Kultura
TRADICIONALNI KONCERT HNK OSIJEK

Vinkovčani ponovno
pokazali da vole operu
Objavljeno 30. lipnja, 2016.

Lipanjska operna noć u Vinkovcima može se jednostavno opisati kao veliki spektakl, jer dugotrajni pljesak na kraju samo govori u prilog tome kakav je koncert održao HNK Osijek. Kako bi sve imalo neku drugačiju notu, u organizaciji Gradskog kazališta “Joza Ivakić”, upaljene su baklje, što je dodatno uljepšalo koncert.

Posjetitelji su mogli uživati u koncertu koji su za njih priredili Grad Vinkovci, Glazbena škola Josipa Runjanina, GK “Joza Ivakić” i Turistička zajednica Grada Vinkovaca. Kada je ovaj ciklus koncerata pokrenut htjela se podići svijest građana klasičnoj glazbi, na što je publika reagirala s velikim oduševljenjem. Program je sastavljen od opernih arija, uvertira, najpoznatijih i najljepših brojeva operne literature. Kolažno osmišljen kao glazbena poslastica, ovaj koncert je poklon opernog ansambla zaljubljenicima u glazbu. Pod dirigentskom palicom Filipa Pavišića kao solisti nastupili su Sabina Gruden, mezzosopran, pobjednica Međunarodnog pjevačkog natjecanja "Lav Mirski", osječki soprani Ivana Medić, Jasna Komendanović, Sanja Toth, tenori Domagoj Dorotić, Damir Fatović i Ladislav Vrgoč, bariton Slobodan Cvetičanin i bas Berislav Puškarić, imena koja su već dobro poznata vinkovačkoj publici, ne samo zbog Lipanjske noći nego i zbog tradicionalnog Božićno-novogodišnjeg koncerta.

Zadovoljstvo činjenicom da je Lipanjska operna noć organizirana i ove godine izrazio je pročelnik Upravnog odjela za kulturu i turizam Grada Vinkovaca dr. sc. Mario Banožić, koji je rekao da je ona organizirana u suradnji s Glazbenom školom čiji je rad ocijenio vrlo kvalitetnim, istaknuvši kako je Lipanjska noć kruna njihovog rada tijekom cijele godine. Istaknuo je također da su ove godine Turistička zajednica i Gradsko kazalište dali svoj doprinos da ovaj događaj bude doista jedinstven doživljaj za građane Vinkovaca. Zamjenik gradonačelnika Ivan Bosančić istaknuo je kako su ovakve ljetne večeri s klasičnom glazbom jedan poseban oblik zabave za naše sugrađane koje su oni jako dobro prihvatili i uživaju u programu koji je za njih pripremljen.

Na kraju koncerta dirigent Filip Pavišić s mnogo je emocija istaknuo kako je u Vinkovcima sve bilo fenomenalno, te je dodao: “Odlična publika. Mi smo presretni da se Vinkovci predstavljaju kao veliki grad. Ovakav koncert ne možemo napraviti bilo gdje, a publika u Vinkovcima navikla je na ovakav koncert i mi imamo obvezu tu doći. I ove smo godine došli s prekrasnim programom u suradnji s Vokalnim ansamblom “Brevis” i solisticom iz Ljubljane Sabinom Gruden. Na kraju bih zahvalio vinkovačkoj publici koja nas je i ove godine lijepo primila”, istaknuo je dirigent Pavišić.

Prema riječima Sabine Gruden i Ivane Medić, bilo je jako lijepo u Vinkovcima, bile su počašćene što su mogle tu pjevati, a sve pohvale imale su i za odličnu organizaciju. Mario Kokaj

Koncert je i svojevrsna nagrada učenicima vinkovačke glazbene škole

Možda ste propustili...

DRUŠTVO HRVATSKIH KNJIŽEVNIKA OBJAVILO REZULTATE NATJEČAJA

Poznati finalisti za nagradu “Anto Gardaš”

GDK GAVELLA NAJAVIO SVOJU POSLJEDNJU OVOSEZONSKU PREMIJERU

“Medeja” zrcali naše društvo danas

Najčitanije iz rubrike