Ekonomija
POTPISANO 16 UGOVORA

Potpora od 1,75 milijuna kuna za istraživačke projekte u poljoprivredi
Objavljeno 5. srpnja, 2016.

Ministar poljoprivrede Davor Romić potpisao je 16 ugovora o provedbi istraživačkih projekata 14. VIP natječaja ukupne vrijednosti sufinanciranja u iznosu od 1.753.220 kuna s predstavnicima pet znanstvenih institucija.

Kako navode iz Ministarstva poljoprivrede na ovogodišnji natječaj pristiglo je ukupno 85 prijava, od kojih je 70 zadovoljilo formalne uvjete natječaja te su iste upućene na znanstvenu i stručnu recenziju, dok je preostalih 15 prijava eliminirano iz natječajnog postupka zbog nepoštovanja jednog ili više uvjeta natječaja.

Sukladno ocjenama recenzenata te odluci članova Vijeća, odobreno je sufinanciranje za 16 novih znanstveno–istraživačkih projekata. Kako bi se prilagodili potrebama hrvatskih poljoprivrednika kojima su rezultati istraživanja ponajprije i namijenjeni, za svaki VIP natječaj određuje se nekoliko prioritetnih područja istraživanja.

Na 14. VIP natječaju bila su ponuđena dva prioritetna područja: Mala poljoprivredna gospodarstva i razvoj ruralnog područja i Povećanje konkurentnosti obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava uvođenjem novih tehnologija i inovacija.

Ministar Romić istaknuo je važnost znanosti za razvoj poljoprivrede i dodao kako znanost i praksa moraju surađivati, a da su ovi projekti dobar primjer za to.

Čulo se i kako je kroz rad VIP-a od 2000. do 2015. godine, sufinancirano 279 istraživačkih projekata, ukupne vrijednosti 40,7 milijuna kuna, a u provedbi tih projekata sudjelovalo je 18 institucija i 239 znanstvenika.

Sukladno ocjenama recenzenata te odluci članova Vijeća za istraživanja u poljoprivredi (VIP) odobreno je sufinanciranje za 16 novih znanstveno-istraživačkih projekata. Od toga je osam projekata zagrebačkog Agronomskog fakulteta, dva projekta Poljoprivrednog instituta Osijek, tri osječkog Poljoprivrednog fakulteta, dva Instituta za poljoprivredu i turizam u Poreču i jedan Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša iz Splita.

Ukupna vrijednost odobrenih projekata je 2,135 milijuna kuna, pri čemu će ih VIP sufinancirati s 1,75 milijuna kuna.

- S obzirom na to da je cilj Vijeća za istraživanja u poljoprivredi distribucija rezultata istraživanja do krajnjih korisnika, obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, sva završna izvješća dosadašnjih projekata te prezentacije i brošure rezultata istraživanja projekata nalaze se na web-stranici Ministarstva poljoprivrede te na web stranicama Savjetodavne službe koja je važna karika u prenošenju informacija o rezultatima istraživanja poljoprivrednicima kojima su ta istraživanja u konačnici i namijenjena kako bi bili u toku s novim spoznajama u poljoprivredi, a time i konkurentniji na domaćem, ali i europskom tržištu - naveli su iz Ministarstva.

Zdenka RUPČIĆ

2,135

milijuna kuna ukupna je vrijednost odobrenih projekata

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike