Novosti
PRVA SJEDNICA NAKON PADA

Vlada šalje zakone u
Sabor i nada se kvorumu
Objavljeno 23. lipnja, 2016.
Na dnevnom je redu bilo gotovo 40 točka, s brojnim prijedlozima zakona

Vezani članci

SABOR IZGLASAO NEPOVJERENJE OREŠKOVIĆU

PALA VLADA - Predsjednica Republike za petak sazvala konzultacije na Pantovčaku

Tehnička vlada premijera Tihomira Oreškovića održala je u četvrtak prvu sjednicu nakon što joj je Sabor izglasao nepovjerenje te se potom raspustio, a na dnevnom je redu sjednice bilo gotovo 40 točka, s brojnim prijedlozima zakona. Velik broj točaka na dnevnom redu premijer Orešković objasnio je činjenicom da prošlog tjedna nije bilo sjednice.

Obrazlažući neke od prijedloga zakona, ministar financija Zdravko Marić kazao je da Sabor još uvijek zasjeda, “pa ćemo vidjeti hoće li biti kvoruma, kako će se i na koji način donositi odluke” o predloženim zakonskim izmjenama.

Uz ostalo, Vlada je u saborsku proceduru poslala izmjene Zakona o jedinstvenom tijelu vještačenja kojima bi se ukinula prijašnja Vladina uredba prema kojoj su vještaci mogli biti doktori medicine bez nužne specijalizacije. U saborsku su proceduru poslane i izmjene zakona na temeljem kojih se omogućava prijenos kapitalizirane štednje iz mirovinskih fondova u prvi mirovinski stup za osobe koje iz prvog stupa i dobivaju mirovine, poput onih u invalidskim mirovinama ili s beneficiranim radnim stažem. Predloženim zakonskim izmjenama, kazala je Šikić, povećali bi se prihodi proračuna za 90 milijuna kuna ove godine, 110 milijuna kuna iduće godine te 130 milijuna kuna u 2018. godini.

Prihvaćen je i prijedlog izmjena Zakona o računovodstvu, a ministar financija je kazao da su predložene izmjene tog zakona, koji je donesen sredinom prošle godine, plod komentara zainteresiranih stranaka na javnoj raspravi te će utjecati na više od 100.000 hrvatskih poduzetnika. Pritom je kao ključnu izmjenu naveo ukidanje obveze uvođenja jedinstvenog okvirnog kontnog plana.

Hrvatskoj elektroprivredi je dana suglasnost za izdavanje korporativnih jamstava za nekoliko ovisnih društava HEP grupe u okvirnom iznosu do 150 milijuna kuna, a radi pojeftinjenja, ubrzavanja i pojednostavljivanja procesa. H