Crna kronika
HGSS STANICA OSIJEK

Pas Max pronašao
nestalog Baranjca
Objavljeno 21. lipnja, 2016.

POPOVAC

Nestalog Dušana Đurkovića (77) iz Popovca, koji je nestao još u nedjelju oko 10 sati, članovi HGSS stanice Osijek pronašli su u ponedjeljak za četiri sata potrage. Naime, belomanastirska je policija u ponedjeljak tragala za 77-godišnjakom, ali kada ga nisu uspjeli pronaći oko 15 sati pozvali su u pomoć osječki HGSS. Pet pripadnika GSS Stanice Osijek s potražnim psom Maxom, odmah se odazvalo pozivu, a Max je pronašao Dušana u 19.13 sati, u okolici mjesta Branjina.

- Traženu osobu pronašli su u iscrpljenom stanju, a liječničku pomoć pružili su mu djelatnici Hitne pomoći koji su ga sanitetskim prijevozom prevezli u Klinički bolnički centar Osijek na daljnju medicinsku obradu - doznajemo iz Županijskog centra 112.

Kako doznajemo iz HGSS-a, nestali je pronađen bez ozljeda, ali vidljivo dezorijentiran pokraj kanala u mjestu Branjina. - I ovaj put su se potražni psi HGSS-a pokazali kao nezamjenjiv resurs u potragama i pridonijeli uspješnom završetku potrage - ističu u HGSS-u.

Hrvoje Domazetović, vodič potražnog psa Maxa, kaže da je belgijski ovčar do sada sudjelovao i u međunarodnim vježbama i natjecanjima u potragama u ruševinama za nestalim osobama.

- Max je licencirani pas, kao i još jedan kojeg imamo u Belišću. On ne slijedi trag nestale osobe, nego ako je na području koje dobijemo za pretragu bilo koja osoba, Max će ga pronaći. Osposobljen je za potragu za živim i mrtvim osobama - kazao je Hrvoje iz HGSS-a Osijek, dodajući da su potrage izvan naseljenih mjesta vrlo isrcrpljuće, kako za ljude, tako i za pse.

Iako pripadnici HGSS-a uvijek priskaču u pomoć, čini se da javnost ne zna kada ih se uopće može pozvati.

- Bilo bi dobro kada bi nas građani zvali čim netko nestane izvan urbanog područja, posebice ako se radi o starijim osobama ili djeci, jer mi odmah krećemo u potragu sa psima. U vrlo kratkom roku mogu nam se pridružiti i kolege iz cijele Hrvatske - dodao je Domazetović.

Sandra LACIĆ

potraga

POPOVČANIN JE NESTAO U NEDJELJU

ZABORAVLJENI STARCI U SELIMA

Član osječkog HGSS-a Hrvoje Domazetović kaže da se u posljednje vrijeme često susreću s velikim problemom napuštenih sela.

- Pojavio se problem praznih sela u kojima su ostali zaboravljeni stari ljudi o kojima se nitko ne brine. Uz to, tu su i zapuštena zemljišta i bunari i tražiti nekoga, kao i samo šetati, postalo je vrlo opasno. Trebala bi se nekako evidentirati ta opasna mjesta, da se više ne bi ponovio slučaj koji se zbio nedavno, gdje je dječak upao u bunar dubok 40 metara - kazao je član osječkog HGSS-a.

Možda ste propustili...

POLICIJA POZIVA GRAĐANE DA VRATE ORUŽJE

Pronašao minu radeći u polju

Najčitanije iz rubrike