Regija
BONAVITA – TURIZAM I GOSPODARSTVO

Oj, Trnavo, ti si varoš fina, Bonavita proslavlja ti vina!
Objavljeno 30. lipnja, 2016.

Ovogodišnja, 29. Bonavita, turističko-gospodarska manifestacija vinogradara i vinara Slavonije i Baranje, održana je u Trnavi u okviru jubilarnih, 50. Đakovačkih vezova.

Bonavita je osnovana u vinorodnoj Trnavi 1988. godine. Predaja nagrada i kušanje vina 28. svibnja počeli su ispaljivanjem stogodišnjeg tučobrana. Tim činom evocirala se i uspomena na osnivanje Udruge za obranu od tuče u Trnavi 1900. godine. U likovnom oblikovanju znaka Bonavite sedmerokutna cijev tih povijesnih tučobrana iskorištena je kao osnovni element. I tako Bonavita, kapljicu po kapljicu, godinu po godinu, živi već gotovo tri puna desetljeća.

153 uzorka

Stručna komisija sastavljena od 15 članova ove je godine ocijenila 153 uzorka vina privatnih vinara i vinarskih kuća iz svih pet slavonskih županija. Komisija je odlučila da je šampion Bonavite 2016. Traminac izborna berba 2007. Misnih vina d.o.o. Trnava, šampion predikatnih vina Traminac izborna berba 2007. također Misnih vina, šampion graševine je Graševina 2015. Perak d.o.o. Kutjevo, šampion suhih mirnih vina Graševina 2015. Perak d.o.o. Kutjevo, a šampion crnih vina Merlot 2012. Belje d.d. Kneževi Vinogradi.

Vratimo se ponovno malo u povijest i spomenimo da je prva Bonavita bila prilika da prvi put privatni vinogradari Slavonije i Baranje u javnosti promoviraju svoja vina. Medu njima su bili danas poznati i cijenjeni Enjingi, Jurković, Bošnjak, Zdjelarević, Klezinger, Miličević i Hart. Te mogućnosti brzo su prepoznali i drugi vinogradari pa se broj konkurenata na drugoj Bonaviti udvostručio. Pozivu su se odazvali i vinari iz Podunavlja - Baranje, Erduta, Vukovara i Iloka.

Ovogodišnja je Bonavita počela još početkom lipnja Lipanjskim večerima u Kondriću, nastavila se nogometnim turnirom veterana Bonavita u istom selu, te koncertom Opće opasnosti na nogometnom igralištu u Trnavi u vezovskom šatoru. Održano je natjecanje u tekličkom jahanju za žene i muškarce, vozila su se zaprežna kola, a članovi LU Đakovo kuhali su lovačke specijalitete. Služena je i sveta misa u župnoj crkvi u Trnavi, nakon čega je u vezovskom šatoru uslijedila kruna manifestacije, dodjela nagrada vinarima. Nagrade su uručili načelnica Općine Trnava Irena Mikić Brezina, župan osječko-baranjski Vladimir Šišljagić i gradonačelnik Đakova Zoran Vinković.

Turistički adut

Načelnica Općine Trnava Irena Mikić Brezina naglasila je da je Bonavita jedna od najstarijih manifestacija na ovom području te da se i ove godine održava u sklopu Đakovačkih vezova, koji su ponos ne samo Grada Đakova već cijele Slavonije i Hrvatske. Župan osječko-baranjski Vladimir Šišljagić kazao je kako je ove godine na Bonavitu pristiglo puno vrhunskih vina, što ne čudi, jer, kako je istaknuo, vinari i vinogradari Slavonije i Baranje znaju proizvesti vrhunsko kvalitetno vino.

- Zbog svojih prirodnih ljepota Trnava, cijela Đakovština - zbog povijesne tradicije, arhitekture, ergele - brend su Osječko-baranjske županije i turistička ponuda koja je zanimljiva svima koji dolaze i izvan granica RH - kazao je župan.

Gradonačelnik Zoran Vinković spočitnuo je ministru poljoprivrede što se nije pojavio na manifestaciji kao što je Bonavita.

- Žao mi je što na ovoj manifestaciji, koja odaje počast ljudima koji žive od svog rada, muke i znoja, nema predstavnika Ministarstva poljoprivrede. To ne opravdava ni situacija koja se događa s Vladom RH, jer Ministarstvo može raditi i bez Vlade - rekao je Vinković.

U kulturno-umjetničkom programu sudjelovali su klapa Certissa, Klasje iz Privlake, Srce šokačko iz Starog Topolja, đakovačke mažoretkinje KUD-a Sklad, KUD Vesela Šokadija Lapovci, Kondrićani iz Kondrića te Tamburaški sastav Brace.

Održano je i natjecanje nategača, na kojem je sudjelovalo 15 mladića i tri djevojke.

Tekst: Maja MUŠKIĆFoto: Zlatko MESIĆ
Kultura i enogastronomija

Marija Burek, direktorica Turističke zajednice Grada Đakova, ističe kako je Bonavita jedna od najstarijih vinskih manifestacija u RH, a kao takva bitna je i za Đakovačke vezove. “Vezovi nisu samo folklor, oni predstavljaju cjelokupnu turističku ponudu ne samo grada Đakova nego i Trnave. Naši su turistički proizvodi kultura i enogastronomija. Mi ne moramo raditi na novom proizvodu, nego dorađujemo ono postojeće. Dakako, svake godine podupiremo, potičemo i razvijamo. Trnava kao vinsko-turistička cesta jako dobro funkcionira, vinari su aktivni, vjerujem kako ona ima zlatnu budućnost”, kazala je Burek.

Bonavita u pjesmi

Brojni su stihovi posvećeni Bonaviti, pa i oni učenice Ivane Matijević iz Trnave:

Bonavita, Bonavita, proslava je lijepa,

tu se skupi svakojakog svijeta.

To je gozba raznorodnih vina,

a najbolje i nagradu prima.

Tu se pije najboljega vina,

uz njeg jede se slavonskog kulina.

Svi Slavonci vole vino piti,

a još više snašu zagrliti.

Oj, Trnavo, ti si varoš fina,

Bonavita proslavlja ti vina.

Možda ste propustili...

U AKCIJI 1200 SUDIONIKA

Čistili Belišće

POTPORA OSOBAMA S AUTIZMOM

Predstava Aut Male scene iz Zagreba

NOVI USPJEH MLADOG POVJESNIČARA

Ivano Bocor drugi put državni prvak

Najčitanije iz rubrike