Novosti
PREKRŠAJNA PRIJAVA

Franak: Bankama prijete kazne u milijardama kuna
Objavljeno 10. lipnja, 2016.

Udruga Franak podnijela je Državnom odvjetništvu RH prekršajne prijave protiv osam najvećih hrvatskih banaka u stranome vlasništvu zbog kršenja odredaba Zakona o potrošačkom kreditiranju. Prijavljene su banke koje su bile tužene u kolektivnom sudskom procesu zbog toga što ni jedna od tih njih nije najkasnije do 1. travnja 2014. ugovorila s potrošačima dužnicima fiksni dio kamate, promjenjivi parametar i razdoblja promjena kamata. Radi se o svim vrstama kredita, dakle i euro i kunskim i CHF kreditima. Za taj prekršaj nečinjenja, po zakonu je predviđena kazna od 80.000 do 200.000 kuna za banku po svakom pojedinačnom prekršaju te od 10.000 do 50.000 kuna za članove uprava banaka koji su to bili na dan 1. travnja 2014.

Goran Aleksić, glavni koordinator Udruge Franak, na konferenciji za novinare u četvrtak u Zagrebu je rekao kako je uvjeren da će banke, zbog nepoštivanja zakona, morati platiti dug.

Podsjetimo, Udruga Franak najprije je izborila konverziju CHF kredita, čime su CHF dužnici doslovno spašeni od dužničkoga ropstva, a novim aktivnostima usmjerenima prema DORH-u i prekršajnom progonu banaka Udruga Franak želi dati svoj doprinos i pomoći državi da se odupre bankarskim ucjenama arbitražom i sudskim postupcima preko Europske komisije te želi značajno pomoći u smanjenju državnoga deficita.

Činjenice su vrlo jednostavne, ističu u Udruzi Franak, budući da ni jedna okrivljena banka nije ni s jednim svojim dužnikom u postojećim ugovorima o kreditima ugovorenima prije 1. siječnja 2010. ugovorila fiksni dio kamate, svaka od tih banaka podliježe opisanome prekršajnom progonu. E.Soudil

Aleksić je uvjeren kako će banke, zbog nepoštivanja zakona, morati platiti dug