Mozaik
MINI MAKER FAIRE U OSIJEKU

Pokazali da male stvari mogu
biti pokretači velikih promjena
Objavljeno 19. svibnja, 2016.

Elektrotehnička i prometna škola Osijek bila je domaćin Mini Maker Fairea, jedinstvene kombinacije sajma, konferencije i festivala koji okuplja tehnološke entuzijaste, istraživače, hobiste, znanstvenike i umjetnike svih vrsta i dobi. Svima im je zajednička inventivnost, kreativnost i “uradi sam” pristup stvaranju. Organizatori sajma bili su udruga Osijek Software City i #labOS - otvoreni multimedijski laboratorij, uz pokroviteljstvo američke izdavačke kuće Maker Media i svesrdnu pomoć i sponzorstvo osječke tvrtke Mono i Veleposlanstva SAD-a u Hrvatskoj. Osijek, već poznat kao softverski grad, prvi je na širokom prostoru između Trsta, Atene i Istanbula u kojemu se organizira ovakav događaj. Organizacijom se željelo povezati makere i predstaviti njihov rad široj javnosti, ali i ukazati mladima koje su im mogućnosti za napredak i razvoj kako unutar softverske industrije, tako i u širokom krugu djelatnosti povezanih s njom. Na ovaj se način nastoji potaknuti promjena atmosfere općeg defetizma u kojoj živimo i zamijeniti stvaranjem i nadograđivanjem svijeta oko sebe.

- Ovaj je događaj najviše okrenut klincima, učenicima i studentima, jer mogu vidjeti i okušati se u stvarima s kojima vjerojatno neće imati kontakt u školama i na fakultetima, a možda je to baš ono što ih zanima i u kojem smjeru se žele razvijati. Nekad su takve male stvari pokretači velikih promjena. Druga korist od Maker Faireaa je smještanje inženjerstva i znanosti u mainstream kulturu - rekla nam je Barbara Drežnjak iz tvrtke Mono, koordinatorica svih aktivnosti na ovom projektu. Iako je već i inicijalni odziv izlagača na poziv za prijavu dao naslutiti da među makerskom populacijom vlada velik interes za ovu inicijativu, odaziv na dan održavanja sajma premašio je sva očekivanja. Od 10 do 18 sati prostorom škole prošlo je više od 1000 posjetitelja svih dobi i interesa koji su mogli vidjeti i isprobati izloške na više od 60 štandova te sudjelovati na brojim radionicama i predavanjima. Iako je kiša organizatore spriječila da predstave neke od predviđenih aktivnosti na otvorenom prostoru, atrakcija nije manjkalo.

Na samom početku posjetitelje je zagrijao dvojac iz Rimac Automobila - Matija Gracin, voditelj razvoja elektronike, i Ivan Karežić, koordinator razvoja hardvera za infotaiment sustave u vozilima. Čuli smo ono što se o njima ne može saznati iz medija i zakoračili u neke od najzanimljivijih projekata automobilske industrije. Paolo Zenzerović iz Školske knjige prisutne je upoznao s maker pokretom i pojasnio što sve možemo s Arduinom. Dobrica Pavlinušić iz rot13.org ukratko je ispričao kako "prilagoditi" hardware vlastitim potrebama, a posljednje predavanje održao je Valent Turković, predstavljajući projekt Otvorena mreža.

Organizatori su se pobrinuli da na sajmu bude zanimljivo svima - roditeljima, djeci, starijima i mlađima. Tako su posjetitelji mogli naučiti lemiti elektroničke sklopove i kući ponijeti gotovu igračku, ili vidjeti kako se radi tehnikom sitotiska i izraditi vlastitu Maker Faire majicu. Neke od radionica ponudile su novitete kao što je IoT, Arduino, Raspberry Pi i Lego Mindstorms robote, dok su druge ponudile nešto slatko, pa ste tako mogli isprintati kolačić od Nutelle na 3D printeru! Najmlađi su se zabavili u radionici didaktičkih igara, a neki su se prvi put upoznali s pojmom LARP (Live Action Role Playing) - igranjem uloga uživo gdje se osoba potpuno uživi u lik i uroni u posve drugi svijet. Za to su se vrijeme u holu škole mogle vidjeti brojne letjelice i daljinski upravljani roboti, dok su drugi prostori nudili uvid u hidroponsku proizvodnju hrane, izradu nakita i igračaka, radionice crtanja, astronomske instrumente, maštovite i unikatne bicikle, različite 3D printere i skenere i brojne druge zanimljivosti. Iz razgovora s iskusnijim izlagačima saznajemo da Osijek po organizaciji i atraktivnosti izloženoga ne zaostaje za većim i starijim sajmovima, te da se vesele ponovnom susretu, jer organizatori nagodinu obećavaju još bolji, veći i atraktivniji Maker Faire.

O ukupnom dojmu posjetitelja najbolje govore lica najmlađih, od kojih se neki nisu dali odvući sa sajma od početka pa do samoga kraja. Iako Osijek već ima tradiciju uspješnih IT konferencija, ovaj je događaj zračio posebnom energijom, tako da se unaprijed veselimo idućem Maker Faireu i upoznavanju s novim atrakcijama. Nadamo se da će ovakvi događaji potaknuti još više mladih ljudi da se uključe u makersku zajednicu, a stečena znanja i vještine u budućnosti i komercijaliziraju kroz nove i uspješne tvrtke kakve već dulje vrijeme okuplja Osijek Software City i slične inicijative.

Još jedna korist ovog sajma je smještanje inženjerstva i znanosti u mainstream kulturu

Najčitanije iz rubrike