Regija
MEĐUNARODNI USPJEH OŠ ZRINSKIH NUŠTAR

Marinčani slikama glagoljice uzeli
deset nagrada među tisuću radova
Objavljeno 28. travnja, 2016.
Organizatori, bračni par Karačić, ističu izniman interes njemačke javnosti

MARINCI – I ove su godine mali školarci iz Marinaca, sela što se smjestilo na putu od Vinkovaca prema Vukovaru i u sastavu je općine Nuštar, postigli veliki uspjeh na međunarodnom natječaju. Među 1000 pristiglih radova učenici Osnovne škole Zrinskih Nuštar – Područne škole Marinci, uzeli su deset nagrada!

Riječ je o 16. Međunarodnom likovnom natječaju Iserlohn – Rim – Molize – Zagreb 2016., što je autorski koncept bračnog para Ankice i Ante Karačić, likovnih umjetnika iseljenika iz Iloka, koji su u svoj projekt uključili djecu iz Hrvatske i djecu hrvatskih iseljenika, pa su im ove godine pristigli radovi osnovnoškolske djece iz Italije, Njemačke, Švicarske, Australije, Čilea, Argentine, Srbije, BiH, Slovenije, Hrvatske i Njemačke, a broj radova je najveći dosad. Tema ovogodišnjeg natječaja bila je “Glagoljica u dječjem oku i srcu”, a dječje slikarske tehnike bile su raznovrsne, od kombinirane tehnike preko kolaža, boja i tuša do flomastera. Djeca su slikala prema slobodnom izboru.

– Kako je glagoljica proglašena nematerijalnom kulturnom baštinom, natječaj je bio i izvrsna prilika da se to pismo promovira hrvatskoj djeci u Hrvatskoj i svijetu kao prekrasno i slikovito, staroslavensko pismo. Organizatori su se vodili mišlju da, ako dijete nauči i zapamti bar jedno slovo glagoljice i obogati ga svojim likovnim izričajem, obogatit će sebe i čuvati hrvatsku kulturnu baštinu – rekla je učiteljica i mentorica nagrađenih školaraca, Marija Lesandrić.

Dodat će i da su u školi iznimno ponosni što je između toliko mnogo radova stručni žiri, sastavljen od njemačkih likovnih umjetnika i likovnih djelatnika, u kategoriji od 1. do 4. razreda izabrao čak deset radova učenika OŠ Zrinskih Nuštar – PŠ Marinci, rasporedivši ih od prvog do četvrtog mjesta. Učenici Mihael Tunić i Valentin Andričević (3. razred) dijele prvo mjesto, Ivana Brajdić (4. razred) zauzela je 2. mjesto, Dominik Pap i Magdalena Kuntić (3. razred) dijele 3. mjesto, dok su 4. mjesto podijelile Nika Kuntić (1. razred), Ema Farkaš (2. razred), Natalija Kuntić, Ivana Marković i Lea Kapoši (4. razred). Mentorice su im bile učiteljice Lesandrić i Nevanka Škrabo.

– Prvi se put dogodilo da nisu svi radovi stali u gradsku galeriju Iserlohn, gdje je bilo i proglašenje najboljih radova. Upravo je fotografija brojnih izloženih radova proglašena fotografijom tjedna u IKZ derWesten, a organizatori, bračni par Karačić, navode da nikada do sada nije postojao toliki interes njemačke javnosti – rekla je Marija Lesandrić.

Škola je izrekla i čestitke učenicima “na zaista velikom uspjehu koji je rezultat marljivog i ustrajnog rada, strpljenja i ljubavi prema likovnom izričaju”.

– Želimo im da i dalje jednako maštovito, iskreno i razigrano stvaraju – dodala je Lesandrić, rekavši da je ponos škole u Nuštru to što tako mala područna škola Marinci postiže tako zapažene rezutate.

Sanja BUTIGAN
IZLOŽBA SE SELI U ITALIJU I HRVATSKU

To nisu prve nagrade malih marinačkih školaraca. Prošle je godine cijelo selo bilo ponosno kada je troje njihovih učenika na istom natječaju bračnog para Karačić, tada o temi “Dunav rijeka fantazije”, osvojilo vodeća mjesta. I tada su, kao i sada, među njima bile sestre Natalija i Magdalena Kuntić, uz svojeg školskog kolegu Antu Šimunovića. Inače, izložba likovne umjetnosti hrvatskih učenika iz cijelog svijeta bit će, osim u Njemačkoj, postavljena i u Italiji i Hrvatskoj. Bračni par Karačić, koji živi u njemačkom Iserlohnu, svoj projekt već 16 godina vodi volonterski, uz ljubav i entuzijazam prema djeci i njihovu stvaralaštvu. Svojim djelovanjem, kako ističu, žele “uz pomoć stvaralaštva, boja i mašte” povezati djecu hrvatskih iseljenika izvan domovine s Hrvatskom.

Možda ste propustili...

PREVENTIVNI PROGRAM “DUGINE BOJE”

Prepoznati tuđe i vlastite osjećaje

NOVI USPJEH MLADOG POVJESNIČARA

Ivano Bocor drugi put državni prvak

Najčitanije iz rubrike