Mozaik
IV. RIMSKI DANI ODUŠEVILI POSJETITELJE

Turistički hit koji Vinkovci
ne smiju prepustiti zaboravu
Objavljeno 21. svibnja, 2016.

Galerije fotografija pogledajte OVDJE i OVDJE.

 

Pod geslom “In hoc signo vinces” – “U ovom ćeš znaku pobijediti”, uspješno su u Vinkovcima održani IV. Rimski dani.

Riječ je o povijesno-turističkoj manifestaciji kojom organizatori žele promovirati Vinkovce kao turističko odredište s bogatom povijesnom i arheološkom ostavštinom iz rimskoga razdoblja. Program je počeo na središnjem gradskom Trgu bana Josipa Šokčevića dječjim rimskim igrama te Sajmom rimskih proizvoda. Nekoliko stotina mališana iz gradskih dječjih vrtića, odjevenih kao mali Rimljani, u gradskom je središtu crtalo na temu Rima i igralo se dječjih igara iz rimskog razdoblja. U isto je vrijeme održana i radionica u Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci.

U popodnevnim satima održan je prvi Festival craft piva, mimohod gladijatora i legionara iz Sportske udruge Gaz iz Trilja, te Dioklecijanove legije iz Splita uz prezentaciju sudionika i borbe gladijatora. Moramo napomenuti da se ove godine uključio i Konjički klub “Eohippus”, koji je bio zastupljen s konjima i kolima u mimohodu, Streličarski klub “Bosut”, a prvi put su se predstavili vinkovački gladijatori (članovi Taekwondo kluba Vinkovci, Judo kluba Vinkovci, MMA “Valens” Vinkovci). Osim toga imali smo prilike vidjeti i igrače Antičkog nogometa (MNK Aurelia Vinkovci). Program je završio degustacijom kobasica napravljenih prema rimskoj recepturi, te glazbenim programom u pješačkoj zoni.

Ovogodišnje geslo Rimskih dana "In hoc signo vinces" – "U ovom ćeš znaku pobijediti", vezano je uz 1700. obljetnicu velike bitke cara Konstantina i Licinija, koja se odigrala 316. godine u okolici nekadašnje Coloniae Aureliae Cibalae, značajnog rimskog grada na tlu današnjih Vinkovaca.

Mario KOKAJ
OLIMPIJADA ZNANJA

Olimpijada znanja i igre okupila je učenike 5. razreda iz šest osnovnih škola iz Vinkovaca, a pobjedu je odnijela ekipa Osnovne škole “Antun Gustav Matoš”, koji su se zvali Legionari. U sklopu Rimskih dana imali smo i zanimljivu keramičarsku radionicu u središnjem vinkovačkom parku.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike