Novosti
RAZRIJEŠENA EKSPERTNA SKUPINA:

Jokić: Zazivali su da se na nas reagira metkom
Objavljeno 23. lipnja, 2016.

Vezani članci

MINISTARSTVO ZNANOSTI

Razriješena skupina za kurikularnu reformu

Cjelovita kurikularna reforma nije imala zakonskih i financijskih mogućnosti za provođenje pa su sudionici morali odustati, ali nije isključeno da u nekim boljim prilikama nastave rad na njoj, rekli su u četvrtak na konferenciji za novinare članovi Ekspertne radne skupine, koje je, na njihov zahtjev, razriješio nadležni ministar 17. lipnja.

“Brojni naši članovi uložili su u reformu svoj osobni i stručni život, ali su bili prisiljeni odstupiti zbog kompromitacije svega onoga što su u dobroj volji napravili i zbog toga smo podnijeli zahtjev za razrješenje”, kazao je bivši voditelj Ekspertne radne skupine Boris Jokić.

Jokić je istaknuo da Hrvatska nije pristupila izradi zakonskog okvira koji bi omogućio eksperimentalno uvođenje reforme u škole, a, osim toga, posljednjim državnim proračunom nisu predviđena sredstava za provođenje Cjelovite kurikularne reforme i nije bilo moguće povlačenje sredstava EU. “Bilo je jasno da Ministarstvo u ovom sazivu ne stoji iza ovog projekta, između ostalog i zbog toga što nije pružalo podršku na operativnoj razini niti je pristalo zaštititi CKR od javnih napada i prijetnji njezinim članovima, zbog čega je zatrovan medijski prostor”, kazao je Jokić.

Nema budućnosti

“Prvi travnja u prostorije radne skupine došla je jedna osoba i prijetila, tada su tamo bili pripravnici. Tražili smo od policije povećanje sigurnosti. Reakcije na to nije bilo. Na određenim portalima zaziva se to da se na nas reagira metkom, fizičkim nasiljem”, izjavio je Jokić.

- Nismo dobili odgovore ide li Hrvatska u reformu, kada ide, ima li novca za to, ima li zakone, pa nismo mogli drugo nego zatražiti razrješenje - kazao je Jokić.

“Ljudski resurs u ovoj zemlji predugo je zanemarivan. Ako ne posvetimo sve što imamo tome da odgoj i obrazovanje postanu žarišna točka naše budućnosti, onda nemamo budućnosti”, izjavio je Jokić. Napomenuo je da je, nakon što su dobili razrješenje, ministar pokrenuo javnu raspravu, koja, ocjenjuje, nije legalna. “Za nju ne postoje zakonske mogućnosti i čemu onda ona služi”, upitao je Jokić.

“Ženska” reforma

Među sudionicima reforme je oko 85 posto žena. Ovo je ženska reforma i mora uspjeti, zaključio je Jokić.

Organizacije civilnog društva i Sindikat hrvatskih učitelja, okupljeni u Inicijativu “Hrvatska može bolje”, također su u četvrtak oštro osudili i neregularnom ocijenili najavu tehničkog ministra znanosti, obrazovanja i sporta Predrag Šustara o imenovanju nove ekspertne radne skupine. “U strategiji je jasno navedeno da je za formiranje ekspertne radne skupine nadležno Povjerenstvo za praćenje i provedbu strategije, koje bira članove na temelju javnog poziva, čega se ministar Šustar nije pridržavao”, ističe Inicijativa u priopćenju.

Vuk TEŠIJA/H

Predrag Šustar

ministar znanosti, obrazovanja i sporta

Nije vrijeme za prepucavanja

Tehnički ministar Šustar najavio je da će uskoro biti imenovano novo tijelo koje će koordinirati javnu raspravu o cjelovitoj kurikularnoj reformi, ponovivši da se reforma nastavlja. Izjavio je da takva imenovanja jesu u ovlastima tehničke vlade. Zamoljen da komentira Jokićevu izjavu kako se nisu čuli od 1. lipnja, Šustar je odgovorio da nije vrijeme za prepucavanja.