Regija
OŽIVJELI ZAPISE - DVA DESETLJEĆA BRODSKOG SPOMENARA

100. godina objavljivanja
Ivaninih “Priča iz davnine”
Objavljeno 20. travnja, 2016.

SLAVONSKI BROD - Već dvadeset godina u sklopu manifestacije “Svijet bajki...”, posvećene književnici Ivani Brlić-Mažuranić, traje i Brodski spomenar - uprizorenje slika obiteljskog života, a zapisi su nastajali od 1889. do 1947. godine.

Svih proteklih godina čuvare jednog vremena i velike osobnosti književničine skuplja idejna začetnica, profesorica Jasna Ažman. Ovogodišnji spomenar posvećen je, kaže, 100. obljetnici objavljivanja Ivanina djela “Priče iz davnine”, zapisima i svjedočenjima o tome kako je obitelj doživljavala objavljivanje knjige. “Tih je dana obitelj živjela svojim uobičajenim životom, no Priče iz davnine, koje su već tada nazivali Ivaninim zlatnim pričama, ostavile su trag i u njezinu svakodnevnom životu, a napose u njezinim zapisima”, kaže Ažman.

A brodska publika svake godine sa zanimanjem prati spomenare, u kojima, osim priređivačice, sudjeluju i prof. Vesna Nosić te dr. Marijan Balen, svi odjeveni u odjeću iz vremena poznate književnice i potpuno uklopljeni u raskošni historicistički salon palače Radosavljević-Golubić, mjesto gdje se spomenar treću godinu iščitava i koji dočarava duh Ivanina vremena. Suorganizatorica i domaćica događanja Ankica Golubić, uz pomoć obitelji, u prekrasno uređenom prostoru ispunjenom vrijednim predmetima nekada poznatih obrtnika i trgovaca, predstavnika višeg građanskog sloja, ponudila je domaće kiflice, kolačiće, pjenušac s jagodama..., zadovoljna što sugrađani prepoznaju vrijednost i ljepotu ovog prostora i što zajedno nastavljaju tradiciju druženja s Brlićima. Zbog toga je, kaže, spremna i ubuduće ponuditi svoj dom, a tako se prisjeća i dugogodišnjeg druženja s Ivaninom kćeri Nedom, kao i priča o obitelji Radosavljević, koji su prijateljevali sa susjedima Brlićima.

Ažman podsjeća na činjenicu da je prije pola stoljeća (1966.) na istom mjestu organizirana 50. obljetnica Priča iz davnine: “O tome svjedoči knjiga koju je tada Nevičica poklonila s posvetom obitelji Golubić.”

A o vrijednosti Priča iz davnine možda najbolje svjedoče riječi Marijana Balena: “Sve su Priče iz davnine satkane od mudroslova o istini, pravdi, čestitosti i ispravnom življenju na zemlji - sve su bajke o ljubavi i svjedočenja o usudu zla koje se može samo dobrim pobijediti! Sve su Priče pune primjera o tome kako bi prelijepo živjeli ljudi kada bi ustrajno slijedili samo svoje srce puno milosrđa i zato treba zaželjeti da Priče nadžive stoljeća koja slijede”. Marija Radošević

Djeca najteža publika

Ivana Brlić-Mažuranić dio je djetinjstva i mlade uspješne spisateljice Tene Štivičić, koja živi u Londonu, a na poziv udruge Lima, stigla je u Ivanomaniju i Svijet bajki. Premda, kako kaže, ne piše za djecu, ipak je napisala dvije drame. “Kad se jednom prihvatite tog posla, shvatite koliko je to teško i koliko stvarno treba imati fascinantan talent da stvorite takve svjetove koji će djecu kontinuirano desetljećima i stoljećima privlačiti”, kaže Štivičić, i ističe kako je svaka kvalitetna literatura uvijek aktualna, pa tako i Ivanina. A djeca su najteža publika. “Ona imaju direktan odnos prema kvaliteti i stvoriti za djecu takav korpus literature koji opstaje toliko dugo - potvrda je da je riječ o izvanserijskom talentu”.

Možda ste propustili...

KRAJNJI JE ROK ZA PROVEDBU PROJEKTA 4. LIPNJA 2025.

Gradit će se reciklažno dvorište

NA GRADSKIM BAZENIMA u ĐAKOVU

Počele pripreme za kupališnu sezonu

Najčitanije iz rubrike