Novosti
BITKA ZA OSJEČKE SUDOVE

Devet kandidata za tri predsjednička mjesta
Objavljeno 27. travnja, 2016.
Sudačko vijeće mora dati obrazloženje za svakog kandidata i ocijeniti program rada

Devet kandidata prijavilo se za tri mjesta predsjednika osječkih sudova. Prijavu na oglas za slobodno mjesto predsjednika Prekršajnog suda u Osijeku podnijeli su Renata Kuna i Mirko Krišto, suci Prekršajnog suda u Osijeku, te Vesna Rožac, sadašnja v.d. predsjednika suda, odnosno trenutno obavlja poslove sudske uprave do izbora novog predsjednika.

Za mjesto predsjednika Trgovačkog suda u Osijeku kandidirali su se Mirjana Baran, Jadranka Pajur Vranješ te Nada Roso, suci Trgovačkog suda u Osijeku, te Tihomir Kovačević, koji trenutno obnaša poslove sudske uprave na tom sudu, dok su se za predsjednika Općinskog suda u Osijeku kandidirali Robert Gojević, sadašnji voditelj stalne službe u Belom Manastiru, te sadašnji predsjednik osječkog Općinskog suda Davor Mitrović.

Nakon proteka roka za podnošenje prijava na oglas za imenovanje za predsjednike suda, Državno sudbeno vijeće će od nadležnog sudačkog vijeća zatražiti mišljenje o kandidatima i ocjene obnašanja sudačke dužnosti. Ocjenu su dužni dati u roku od 30 dana. Uz poziv za davanje mišljenja o kandidatima nadležnom sudačkom vijeću dostavit će se prijave svih kandidata s priloženom dokumentacijom.

- Mišljenje sudačkog vijeća mora biti obrazloženo za svakog kandidata i sadržavati ocjenu programa rada. Mišljenje o kandidatima za predsjednika suda i njihovim programima rada zatražit će se od predsjednika neposredno višeg suda, predsjednika Vrhovnog suda Republike Hrvatske i ministra pravosuđa - doznajemo iz Državnog sudbenog vijeća koje će nakon svih prikupljenih podataka donijeti obrazloženu odluku o imenovanju predsjednika svakog suda na temelju prikupljenih misljenja, razgovora s kandidatima, ocjene njihovih predloženih programa rada i njihovih organizacijskih sposobnosti.

Tu treba naglasiti da dinamika imenovanja sudaca i predsjednika sudova ne ovisi samo o Državnom sudbenom vijeću nego i o svim drugim tijelima koja sudjeluju u tim postupcima koja moraju prethodno odraditi svoj dio posla.

Odmah nakon donošenja odluka o imenovanju predsjednika navedenih sudova njihova imena bit će objavljena na službenoj stranici Državnog sudbenog vijeća.

Sandra LACIĆ
NA ČELU PREKRŠAJNOG SUDA GOTOVO 19 GODINA

Sutkinja Vesna Rožac na čelu je osječkog Prekršajnog suda gotovo punih 19 godina, točnije od srpnja 1997. godine. U određenim intervalima bila je sutkinja ovlaštena za obavljanje poslova sudske uprave, a u drugima predsjednica. Na novinarski upit koji je njezin "recept" za ovako dugotrajnu karijeru na tom radnom mjestu odgovara: "Učite cijeli život i radite više od osam sati dnevno." Predsjednik Općinskog suda u Osijeku Davor Mitrović voditelj je sudske uprave istog suda od 2009. godine. Također, Tihomir Kovačević, od 2009. godine vodi osječki Trgovački sud. Rješenjem Vrhovnog suda imenovan je za predsjednika Trgovačkog suda od 1. siječnja 2012. godine na četiri godine. Novim rješenjem od 12. siječnja ove godine imenovan je za obavljanje poslova sudske uprave do imenovanja predsjednika suda.

KANDIDATI
Prekršajni sud

l Renata Kuna

l Mirko Krišto

l Vesna Rožac

Trgovački sud

l Mirjana Baran

l Jadranka Pajur Vranješ

l Nada Roso

l Tihomir Kovačević

Općinski sud

l Robert Gojević

l Davor Mitrović

ODLUKU

O PREDSJEDNICIMA SUDOVA DONOSI DRŽAVNO SUDBENO VIJEĆE

Možda ste propustili...

PREGOVORI O SASTAVLJANJU PARLAMENTARNE VEĆINE

Andrej Plenković: Sastali smo se s manjinama, postoje kontakti s DP-om

PREDSJEDNIK REPUBLIKE O UPOZORENJU USTAVNOG SUDA

Milanović: Ovo je priprema za državni udar

BILJANA BORZAN: IDUĆI MANDAT BIT ĆE POSVEĆEN IZJEDNAČAVANJU NEJEDNAKOSTI

Picula na posljednjem mjestu SDP-ove koalicijske liste za Europski parlament