Regija
IZLOŽBA FOTOGRAFIJA

Tehnologijom spojili prošlost i sadašnjost
Objavljeno 22. svibnja, 2016.

SLATINA – “Windows to the past – Prozori u prošlost” naziv je zanimljive izložbe koju je u galeriji Zavičajnog muzeja Slatina u povodu obilježavanja Međunarodnog dana muzeja otvorio zamjenik gradonačelnika Slatine Miroslav Venus. To je i naziv projekta koji uspješno provode Lucija, Iris i Marta iz 7. razreda te Anamarija, Elena i Patricija iz 6. razreda Osnovne škole Vladimira Nazora u Novoj Bukovici u sklopu mrežnih obrazovnih događaja “Networked teacher” na eTwinning portalu. Riječ je o fotografijama s motivima iz Slatine i Nove Bukovice, nastalim kombiniranjem starih razglednica i novih fotografija određenih lokaliteta.

Ravnateljica škole Lareta Žubrinić, ujedno i voditeljica fotogrupe i školskih eTwinning projekata, ističe da učenice već tri godine aktivno rade i sudjeluju na različitim natječajima, a najdraži im je upravo projekt “Windows to the past”.

– Na ovom projektu radimo i sa školama iz Slovačke, Latvije, Grčke i Poljske. Svaka škola imala je zadatak istražiti kulturna i povijesna mjesta koja su značajna u određenom gradu, što smo napravili i mi u Slatini i Novoj Bukovici. Ovo su uglavnom fotografije napravljene iz slatinskih razglednica i starih fotografija. Mi smo istraživali te fotografije, raspitivali smo se i u Zavičajnom muzeju, gdje nam je ravnateljica Dragica Šuvak vrlo rado ustupila zbirku razglednica i fotografija iz postava Muzeja. Također želim zahvaliti i Željku Felbaru, koji nam je posudio brojne razglednice Slatine i stare fotografije - kazala je Žubrinić.

Na izloženim fotografijama isprepleću se prošlost i sadašnjost jer su autori, znalački se koristeći digitalnom tehnikom, sjedinili stare crno-bijele fotografije od prije nekoliko desetaka godina s fotografijama istoga kadra snimljenog u sadašnjosti.

– Ovaj projekt ne bismo mogli ostvariti bez velike potpore članica Foto-video kluba Slatina Nikoline i Ivone, koje su nam pomogle oko ove digitalne tehnologije i preklapanja fotografija - naglasila je Lareta Žubrinić. P. Žarković

Možda ste propustili...

RADIONICA U POVODU FESTIVALA ZNANOSTI

Fakultet ojačao vezu s društvom

Najčitanije iz rubrike