Novosti
KARAMARKOVA OSTAVKA I BUDUĆNOST HDZ-A

Analitičari: Rušenje
vlastite vlade bila je
elementarna glupost
Objavljeno 22. lipnja, 2016.
Ako izaberu Plenkovića, to je kao da su se odlučili za Europu,, kaže Lalović

Nakon što nije uspio formirati saborsku većinu i zbog potpunog gubitka povjerenja vodstva svoje stranke, Tomislav Karamarko, kako je i najavljeno, podnio je ostavku na mjesto predsjednika HDZ-a, a najveća hrvatska stranka nada se kako će HDZ s novim čelnikom, kojega još trebaju izabrati, spriječiti povratak SDP-a u Banske dvore nakon prijevremenih parlamentarnih izbora koji bi se trebali održati u rujnu.

Kalkulacije o novom šefu HDZ-a krenule su i prije Karamarkove ostavke, a jedini koji je zasad javno najavio svoju kandidaturu je Andrej Plenković, zastupnik u Europskom parlamentu, jedan od rijetkih članova stranke koji su se nedavno usudili javno kritizirati postupke dosadašnjeg predsjednika. Među mogućim kandidatima spominju se i Tomislav Tolušić, bivši virovitičko-podravski župan, a sada tehnički ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije, potom Oleg Butković, koji je nedavno zasjeo na mjesto potpredsjednika HDZ-a, europarlamentarka Ivana Maletić i drugi.

Logičan rasplet

Politički analitičari smatraju Karamarkovu ostavku logičnim raspletom događaja do kojih je dovela njegova politika, a dio njih najavljuje da bi odlazak Karamarka moga učiniti "suvišnim" i Zorana Milanovića, predsjednika SDP-a. Politolog i sociolog Anđelko Milardović ističe kako je ostavka logična posljedica preuzimanja odgovornosti i istodobno kristalizacija krize političkog sustava koja je nastala zbog višestrukog političkog neuspjeha vladajuće grupe. Neuspjeh je, smatra Milardović, nastao zbog tri razloga: zbog nedovršene pobjede na izborima koja je proizvela bivšu konstelaciju snaga, zbog toga što relativni pobjednici nisu preuzeli vlast do kraja, prije svega javna poduzeća, i jer se grupa koja je osvojila vlast “ponašala kao da je sebi oporba”.

- Na takav rasplet događaja Karamarka su upućivala zbivanja u parlamentu, kad su članovi kluba zastupnika HDZ-a glasali za raspuštanje parlamenta, a prethodno je i predsjednica zauzela stav koji mu ne ide u prilog - ističe Milardović i dodaje da je Karamarko ostavku morao podnijeti i bez pritiska javnosti, i to bi se trebalo uvriježiti u političkoj praksi bez proizvodnje ovolike količine napetosti.

Politolog Dragutin Lalović smatra da je ostavka logično finale procesa koje traje od parlamentarnih izbora na kojima Karamarko, nasuprot vlastitom očekivanju i najavama, nije ostvario pravu nego relativnu pobjedu. Ta ga je činjenica natjerala da uđe u aranžmane koji su pokazali da je on “političar nižeg reda”, kaže Lalović: “Karamarko je pristao na gotovo uvredljive uvjete Mosta koji su bili izraz nepovjerenja Mosta prema njegovoj sposobnosti da bude premijer i vodi Vladu”.

Prirodna nepogoda

- Umjesto da shvati o čemu je riječ, Karamarko je ušao u Vladu, postao prvi potpredsjednik i formirao tim u Vladi koji ne bi sastavio ni neprijatelj Domoljubne koalicije, s iznimkama Tolušića i Marića. To uopće nije reprezentacija Domoljubne koalicije, oni imaju mnogo boljih ljudi - kaže Lalović. Karamarko uopće nije radio posao potpredsjednika Vlade, nego je zapravo sve učinio da ne funkcioniraju ni Vlada, ni država, ni HDZ.

- Pokrenuo je rušenje vlastite vlade čime je srušio i sebe, i to je njegova “elementarna glupost”. On je morao otići jer je bio prirodna nepogoda za HDZ - zaključio je Lalović.

Politolog Zdravko Petak također smatra da je Karamarkova ostavka očekivana, jer se pokazalo da je čuvanje njegove pozicije potpuno destruiralo javni utjecaj i rejting HDZ-a. Petak ocjenjuje da se pokazuje kako “europska pozicija” koja postoji u HDZ-u, misleći na ljude koje predstavljaju Plenković i Stier, grupacija koja je jedva spomenuta na zadnjem Saboru HDZ-a, sada dolazi u prvi plan.

