Novosti
LEVANJSKA VAROŠ

Primaju pomoć države, ali žele imati općinu
Objavljeno 16. travnja, 2016.

Do 1993. i formiranja aktualnog teritorijalnog ustroja RH, Đakovština - Đakovo i gotovo 60 sela - činila je Općinu Đakovo. Od tada Đakovštinu čini Grad Đakovo sa sedam prigradskih naselja te devet općina Đakovštine kojima gravitira čak 50-ak sela.

Ni jedna od tih općina ne smatra se “metom” za ukidanje, već vide razloge daljnjeg postojanja, bez obzira na to svodi li im se izvorni proračun na tek koju stotinu tisuća kuna. Iako slovi za najsiromašniju općinu Đakovštine, čemu je većinom razlog naslijeđena nerazvijenost, načelnik Levanjske Varoši Slavko Tidlačka smatra da bi to za taj brdski kraj bogat prirodnim ljepotama, ali sa samo oko 950 stanovnika u devet naselja krajnje slabe naseljenosti - 6,9 stanovnika/km (manje od Like), bez tvrtki i zaposlenosti, bio velik korak unatrag. I to baš sada, kaže, kada se to područje pomalo “trgnulo”.

– Ako se broj općina već mora smanjiti, treba sagledati mogućnost da se manje, susjedne općine ujedine što se tiče komunalnih poslova i infrastrukture. Najgore bi bilo vratiti se na staro, na ex općinu Đakovo, jer se u takvom ustroju gradovi maćehinski odnose prema udaljenim selima, a to su upravo sela naše općine. Zato je Levanjska Varoš sa svojim selima i ostala nerazvijena, što je slučaj i sa susjednom općinom Čaglin, na rubu Požeštine, kaže Tidlačka. Drži da svih devet općina Đakovštine treba zadržati jer bi ukidanje značilo bacanje u vjetar svega dobroga što je postigao sadašnji teritorijalni ustroj.

- Općine sređuju imovinsko stanje na terenu, borimo se da dovučemo infrastrukturu. Naša općina upravo radi na razvojnim projektima, a slijedi i projekt 'zelenog turizma' kojim se Varoš planira razvijati u smjeru kontinentalnog turizma. Partneri bi nam bile susjedne općine, Grad Đakovo i Nadbiskupija - kaže Tidlačka. Levanjska Varoš po stupnju nerazvijenosti pripada prvoj skupini područja i očekuje 600.000 kuna pomoći od države.

– Ostvari li se to, mi bismo s tim sredstvima procvali i mogli bismo se javljati na fondove. Lani smo na to ime dobili oko 160.000 kuna, a ove godine taj iznos proslijeđen nam je već u prvom kvartalu, pa su sve veće nade da ćemo do kraja 2016. dobiti svih 600.000 kuna - kaže Tidlačka. U istoj, najvišoj skupini nerazvijenosti je i susjedna općina Drenje, čiji je izvorni proračun oko 700.000 kuna. Načelnik Slavko Dešić kaže da ta općina ima perspektivu baš time što ima općinski status te da bi kobno bilo ukidati ga. “Ostane li naših 11 sela bez općinske uprave, čemu priče o ruralnom razvoju, kako misle da će ta sela živjeti?! U tom bi slučaju ona bila zaboravljena”, kaže Dešić, koji bi se ipak također složio s eventualnim spajanjem više manjih općina zatreba li to.S. Župan

 

Možda ste propustili...

MINISTARSTVO PROSTORNOGA UREĐENJA

Zbrinjavanje zbog klizišta

ZNANJE, OBRANA I SIGURNOST INTERES SU SVAKE DRŽAVE

Dan Sveučilišta obrane i sigurnosti