Mozaik
LANA KLINGOR MIHIĆ, "CELEBRITY MASTERCHEF"

Moj najveći strah su slastice
jer ih inače uopće ne spremam
Objavljeno 3. svibnja, 2016.
Svaki savjet žirija bio je zlata vrijedan

Ovotjedan Test kreativnosti donio nam je mnoga saznanja o prepelicama, a pobjednici su bili Lana Klingor Mihić i Leon Lučev.

Iako je njihova prepelica na francuski način dobila sve pohvale, članovi žirija zaključili su da je glavnu riječ u izradi jela imala Lana, a Leon je bio prisutan “samo duhom”. Kad je došlo vrijeme za odabir najboljih jela Testa kreativnosti, Andrej je prozvao: “Lana i Leonov duh”, aludirajući kako glumac nije zaslužan za ovo odlično ostvarenje na tanjuru. Pobjedu Lane i Leona zasjenio je i komentar Radovana: “Uz napomenu da smo ovaj put sudili samo o jelu, vi ste pobijedili. Da smo sudili timskom radu, ne biste bili pobjednici jer je jedan radio sve, a drugi ne!”

Otkako je počela nova sezona showa “Celebrity MasteChef”, Lana iz izazova u izazov pokazuje veliku kulinarsku vještinu i talent. O svemu tome i svojim “malim tajnama” pitali smo samu Lanu...

Gledateljima je vrlo brzo postalo jasno da ste vrsna kuharica. Jeste li u show ušli samopouzdano ili je ipak bilo treme?

- Ušla sam vrlo samopouzdano što se kuhanja tiče, ali i s velikom tremom. Odviknula sam se od kamere pa mi je zapravo to bio najveći problem. Osim toga, predstavljam svoje jelo pred vrlo cijenjenim chefovima i gastrokritičarima i nikako mi nije svejedno.

Koji vam je zadatak bio najveći izazov, a koji vas je najviše razveselio?

- Najviše me razveselila priprema gyoza, pad thaia i tartara od tune jer su ta jela redovno na mom meniju, a najveći izazov mi je bila prepelica i vepar, jer to dosad nikad nisam spremala. Prepelica je izrazito delikatna pa sam bila u velikom strahu da tu nešto ne zeznem. Osim toga, moj apsolutno najveći strah bile su slastice, jer to pak uopće ne spremam.

Očito je da ste ljubitelj azijske kuhinje. Odakle ta ljubav?

- Posjetila sam Tajland prije 14 godina i već tada sam se zaljubila u azijsku kuhinju. Općenito volim sirovo meso i ribu, tatarski biftek sam jela prvi put s 15 godina i obožavam ga od prvog trena, tako da moja ljubav prema sirovoj hrani i azijskoj kuhinji traje već dugi niz godina.

Azijske ste specijalitete naučili spravljati sami ili uz nečiju pomoć?

- Iskreno, nisam nikad išla na neki tečaj, ali sam razgovarala sa chefovima koji pripremaju tu vrstu hrane. Uvijek mi je to bilo zanimljivo, ali sam zapravo eksperimentirala sama. Prvu kuharsku radionicu posjetila sam prošle godine. Tema je bila suši i vodio ju je Vid Nikolić. Sjajno iskustvo.

Uz to ste se dokazali kao skoro pa profesionalka u pravljenju bureka. Spominjali ste svoje bosanske korijene...

- Moj je otac rodom iz Sarajeva i cijeli život mi je govorio da burek valja jedino ako sam razvučeš jufku. Nikako mi to nije išlo, ali danas mislim da nisam ni htjela slušati, bila sam premlada. Prije Masterchefa sam samo dva puta sama razvlačila tijesto i nije bilo dobro. Onda pak kad sam se udala, a roditelji mog supruga su iz Bihaća, probala sam burek koji rade članovi njegove obitelji i zaljubila se u to predivno tanko tijesto. Zamolila sam našeg Dinka da mi detaljno objasni tajnu svog tijesta. Vrlo je jednostavno i od tada radim samo po njegovom receptu.

Imate tri kćeri. Što one najviše vole kad im pripremite i vole li i same pomagati mami u kuhinji?

- Bez daljnjega najviše vole gyoze. Nevjerojatno, ali tako je. Marla je još premalena (2,5 godine), ali ako vidi Kiaru da "radi" sa mnom u kuhinji, mora i ona. To obično bude nered, ali njih veseli, a to je meni najvažnije. Neki dan je Kiara željela sama motati gyoze i moram reći da joj jako dobro ide.

Jeste li nešto naučili u showu?

- Jako puno toga. U ovaj sam show ušla s jasnom namjerom da mi ovo bude škola, ali da mi kuhinja i dalje ostane relaksacija i uživanje. Upravo tako je bilo. Svaki savjet žirija bio je zlata vrijedan i ja sam ga čvrsto zapamtila. Jako me interesira gastronomija, posebice molekularna. Oduševljavaju me razne tehnike kuhanja i u tome uživam. Nedavno sam od supruga na poklon dobila Sous Vide. Znao je koliko si to želim i ne pamtim da me neki poklon tako razveselio. Sad se doma igramo isprobavajući tu tehniku.

Biste li se usudili otvoriti restoran i kakav bi bio, s kojom vrstom hrane?

- Bih, no svjesna sam da za to treba puno novca. Bez daljnjega bi bio azijski, ali i s nekoliko domaćih jela. Moj kum Ante Vrban mi ne bi oprostio da se na mom meniju ne nađu moje lazanje, burger ili purica s mlincima. Voljela bih nekako pomiješati te dvije kuhinje u svom malom restoranu (smijeh).

Tanja KVORKA

JAKO ME INTERESIRA

GASTRONOMIJA, POSEBICE MOLEKULARNA

Recept za čitatelje

Imate li svoj omiljeni recept i biste li ga podijelili s čitateljima "Glasa Slavonije"?

- Ajme, ima ih toliko puno… ali izdvojit ću "kraljevski doručak". Za to će vam trebati pres toster, tost, namaz sa začinskim biljem, prepržene kriške pancete ili pršut, šunka, sir u listićima i jaje. Na tost namažite namaz, šunku, sir u listićima i ispecite u tosteru. Pred serviranje na vrh stavite preprženi pršut ili pancetu i poširano jaje. Najfiniji doručak ikad i sjajan početak dana!

Najčitanije iz rubrike