- To je, prema mom mišljenju, jedina šansa za HDZ da krene u kršćansko-socijalnom smjeru, da se pomakne prema centru koji mu daje koalicijski potencijal, sve ostalo je svođenje HDZ-a na njihovu najužu bazu koja se vrti oko maksimalno 20 posto birača - kaže Petak.

- Neshvatljivo je to što je takvim postupcima Karamarko praktički dao konkurenciji vlast u ruke, pa se sada HDZ mora transformirati i amortizirati štetno djelovanje - kaže Milardović koji smatra kako bi bilo dobro da HDZ napravi redizajn stranke u skladu s europskim standardima.

Niže ne mogu

“Smatram da bi Plenković i Stier bili dobar tandem u tom pogledu. Ne želim davati prevagu ni jednoj stranci, ali Zoran Milanović pokraj ove dvojice ne bi imao što tražiti”, kaže Milardović.

- Treba se nadati da je Karamarko jednim dijelom natjerao HDZ da dođe k sebi ili će propasti, to znači spasti na 20 posto, jer niže ne mogu - kaže Lalović koji pozdravlja tu činjenicu i nada se kako to znači da HDZ ne može napraviti ništa gore.

- Ako izaberu Plenkovića, to je kao da su se odlučili za Europu, a ne Herceg-Bosnu. Nadam se da to povlači još jednu okolnost, da postaje suvišan i Milanović. Oni su dvojac. Mi smo bili taoci te dvojice potpuno nesposobnih ljudi, autoritarnih osoba koje ne znaju timski raditi, arogantno se ponašaju i pričaju besmislice, pri čemu je meni, kao socijaldemokratu, još teže što je to Milanović. Ako to bude tako, onda je ovo početak raspleta i početak normalizacije Hrvatske, u kojem će nam, ako se riješimo i Milanovića, onda i sunce svanuti - kaže Lalović.

Dijana PAVLOVIĆ/H

Milijan Brkić

zamjenik predsjednika HDZ-a

UNUTARSTRANAČKI IZBORI U ROKU MJESEC DANA

Zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić izjavio je nakon sjednice Predsjedništva stranke da će HDZ s novim čelnikom onemogućiti SDP-u povratak u Banske dvore, te kako će njegov favorit za novog predsjednika HDZ-a biti onaj kojeg će izabrati HDZ-ovo članstvo za nove izborne pobjede. “Tomislav Karamarko izvijestio je Predsjedništvo da je podnio neopozivu ostavku na svoju funkciju predsjednika stranke. HDZ okreće novu stranicu, a Karamarko je, kao častan i moralan čovjek, uveo novi standard na hrvatskoj političkoj sceni. To ponovno uvodi HDZ, kao najveća stranka u zemlji”, kazao je Brkić novinarima nakon sjednice stranačkog Predsjedništva. Zahvalio je i Karamarku za sve učinjeno i na izbornim pobjedama HDZ-a u posljednje četiri godine. Procijenio je da Karamarko nije jedini odgovoran za neuspjeh u aktualnim događanjima, i da dio odgovornosti imaju i svi dužnosnici od Predsjedništva, Središnjeg odbora i Nacionalnog vijeća. No, dodao je Brkić, stranka mora funkcionirati i ne može se “kolektivno samoraspustiti”. Brkić je potvrdio da Karamarko ostaje član Središnjeg odbora HDZ-a. Najavio je također da će unutarstranački izbori biti provedeni u roku mjesec dana.

Božo Petrov

Most nezavisnih lista

Ostavka došla prekasno

Potpredsjednik tehničke vlade i čelnik Mosta Božo Petrov u utorak je, u povodu ostavke Tomislava Karamarka na mjesto šefa HDZ-a, ustvrdio da je došla prekasno. “Jedan čovjek ne čini stranku”, rekao je Petrov novinarima ispred Banskih dvora upitan za komentar Karamarkove ostavke te ocijenio da je bila očekivana. U pogledu eventualne buduće suradnje Mosta i HDZ-a odgovara kako je nepotrebno govoriti o bilo kakvoj suradnji s bilo kim "jer slijede izbori". “Rekao bih da i SDP-u i HDZ-u trebaju stvarno strukturne promjene, i to ne samo jedne osobe, nego svih onih koji su odlučivali u zadnjih 20 godina”, smatra Petrov.

nasljednici

NOVI ŠEF MORAT ĆE PODIĆI REJTING HDZ-u

Možda ste propustili...