Novosti
PROSLAVILI 10. OBLJETNICU

Ovo je Vlada bez budućnosti i nema podršku HDSSB-a
Objavljeno 8. svibnja, 2016.
Karamarka zanima jedino kontrola policije, Uskoka i obavještajnih službi, kaže Glavaš

Svečana sjednica na kojoj su članovi i simpatizeri Hrvatskog demokratskog saveza Slavonije i Baranje obilježili desetu godišnjicu svoga osnutka bila je istovremeno označena i kao početak predizbornih aktivnosti za lokalne izbore 2017. godine.

Primarni je zadatak, istaknuto je, pobijediti u Osječko-baranjskoj županiji i Gradu Osijeku. Iako su se HDSSB-ovci okupili kako bi obilježili dekadu postojanja (6. svibnja 2006. godine u kinu Europa), bilo je jasno kako će zbog aktualnog političkog-gospodarskog trenutka u državi ovom prilikom najmanje mjesta biti za slavljeničke tonove.

Predsjednik stranke Dragan Vulin podsjetio je da stranka ima 30 tisuća članova stranke te im zahvalio na ustrajnosti, a kao udarne igle apostrofirao stranačke načelnike, gradonačelnike i župane. Naravno, nije zaboravio ni ulogu onih koji na nacionalnoj razini promiču ideje HDSSB-a, a to su saborski zastupnici. “Dokazali smo da je HDSSB jedina politička stranka koja se brine za nacionalne interese domovine, ali i interese svoga zavičaja. S ovog mjesta odgovorno tvrdim da HDDSB nitko unaprijed ne može ni u jednu grupaciju smjestiti, niti ćemo na bilo koji način trgovati s tim našim mandatima i preslagivati, odnosno biti sluge bilo kojoj političkoj opciji ili nekome držati ljestve”, istaknuo je Vulin.

Branimir Glavaš, utemeljitelj stranke, rekao je kako su u predizborno vrijeme bili politički imperativ Tomislava Karamarka koji ih je želio uništiti.

- Bio je bahat, siguran u pobjedu, obećavao nemoguće. Gdje su sada njihova obećanja? U parlamentu je opće rasulo. Petkom ne mogu okupiti kvorum za glasanje. Već dva tjedna nisu donijeli ni jednu odluku, a u četiri mjeseca tek desetak sakatih prijedloga i izmjena. Nemaju nikakav program, niti su ga ikada imali. Ne zanima njih gospodarstvo ni oporavak zemlje. Karamarka zanima jedino vlast nad represivnim aparatom, kontrola policije, Uskoka i obavještajnih službi. Znamo zašto je to. Tako je radio i Sanader. Ova vlada nema budućnost. Od reformi nema ni 'r'. Aktualna vlast, umjesto rješavanja egzistencijalnih pitanja poput siromaštva, nezaposlenosti i sve većeg iseljavanja, pokušava na sve načine ovladati pravosudnim i policijskim sustavom čime su jasno razotkrili svoje namjere. Takva vlada ne zaslužuje našu podršku”, rekao je Glavaš.

Istakao je također kako su se tijekom jednog desetljeća boravka na političkoj sceni uspjeli obraniti se od svih zamki, pokušaja razbijanja i uništenja programa HDSSB-a te da u drugo desetljeće ulaze kao snaga koja treba biti savjest slavonsko-baranjskog čovjeka. Uvjeren je kako budućnost HDSSB-a nije upitna.

- Na žalost, u proteklih deset godina nije sazrela politička svijest slavonsko-baranjskih birača, koji su po inerciji na lokalnim izborima davali potporu nama, a kada je u pitanju parlamentarna bitka, tada su se priklanjali lijevoj ili desnoj političkoj opciji, zaključio je Glavaš.

Sva trojica govornika nisu propustila istaknuti regionalno opredjeljenje stranačke strategije, pa tako smatraju kako na nacionalnoj razini rješavanje svih ključnih problema može početi samo strateškim reformama, a njih nosi teritorijalni preustroj.

Dario KUŠTRO
“sada uvozimo i političare”

Vladimir Šišljagić, predsjednik stranačkog Vijeća za nacionalnu strategiju, bio je oštar prema kreatorima aktualne izvršne politike. “Ne uvozi Hrvatska samo proizvode u gospodarstvu, Hrvatska uvozi i političare. No šest mjeseci je prošlo, a ministri i uvezeni premijer ne znaju u kojem smjeru bi krenuli. Njima su glavne rasprave kako zavladati pravosuđem, kao zavladati policijom, tajnim službama... sve to valjda u funkciji stvaranje neke pendrek države. Gospodarstvo, poljoprivreda, nezaposlenost? O tome vrlo malo čujemo”, upozorava Šišljagić.

Najčitanije iz rubrike