Novosti
UPOZORENJE IZ SUSJEDNE ZEMLJE

Tigrasti komarac širi
se i uz Savu u BiH
Objavljeno 21. svibnja, 2016.

Na području BiH, uključivo i prostor u neposrednoj blizini Hrvatske uz rijeku Savu, potvrđeno je širenje staništa tigrastog komarca koji je u toj zemlji prvi put otkriven potkraj prošle godine, pa se poduzimaju mjere kako bi se zaustavilo razmnožavanje tih kukaca poznatih po širenju virusa Zapadnog Nila, koji u čovjeka može prouzročiti teške bolesti poput meningitisa, prenijeli su u petak lokalni mediji u BiH.

Provjere koje je proveo Veterinarski institut Republike Srpske potvrdile su prisutnost tigrastog komarca na području Banje Luke, Laktaša, Bijeljine, Bosanske Gradiške i Bosanskog Broda, prenio je banjolučki list "Glas Srpske".

Ravnatelj tog instituta Drago Nedić kazao je kako je o uznemirujućem otkriću odmah informiran entitetski Institut za javno zdravstvo, koji je odmah naložio poduzimanje mjera za uništavanje tigrastih komaraca i njihovih staništa.

"Naše su preporuke da se u predstojećem razdoblju ozbiljno razmatra uništavanje tih komaraca kako bismo spriječili njihovo razmnožavanje", kazao je Nedić.

Epidemiolog u Institutu za javno zdravstvo RS Radovan Bratić potvrdio je kako su odmah naložene pooštrene mjere dezinsekcije čiji je cilj sustavno uništavanje ličinki komaraca jer se tako postižu najbolji učinci.

Tigrasti komarac vrsta je koja je u Europu dospjela 1979., a podrijetlom je iz jugoistočne Azije. Ako na čovjeka prenese virus Zapadnog Nila, to može dovesti do bolesti slične gripi, a u najtežim slučajevima zabilježene su upale moždane ovojnice, odnosno meningitis i encefalitis.(H)

SLAVONSKI BROD:
Čekamo rezultate analize

"Prošli smo tjedan na nekoliko mjesta postavili 'Pozicijske klopke' i ni u jednoj nismo primijetili jajašca tigrastog komarca, a ovaj tjedan smo dostavili uzorke u Osijek i očekujemo rezultate analize", odgovara Ante Cvitković, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije na upit o pojavi tigrastog komarca u blizini Slavonskog Broda. Navodi kako do sada nije bilo toliko komaraca da bi mogli detektirati neke vrste, no cijelo ljeto planiraju raditi na isti način. “Za sada nema podataka o prisutnosti tog komarca na našem području, iako nije iznenađujuće njegovo pojavljivanje jer je detektiran i prošle godine. U Slavonskom Brodu već je proveden larvicidni tretman, bit će ih još, a dezinsekciju su obvezne provesti sve jedinice lokalne samouprave”, navodi Cvitković. (M.R.)

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike