Regija
SVE BOLJI TURISTIČKI REZULTATI

Goste privlače prirodna bogatstva i gastronomija
Objavljeno 16. srpnja, 2016.

Turizam je jedan od najvažnijih izvora prihoda na području općine Bilje. Park prirode Kopački rit važan je turistički adut koji posjećuju tisuće gostiju iz zemlje i inozemstva, no svakako su tu važni lovni i ribolovni te gastroturizam, sve više i ciklo, pa i avanturistički turizam.

Zahvaljujući bogatim lovištima, posebice najpoznatijem lovištu Tikveš, u kojem su lovili i mnogi državnici, vrlo je razvijen lovni turizam. O inozemnim gostima koji redovito love u šumama Tikveša u javnosti se malo toga zna. Među njima su nerijetko imućni vlasnici mnogih svjetski poznatih kompanija koji često odsjedaju u privatnim smještajima, uživajući u prirodi i lovu, ne želeći nikakav publicitet.

Biljsko jezero ili Stara Drava, kao i Dunav i brojni kanali privlače ribiče. Pored svega vrlo važan razlog dolaska gostiju u mjesta biljske općine je i gastroponuda. Čak sedam restorana - Kod Varge, Citadela, Darocz, Kormoran, Didin konak, Zelena žaba i Tikveš svojim raznovrsnim specijalitetima i ne samo ribljim, privlače goste tijekom cijele godine.

- Na području općine imamo više od 40 turističkih objekata, od čega je 35 privatnih smještaja i ukupno više od 400 kreveta. Hotel Lug kategoriziran je s četiri zvjezdice, a u Kopačevu je otvoren i drugi hotel na području općine - Didin konak. Svaki od ta dva hotela raspolaže s više od 50 kreveta. Gostima koji dolaze kod nas na raspolaganju je autokamp Family u Kopačevu, a od ove godine i hostel u Zlatnoj Gredi. Gosti koji nas posjećuju, zahvaljujući prirodnim bogatstvima i sadržajima koje imamo, kod nas mogu doista kvalitetno i ispunjeno provesti nekoliko dana. Uz posjet Kopačkom ritu, u prirodnom okružju mogu uživati veslajući kanuima ili jašući u nekom od konjičkih klubova. Mnogi se odlučuju na vožnju biciklima, jer su naše biciklističke rute vrlo zanimljive s obzirom na to da prolaze uz rit i kroz šume. Planiramo značajna ulaganja u unapređivanje postojećih biciklističkih ruta te proširenje mreže biciklističkih staza, taj smo projekt prijavili na Urbanoj aglomeraciji Osijeka. Turistička ponuda proširena je ove godine u Zlatnoj Gredi, gdje je Udruga zeleni Osijek uredila niz sadržaja te prvi adrenalinski park kod nas. Naposljetku mnogo govori i činjenica da je Eko centar Zlatna Greda posjetio i britanski princ Charles. I kada govorimo o svim tim turističkim sadržajima, mogu reći da je lijepo biti na čelu takve općine - naglašava ponosno Cickaj.

I brojke o turističkim posjetima idu u pozitivnom smjeru. U prvih šest mjeseci ove godine Turistička zajednica Općine Bilje zabilježila je 2461 turistički dolazak, dok je u istom razdoblju lani evidentiran 1891 dolazak. Ove godine ostvareno je 5529 noćenja, a lani 4080. Približno dvije trećine gostiju čine domaći gosti, koji su i najzaslužniji za rast posjeta i noćenja. I.M.

U pripremi pravilnik za ocjenjivanje i brendiranje paprike

U selima općine Bilje održavaju se tijekom godine različite manifestacije, koje su postale tradicionalne i prepoznatljive i u široj okolici. Prva manifestacija u godini je Kakasütés u Vardarcu. Riječ je o starom mađarskom pokladnom običaju. Zatim slijede u svibnju Dani dvorca Eugena Savojskog. U kolovozu su Dani folklora u Vardarcu, a u rujnu su Etno susreti u Bilju te trećeg vikenda također u rujnu Ribarski dani u Kopačevu. U listopadu su Dani paprike u Lugu. "Kroz sve te manifestacije, a one su izuzetno posjećene, nastojimo omogućiti našim proizvođačima da izlažu i prodaju svoje proizvode - rakije i druga pića, sireve, med, papriku, džemove i pekmeze, ajvar i slične proizvode. S obzirom na to da je naše područje poznato po proizvodnji mljevene začinske paprike, u dogovorima smo s Poljoprivrednim fakultetom o izradi pravilnika za ocjenjivanje i brendiranje mljevene paprike, jer ona je doista proizvod po kojemu smo poznati", naglašava Cickaj.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike