati germanistiku i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, iako sam prvi i na rang ljestvicama za studije češkog, ukrajinskog, švedskog jezika i indologije”, kaže Martin, koji je na prijamnom u Zagrebu osvojio 214,5 bodova, a riječ je o testu inteligencije i logičkim zadacima.

Ponosna razrednica

Valentina Markasović, njegova kolegica iz 4.c razreda, najboljeg razreda u II. gimnaziji, postigla je 98 posto riješenosti u ispitu iz engleskog jezika A razina. “Moj je prvi izbor engleski i povijest na Filozofskom fakultetu u Osijeku, tamo sam prva na rang ljestvici, a prima se pet studenata. Matura nije bila previše stresna, samo je trebalo ponoviti gradivo. Engleski mi je bio lakši na maturi, nego na državnom natjecanju”, kaže Valentina.

Ponosna je i njihova razrednica Valerija Karačić. Kaže da su svi njezini učenici postigli izvrstan uspjeh na državnoj maturi i upisali fakultete koje su željeli. Ističe još Nenada Lastavicu koji je najbolje riješio test iz latinskog jezika u cijeloj Hrvatskoj. On i njegovi kolege Lora Begović, Nikolina Pešić, Patrik Livaja, Vlatka Košta, Slavica Mikić, Julija Kizivat, Nikola Radoš, Ivan Kukulić i drugi učenici, među prvima su na rang-ljestvicama fakulteta u Zagrebu, Zadru, Osijeku...

I Suzana Pratljačić iz Ceremošnjaka, maturantica našičke Srednje škole Isidora Kršnjavoga, na državnoj maturi istaknula se izvanrednim rezultatima riješivši ispit iz matematike sa 100-postotnom točnošću. S peticom je položila i fiziku te kemiju i biologiju. Fiziku je riješila s 97 posto, a kemiju i biologiju s 90 posto. Suzana kaže da nije očekivala da će sto posto riješiti matematiku te smatra da je taj uspjeh isključivo rezultat dobrog i marljivog rada te odlične podloge koju joj je dala nastavnica Zrinka Amidžić.

- Nisam očekivala tako vrhunski rezultat iz matematike, jer sam pozornost usmjerila učenju biologije, kemije i fizike za prijamni ispit na Medicinskom fakultetu u Zagrebu – kaže Suzana te dodaje kako se njome najviše ponose mlađe sestre i roditelji. Suzana ističe da je stopostotni uspjeh iz matematike stvorio dvojbu oko upisa na fakultet i dvoji između Medicinskog i Fakulteta elektronike i računarstva.

Bez straha

- Obožavam i matematiku, i fiziku, i kemiju i biologiju, i svi ovi predmeti su mi zanimljivi. Mislila sam da ću upisati Medicinski fakultet u Zagrebu, međutim, ovaj rezultat iz matematike me pokolebao, počela sam razmišljati i o FER-u – kaže Suzana.

Stopostotnu točnost na ispitu iz matematike imao je Luka Majnarić iz Ivankova, maturant Gimnazije M. A. Reljkovića iz Vinkovaca.

- Pripremao sam se uz svoju mentoricu Mirelu Lončar, a kako inače obožavam matematiku nije me bilo strah ispita. Često sam išao na natjecanja, gdje sam bio među prva tri mjesta. Sam rezultat više je iznenadio moje roditelje nego mene - rekao je Majnarić, dodavši kako je ostvario svoju želju i upisao Fakultet strojarstva i brodogradnje.

Vesna LATINOVIĆ/Snježana FRIDL/Mario KOKAJ

Matea Zovko

Gimnazija A. G. Matoša Đakovo

MATEMATIKA MI JE BILA ŠALA

- Pohađala sam opću gimnaziju u Đakovu. Želja mi je bila upisati logopediju, a od predmeta sam uzela psihologiju za izborni, hrvatski i engleski uzela sam višu razinu, a matematiku nižu. Psihologiju sam prema prvim neslužbenim rezultatima riješila sto posto, matematika mi je bila šala, dobro sam to riješila, odnosno za peticu, kod hrvatskog sam se malo “zeznula” s esejem, iz toga sam dobila četiri, a iz testa pet. Uglavnom, ukupno gledajući nedostaje mi 1,5 posto do petice iz hrvatskog, a engleski sam također riješila za pet. Iako sam sve četiri godine prošla s odličnim, naravno da sam se pripremala za državnu maturu. U školi su nas upozoravali na nju, nisam je htjela olako shvatiti, pogotovo što je jedino što sam željela upisati bilo logopedija - kaže Matea, koja je na listi željenog fakulteta završila na četvrtom mjestu. M. Muškić

Možda ste propustili...