Crna kronika
PONOVLJENO SUĐENJE ZBOG PLJAČKI OROBILI TRGOVINE U OSIJEKU I VINKOVCIMA

Iločanin ide u zatvor na 9, a Vukovarka na tri godine i 8 mjeseci
Objavljeno 25. svibnja, 2016.
Moram iz sebe izbaciti istinu makar dobio i 15 godina zatvora, rekao je Novak

OSIJEK - Iločanin Darko Novak u ponovljenom suđenju nepravomoćno je osuđen na devet, a Vukovarka Danijela Čatalinac na tri godine i osam mjeseci zatvora zbog pljački trgovina u Osijeku i Vinkovcima.

Novak je na Županijskom sudu u Osijeku osuđen zbog pet, a Čatalinac zbog četiri razbojstva. U prvom sudskom postupku Iločanin je dobio istu kaznu, dok je Vukovarki kazna u ponovljenom suđenju povišena za dva mjeseca. Suđenje je Vrhovni sud vratio na početak, pred izmijenjenim sudskim vijećem, zbog povreda odredbi kaznenog postupka.

Novak se izmijenjenom optužnicom teretio da je tijekom 2014. godine, uz prijetnje nožem i pajserom, opljačkao pet trgovina. Na meti su mu bile trgovine “Patričar” i “Bosso” u Vinkovcima, te “Konzum”, “Veliki odmor” i “Oris” u Osijeku. Vukovarka se teretila da je sudjelovala s njim u svim pljačkama, osim u onoj osječkog “Konzuma”. Dovozila bi ga automobilom do trgovina, čuvala stražu, a potom s njim bježala.

Par se upoznao dok su 2013. godine bili na liječenju na Odjelu psihijatrije vukovarske bolnice, i nekoliko mjeseci bili su u vezi.

Darko Novak sve je priznao, a u ponovljenom suđenju ispričao je sudskom vijeću da je Danijela sve znala i zajedno s njim išla u razbojastva. U prvom suđenju govorio je da ona ništa nije znala. Na upit Gordane Vrandečić, braniteljice Vukovarke, zašto je sada promijenio iskaz Novak je kazao: “U zatvoru se ne osjećam dobro i moram iz sebe izbaciti istinu makar dobio i 15 godina zatvora”, odgovorio je Novak.

U obrazloženju presude predsjednik sudskog vijeća, sudac Zvonko Vrban kazao je da je u dokaznom postupku nedvojbeno utvrđeno da su Novak i Čatalinac počinili razbojstva u dogovoru.

- Sud je povjerovao optuženiku da ga je optužena četiri puta vozila na počinjenje kaznenog djela, no sud nije povjerovao obrani optužene u kojoj je navela da nije znala što je činio, a pogotovo nije životno da nije vidjela nož i pajser koji je uzimao iz njezina automobila - naveo je u obrazloženju presude sudac Vrban.

Kada je prošle godine prvi put čula da će u zatvor, Vukovarka je u sudnici pala u nesvijest. Par mora vratiti 9257,80 kuna, u jednakom iznosu, koje su ukrali pri pljačkama. Uz to moraju platiti troškove kaznenog postupka. Novac u iznosu od 1990 kuna, koji je oduzet od Novaka, uplatit će se u državni proračun.

Sandra LACIĆ
SUDAC: SVE STE ZNALI

Danijela Čatalinac kazala je sudskom vijeću da nije znala što Novak radi dok ga je čekala u automobilu i dodala: “Nikada ne bih svjesno išla krasti, a ostavljala djecu koja su tada imala 8 i 10 godina samu kod kuće.” Međutim, sud joj nije povjerovao.

- Sve upućuje na to da ste sve znali i sud nije prihvatio da zbog djece ne biste išli krasti. Znali ste da je bio u zatvoru, da se drogira i tko je on, a svejedno ste ga doveli svojoj djeci - kazao je sudac Zvonko Vrban.

GRAĐANIN ZAPISAO REGISTRACIJU

Par je uhvaćen tako što je, nakon što je Novak opljačkao osječku trgovinu “Veliki odmor”, u bijegu gotovo naletio na svjedoka iz Osijeka. Građanin ga je pratio i vidio kako uskače u Peugeot te zapisao registraciju vozila i javio to policiji. Policajci su par presreli u Vukovaru kada su i uhićeni.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike