Novosti
UDRUGA FRANAK:

Prestanite plašiti građane, bankama neće morati vratiti milijune
Objavljeno 14. srpnja, 2016.

Vezani članci

BANKE ISPRED LJUDI

EK upozorio RH zbog konverzije “švicarca”

Nakon što je Europska komisija 16. lipnja opomenula Hrvatsku zbog tzv. Zakona o konverziji kako bi mogla prosuditi o usklađenosti toga zakona s EU pravom te o eventualnom daljnjem postupku, Udruga Franak pojasnila je o čemu je točno riječ.

- Postupak, tzv. infringement (utvrđivanje kršenja prava EU-a), ima sljedeći tijek: EK traži od zemlje članice obrazloženje u vezi sa spornim zakonom, odnosno traži da članica svoj sporni zakon uskladi s pravom EU-a. Ako zemlja članica to ne učini, može uslijediti postupak na Europskom sudu pravde. Pretpostavimo da ECJ odluči da pravo jest prekršeno, u tome slučaju traži od članice da uskladi zakon s EU pravom. Članica ni nakon toga ne učini ništa. EK tada zahtijeva od ECJ-a da novčano kazni članicu. Novčana kazna je ili paušalan iznos ili dnevni iznos za sve dane kršenja EU prava, što može biti npr. 720 eura dnevno, odnosno cca. 260.000 eura godišnje. Sve opisano može potrajati tri godine i više, a ako se članica postavi na pravi način i obrazloži kako ne postoji kršenje EU prava, do novčane kazne uopće ne dolazi. Dakle, u tome postupku ne radi se ni o kakvom vraćanju novca bankama, nego se radi o, tek u zadnjem stadiju, eventualnom novčanom kažnjavanju Hrvatske, i to samo ako bi eventualno EU sud utvrdio nepoštovanje EU prava. Potrebno je stoga zaustaviti plašenje građana katastrofičnim scenarijem vraćanja stotina milijuna eura bankama iz proračuna - ističu u Udruzi Franak.

Ta udruga najavljuje da će Europskoj komisiji sama poslati očitovanje sa svim činjenicama i dokazima jer “u ovoj situaciji uopće nije jasno tko to treba učiniti u ime Republike Hrvatske.”. E.S.

PORUKA TEHNIČKOJ VLADI

Udruga Franak pozvala je tehničku vladu da hitno poduzme sve ono što ona kao tehnička vlada mora učiniti. “Ona svakako mora braniti svoje građane i proračun RH od ugroza nepoštenih i nesavjesnih poslovnih subjekata, odnosno od banaka i njihovih nerealnih i nepoštenih zahtjeva”, ističu u Udruzi Franak.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike