Novosti
BIVŠI PREMIJER NIKICA VALENTIĆ:

Vlada zaslužuje prolaznu ocjenu
Objavljeno 24. travnja, 2016.

U povodu 100 dana Vlade gost emisije HTV-a Nedjeljom u dva bio je bivši premijer Nikica Valentić. Komentirao je rad premijera Tihomira Oreškovića i prisjetio se ratnih vremena te uvjeta u kojima je funkcionirala njegova vlada.

- Kapital ide za profitom i sigurnošću. Politička stabilnost je preduvjet za gospodarski napredak Hrvatske. Unatoč nategnutim odnosima ova vlada zaslužuje prolaznu ocjenu, jer se radi se o prvoj koaliciji koja ide prema nekakvoj vrsti zajedništva - kazao je Valentić. Smatra kako će se parlament i Vlada konsolidirati, a novi izbori mogu biti opcija samo kad “od razilaženja ima više štete neko koristi”.

- Tomislav Karamarko nije stručnjak za ekonomiju, ali on bi mogao biti dobar premijer uz jakog potpredsjednika vlade - smatra bivši premijer Valentić. Najveći problem vidi u činjenici da Most nije bio pripremljen za obnašanje vlasti.

Rekao je kako poznaje premijera Tihomira Oreškovića iz poslovnih krugova. “Radi se o velikom poznavatelju knjigovodstva i on zaslužuje našu punu pažnju, a njegovi potezi bit će vidljivi za šest mjeseci”, istaknuo je. Kao problem kod Oreškovića vidi - nepoznavanje domaćih prilika.

- Mi smo mali narod s velikim problemima. Ako ova Vlada ne uspije, ako se u roku od dvije godine ne razdužimo (zbog niske cijene kapitala), čeka nas crni scenarij - poručio je Valentić. Stava je da se mora smanjiti broj županija te se više od 30 posto zakona u RH treba promijeniti.

Smatra kako se treba napraviti analiza o tome koliko je poduzeća propalo zbog strukturnih problema, a koliko zbog poslovne nesposobnosti novih vlasnika. Dodao je kako su u njegovu mandatu spašene Ina, Pliva i banke. Smatra kako se Ina danas mora braniti svim mogućim sredstvima te da se rješenje mora naći pod svaku cijenu. “Ona ne smije postati skladište derivata”, zaključio je. (D.Pav.)

Možda ste propustili...

SLOVENSKI PREMIJER

Golob vjeruje u Plenkovića

HRVATSKI GRAĐANI PLAĆAJU MANJE OD VEĆINE EUROPLJANA

Kućanstvima cijena plina i struje među najnižima u EU-u

Najčitanije iz rubrike