Novosti
USKOK PODIGAO OPTUŽNICU

Braći Mamić sudi se u Osijeku zbog poznanstva sa zagrebačkim sucima
Objavljeno 26. travnja, 2016.

Županijski sud u Osijeku zaprimio je u utorak optužnicu i kazneni predmet Državnog odvjetništva, Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta protiv Zdravka i Zorana Mamića, Damira Vrbanovića i inspektora Porezne uprave Milana Pernara.

Sumnjiči ih se za zloporabu položaja i ovlasti, poticanje na zloporabu položaja i ovlasti, zloporabu položaja i ovlasti u pokušaju, davanje i primanje mita, zloporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju te pomaganje u zloporabi povjerenja u gospodarskom poslovanju. Pojednostavljeno, tužiteljstvo sumnja da su se Zdravko Mamić i ostali organizirali u zločinačku skupinu kako bi zloporabama u ekonomskom poslovanju preko firmi u inozemstvu izvukli novac od transfera Dinamovih igrača.

- Županijski sud u Osijeku je mjesno delegiran za provođenje kaznenog postupka u ovom kaznenom predmetu rješenjem predsjednika Vrhovnog suda RH od 19. travnja 2016., kojim je prihvaćen prijedlog glavnog državnog odvjetnika RH te je dana suglasnost da se ovaj kazneni postupak umjesto pred Županijskim sudom u Zagrebu provede pred Županijskim sudom u Osijeku - doznajemo od Miroslava Rošca, glasnogovornika osječkog županijskog suda.

Anto Rašić, predsjednik Županijskog suda u Osijeku, navodi da će predmet, nakon što se optužnica i kazneni predmet uvede u upisnike Županijskog suda u Osijeku, dostaviti Optužnom vijeću, radi odlučivanja o potvrđivanju optužnice.

- U Hrvatskoj postoje četiri suda koja za Uskokove predmete, i to Osijek, Zagreb, Split i Rijeka. Od ta četiri suda Državno odvjetništvo RH i Uskok zatražili su prenošenje mjesne nadležnosti na ovaj sud sa Županijskog suda u Zagrebu. Na temelju tog rješenja predsjednika Vrhovnog suda, Uskok je načinio optužnicu i dostavio je nama - kazao je predsjednik osječkog županijskog suda.

Tek na sjednici Optužnog vijeća, koja je zatvorena za javnost, bit će poznato koji će osječki sudac suditi u ovom predmetu.

Vrhovni sud pojasnio je razloge zbog koji je prihvatio prijedlog glavnog državnog odvjetnika da se optužnica protiv Zdravka Mamića i ostalih, umjesto pred zagrebačkim podigne pred osječkim Županijskim sudom, a to je poznanstvo optuženih s troje zagrebačkih sudaca, od kojih su dvoje angažirani i u Arbitražnom sudu Hrvatskog nogometnog saveza.

U rješenju Vrhovnog suda stoji se da je osnovan prijedlog državnog odvjetništva koje je navelo kako iz “javno dostupnih podataka" proizlazi da zagrebački suci Jasna Smiljanić, Ivan Turudić i Ivica Veselić poznaju Zdravka i Zorana Mamića te Damira Vrbanovića”. Osim toga, Veselić je predsjednik, a Jasna Smiljanić sutkinja Arbitražnog suda Hrvatskog nogometnog saveza u kojemu je Mamić prvi dopredsjednik, a Vrbanović izvršni direktor.

“Osim toga suci Jasna Smiljanić i Ivan Turudić su suci Odjela za predmete Uskoka, koji do sada nisu sudjelovali u donošenju odluke vezane za navedeni predmet”, pojašnjava predsjednik Vrhovnog suda.

“Imajući u vidu razloge zbog kojih je glavni državni odvjetnik predložio vođenje postupka pred Županijskim sudom u Osijeku umjesto pred Županijskim sudom u Zagrebu predsjednik Vrhovnog suda Republike Hrvatske ocijenio je da su ti razlozi opravdani i u skladu s potrebom da se oktloni i najmanja sumnja u nepristranost sudaca u daljnjem postupanju”, ističe Vrhovni sud.

Prema prvoj optužnici koju je Uskok podigao protiv čelnika Dinama, Zdravka Mamića se tereti da je zajedno s bratom Zoranom, Damirom Vrbanovićem te Milanom Pernarom Dinamo oštetio za nešto manje od 116 milijuna kuna, a proračun za barem 12,2 milijuna kuna neobračunatog i neplaćenog poreza i prireza.

Uskok je za braću Mamić predložio “oduzimanje nepripadne imovinske koristi”, dok je za optuženog poreznika podnesen prijedlog za “prošireno oduzimanje imovinske koristi”.S.Lacić/Hina

Koji će osječki sudac suditi u ovom predmetu odlučivat će se na sjednici Optužnog vijeća

ČEDO PRODANOVIĆ

odvjetnik braće Mamić

Ne vidim razloga za seljenje postupka u Osijek

Odvjetnik braće Mamić, Čedo Prodanović, smatra da je apsolutno neosnovano tražiti da se suđenje njegovim klijentima izmjesti sa zagrebačkog Županijskog suda u Osijek. “To je loša poruka da se ne vjeruje Županijskom sudu u Zahrebu, a ne vidimo zašto bi se to napravilo, osim zato što je Uskok to zahtijevao - to nosi loše konotacije i implikacije, utječe na ekonomičnost postupka. Cijeli postupak se seli u drugi grad, a ne vidim ni jedan razlog zašto se to čini osim što se izražava sumnja u rad suda. Bez obzira na obrazloženje, to je apsolutno po meni neosnovano”, kazao je Prodanović za N1. Upitan kako gleda na argument da se na ovaj način nastoji isključiti bilo kakva sumnja u pristranost suda u slučaju Zdravka i Zorana Mamića, Prodanović navodi: “Zašto bi sud bio pristran u slučaju Mamić, a ne Pere Petrovića? To se mora na određeni način indicirati - tko su to braća Mamić, jesu li oni pravosudni djelatnici ili političari? U čemu se taj utjecaj može ogledati u ovom slučaju, a ne vrijedi za druge osobe?”