Novosti
ŠTO SE SKRIVA “IZA ZASTORA”

Plenković krenuo u pozicioniranje prema preuzimanju vodstva stranke
Objavljeno 31. svibnja, 2016.

Vezani članci

AMERIČKOG HDZ-OVCA ZASMETALA KRITIKA NA OPĆEM SABORU HDZ-A

Frank Bilaver: Mislio sam od Plenkovića da je Petrov

Govor Andreja Plenkovića, zastupnika u Europskom parlamentu na subotnjem Općem saboru HDZ-a, koji je predstavljao jedini kritički ton prema predsjedniku stranke Tomislavu Karamarku, mogao bi se shvatiti kao početak pozicioniranja tog političara na putu za preuzimanje vodstva u najvećoj hrvatskoj stranci.

Potencijal

Plenković već više od godinu dana figurira kao jedan od kadrova unutar HDZ-a koji svojim znanjem, sposobnošću i intelektom, prema mišljenju mnogih političkih aktera, ima potencijal za lidera HDZ-a. No, dosadašnja događanja na nacionalnoj političkoj sceni, ali i u stranci, gdje je Karamarko imao izgrađenu čvrstu poziciju, nisu mu otvarala mogućnost za ozbiljno prihvaćanje uloge kandidata za predsjednika HDZ-a. Karamarkovu poziciju narušila je afera vezana uz konzultantske usluge njegove supruge, unatoč nedavnoj pobjedi na stranačkim izborima pa i poruci sa stranačkog sabora da članstvo HDZ-a čvrsto stoji iza svog predsjednika. Je li to bio i pravi trenutak za Plenkovića?

Podsjetimo, Plenković je u subotu kazao kako je prije dva mjeseca, uoči izbora za predsjednika stranke, javno rekao da su stabilnost Vlade i interes stranke najvažniji, kao i da ambicije svakog pojedinca moraju biti u drugom planu. Kazao je kako se “od modernih političara očekuju najviši standardi transparentnosti, odgovornosti te integriteta”. Istaknuo je da su aktualna politička kriza u Vladi i predstojeće glasovanje o povjerenju prvom potpredsjedniku Vlade i predsjedniku HDZ-a loši signali za ugled stranke, naglašavajući kako “stranka ne može biti talac političke sudbine bilo kojeg svog člana”.

HDZ-ov europarlamentarac Davor Ivo Stier o istupu Plenkovića na Saboru HDZ-a kaže kako je njime naznačio ispravno načelo, ali se i istovremeno pozicionirao u stranci.

- Andrej je napravio dvije stvari. Postavio je pitanje načela, gdje nije dobio odgovor, ali je jasno kazao kako se o svemu mora raspraviti. Nema boljeg mjesta za to od stranačkog sabora. Držim to ispravnim, jer nema razloga zašto bi se HDZ trebao bojati otvarati rasprave. Plenković je postavio načelo transparentnosti protiv kojega nitko ne bi trebao imati ništa protiv. S druge strane otvarajući to pitanje sasvim sigurno je i sebe pozicionirao u stranci, što je sasvim legitimno - kazao je Stier.

Krivi trenutak?

S druge strane, HDZ-ov veteran Andrija Hebrang drži kako Plenković nije odabrao dobar trenutak za kritiziranje stanja u svojoj stranci.

- Ovaj trenutak važan je za opstanak stranke. A u takvoj situaciji kritičke primjedbe ne treba obustaviti, nego odgoditi za povoljnije vrijeme. U politici je određivanje vremena iznošenja nekog stava vrlo važno. Tim više što nikakvih sukoba interesa nema i što je afera s Karamarkom potpuno izmišljena. Napad na Karamarka napad je na desnu političku opciju i na takav način ne treba tjerati vodu na mlin ljevici koja je izgubila izbore - naglasio je Hebrang za naš list. Istaknuo je kako Plenković u političkim krugovima ima visok rejting. Kazao je kako je političar koji zna nastupati, elokventan, sa širokim obrazovanjem, te ima sve elemente koji govore kako je pred njim dobra politička perspektiva.

- Mislim da mu treba više iskustva ili savjetovanja s iskusnima, kako bi usmjerio svoju političku aktivnost na svoju i dobrobit stranke te naravno Hrvatske - zaključio je Hebrang.I.Mikulić

RIMAC PLENKOVIĆEV POTEZ OCIJENIO POLITIČKI HRABRIM

Politolog Ivan Rimac drži istup Andreja Plenkovića politički hrabrim, s obzirom na praksu hrvatskih stranaka da se brzo rješavaju neistomišljenika predsjednika stranke. “Plenković je pokazao i drugačiji pogled na to kako bi HDZ trebao djelovati na političkoj sceni. Iskazivanje tog drukčijeg stava jasno pokazuje da politiku vidi na drugačiji način. Svojevremeno sam spomenuo kako bi hrvatska politička scena izgledala bitno drugačije da imamo Tonina Piculu i Plenkovića na čelima dviju najvećih stranaka. Na žalost, u našoj politici još uvijek nemamo takve političare koji su odgovorni prema onome što rade i kako shvaćaju politiku”, kaže Rimac. Na pitanje je li Plenković odabrao pravi trenutak, Rimac kaže kako u HDZ-u sigurno ima nezadovoljnika, ali da oni još uvijek nisu vidljivi.

MILARDOVIĆ HDZ DRŽI MONOLITNOM ORGANIZACIJOM

Politolog Anđelko Milardović kaže kako je Plenković najavio svoj dolazak i uspon, što bi mogao biti i put prema demokratizaciji HDZ-a. “U slučaju kada HDZ djeluje monolitno, kao SKJ, konstruktivna oporba u obliku jednog Europejca kakav je Plenković, djeluje kao bačena rukavica vodstvu stranke koje mora razmišljati hoće li stranku modernizirati, transformirati i demokratizirati. Nije prirodno da smo u demokraciji, a da nemamo unutarstranačku demokraciju. Valja podsjetiti kako je članstvo HDZ-a biralo predsjednika i imali su samo jednog kandidata, što ukazuje na to da je HDZ zbog toga monolitna organizacija. Ovime opisujem model, a ne aktere. Mislim da je za Plenkovića ovo bio dobar tajming. On je izazivač. To je moje razmišljanje, ne znam je li i unutar monolita”, kaže Milardović.