Novosti
KASNE I DRUGE ČLANICE

Samo četiri zemlje u EU primjenjuju direktivu o duhanskim proizvodima
Objavljeno 23. svibnja, 2016.

Direktiva o duhanskim proizvodima, koja predviđa veća upozorenja o opasnostima pušenja na kutijama cigareta, stupila je u petak na snagu, ali većina zemalja članica, među njima i Hrvatska, još je nije unijela u svoje nacionalne zakonodavstvo. Samo su četiri zemlje počele u cijelosti primjenjivati direktivu, u još četiri se primjenjuje djelomično, a u ostalim zemljama postupak preuzimanja je u tijeku. Dio tih zemalja obavijestio je Europsku komisiju da kasni s uvođenjem direktive jer želi donijeti još stroži zakon od onoga što direktiva propisuje. Povjerenik za zdravstvo Vytenis Andriukaitis izjavio je kako je i od Hrvatske dobio obavijest da će donijeti oštriji zakon od direktive.

U Europskoj komisiji kažu da se neće žuriti s pokretanjem postupka protiv onih zemalja koje još nisu unijele direktivu jer žele vidjeti koji su razlozi zakašnjenja. U svakom slučaju put od pokretanja postupka do sankcioniranja zbog neunošenja direktive je vrlo dug, a i obustavlja se čim se zemlja članica uskladi s direktivom.

Direktiva predviđa da se na kutijama cigareta, duhana za motanje i drugih proizvoda mora staviti slika i pisano upozorenje o štetnosti pušenja na 65 posto prednjeg i stražnjeg dijela kutije. Dosadašnja pravila bila su blaža. Pisana upozorenja sada moraju prekrivati 30 posto prednje strane kutije i 40 posto stražnje, a slike nisu obvezne.

Pravila također uključuju zabranu duhanskih proizvoda s aromom, primjerice voća ili vanilije. Cigarete s mentolom bit će zabranjene do 2020. godine, jer su neke vlade tražile duže prijelazno razdoblje.

Veliki proizvođači duhana podnijeli su tužbu pred Sudom EU zbog ove direktive, ali ju je Sud odbio prošlog tjedna.

“Svake godine umire više od 700 tisuća ljudi zbog duhana. To je više nego što Malta ima stanovnika”, kaže povjerenik Andriukaitis. Ukupni troškovi povezani s pušenjem procjenuju se na 544 milijarde eura godišnje u EU.(H)

Možda ste propustili...

PRVI KRUG PREGOVORA O SASTAVLJANJU HRVATSKE VLADE

DP: Razgovori su konstruktivni, a od načela ne odustajemo

NOVA PRAVILA O RADU PREKO DIGITALNIH PLATFORMI

Nema više lažne samozaposlenosti

52 POSTO OBRAĐENIH BIRAČKIH MJESTA

HDZ osvaja 63, Rijeke pravde 42 mandata