Kultura
BESPLATNE E-KNJIGE U BROJKAMA

Najčitaniji su naslovi
Šimleše, Pintarića i
Noama Chomskog
Objavljeno 7. srpnja, 2016.

Društvo za promicanje književnosti na novim medijima (DPKM) objavilo je u okviru projekta Besplatne elektroničke knjige tijekom prvog polugodišta 2016. tri nova naslova pa su trenutačno na mrežnim stranicama od objavljenih 182 dostupna 163 naslova. U istom su razdoblju mrežne stranice zabilježile 67.472 korisnika koji su u 89.688 posjeta otvorili 390.595 stranica i ukupno čitali i/ili preuzeli 174.015 knjiga. U odnosu na prvo polugodište 2015., to je porast broja korisnika od 34, te posjeta od 47 posto. Čitanost je porasla 212 posto.

Kao i prethodnih 15 godina, projekt nastavlja objavljivati probrane naslove suvremene hrvatske književne produkcije, omogućavajući legalan i besplatan pristup djelima zaštićenim autorskim pravima. U svibnju su objavljene tri zbirke pjesama višestruko nagrađivanih hrvatskih pjesnikinja, dobitnica pjesničke nagrade Goran, “Svijet bez predmeta” Gordane Benić, “Tamagochi mi je umro na rukama” Dorte Jagić i “Zeleni prah” Andriane Škunce.

Sva tri naslova, kao i stotinjak drugih, dostupni su u četiri najraširenija formata za e-knjige (HTML, ePub, PDF i MOBI), omogućujući online čitanje i/ili preuzimanje, čime je zajamčeno optimalno čitateljsko iskustvo na svim postojećim računalnim uređajima, kao i mogućnost ispisa na kućnim pisačima, što ovu platformu za nekomercijalnu distribuciju elektroničkih knjiga čini jedinstvenom u nacionalnim te regionalnim okvirima, a i u globalnim predstavlja rijetkost.

Prošle je godine taj sustav bio u probnom radu tijekom kojeg je objavljeno 30 naslova koji su preuzeti 5433 puta. U prvom polugodištu 2016. preuzeto je 25.798 besplatnih elektroničkih knjiga. Do kraja tekuće godine svi će naslovi biti dostupni u svim formatima.

Najčitaniji prozni naslov u prvom polugodištu 2016. je roman “Ljubav je sve” Krešimira Pintarića, koji je čitalo i/ili preuzelo gotovo 6 i pol tisuća posjetitelja (6481), a iza njega slijede Marinelina zbirka priča „Pušite li?“ (2250), te zbirka priča Dorte Jagić „Kičma“ (1989). Najčitaniji pjesnički naslov je „Tri jeseni“ Ane Ahmatove, koji je čitan 3198 puta, a iza njega slijede „Upoznaj Lilit“ Sonje Manojlović (1867) i „Gledaj me u oči“ Marija Brkljačića (1790). Najčitaniji publicistički naslov je “Četvrti svjetski rat/Drugačiji svijet je moguć!” Dražena Šimleše koji je čitan 6749 puta, a iza njega slijede „Mediji, propaganda i sistem“ Noama Chomskog (4844) i „Rađanje nacije“ Darka Polšeka (2269). Najčitaniji esejistički naslov je „Razumijevanje filma“ Hrvoja Turkovića (3916), dok je najčitaniji teorijski naslov „Filmske vrste i rodovi“ Nikice Gilića (4195). N.Vekić

Stotinjak je naslova dostupno u četiri najraširenija formata za e-knjige

Možda ste propustili...

POKAZALI VIRTUOZNOST SVIRANJA I STEČENA TEORIJSKA ZNANJA

Učenici Glazbene škole Milka Kelemena osvojili niz vrijednih nagrada

MANIFESTACIJA NOĆ KNJIGE 2024. U GRADSKOJ I SVEUČILIŠNOJ KNJIŽNICI OSIJEK

Prigodni program bogat raznim događajima za sve dobi i ukuse

POD NAZIVOM “CRTAM. STVARI POSTAJU ČUDNE”

Izložba umjetnice Marije Ančić u Galeriji Kulturnog centra Osijek

Najčitanije iz rubrike