Novosti
GLASU POTVRĐENA NAMJERA SABORSKE VEĆINE DA PROMIJENI GRČIĆEVU ODLUKU

Počinje ispravljanje nepravde: Slavonija i Baranja više neće biti u istoj regiji sa Zagrebom
Objavljeno 12. travnja, 2016.
Umjesto dvije statističke regije plan je napraviti tri

Vezani članci

NEPROVEDIVA POLITIKA REGIONALNOG RAZVOJA

Novac namijenjen siromašnim krajevima završit će u bogatim

Nakon što smo u nekoliko navrata pisali o podjeli Hrvatske na dvije statističke regije (NUTS 2) zbog koje je fiktivno podignut indeks razvijenosti siromašne Slavonije i Baranje svrstavanjem u Kontinentalnu regiju, zajedno s bogatim Zagrebom i sjeverozapadnom Hrvatskom, zbog čega istok Hrvatske trpi štetu, našem listu potvrđena je informacija da se priprema promjena statističkih regija.

- U završnoj smo fazi pripreme sve potrebne dokumentacije kako bih kao saborski zastupnik i član saborskog Odbora za regionalni razvoj i fondove Europske unije u ime HDZ-a pokrenuo inicijativu za promjenu statističkih regija u zemlji, prema kojoj bi bila ispravljena nepravda prema manje razvijenim hrvatskim područjima među kojima je svakako i Slavonija i Baranja - izjavio nam je to u ponedjeljak Ivan Anušić, predsjednik osječko-baranjskog HDZ-a, dodajući kako je prijedlog koji će biti poslan u proceduru promjena iz dvije u tri statističke regije.

Diskriminirani korisnici potpora

Prema dostupnim informacijama, manje razvijeni istok Hrvatske ubuduće neće biti dio iste regije s razvijenim Zagrebom i sjeverozapadnom Hrvatskom čime su svi potencijalni korisnici europskih potpora Slavonije i Baranje bili kontinuirano diskriminirani u odnosu na ostatak države, odnosno tri su NUTS 2 regije minimum buduće podjele.

Valja podsjetiti na apsurd da zbog podjele na dvije NUTS 2 regije veće državne i potpore iz EU fondova dobivaju investitori koji ulažu u statistički siromašnijoj Jadranskoj Hrvatskoj, odnosno Istri, Dalmaciji, Dubrovniku..., nego oni u “bogatijoj” Slavoniji. Da je Slavonija i Baranja jedna NUTS 2 regija, sa svojim BDP-om imala bi indeks razvijenosti ispod 45 posto prosjeka EU 27 te bi njezini mali poduzetnici dobivali veće državne i potpore iz EU fondova, čak do 70 posto nepovratnih sredstava za projekte i investicije, a ne kao sada najviše 45 posto.

Nacionalna klasifikacija prostornih jedinica za statistiku donesena je 2012. godine sa stupanjem na snagu od 1. siječnja 2013. i može se mijenjati za najmanje tri godine, dakle 2016. godine, s tim da se odnosi na sljedeće financijsko razdoblje Europske unije, odnosno 2020.-2027. Premda će ova inicijativa formalno biti pokrenuta od zastupnika HDZ-a, malo je vjerojatno da ona nije usuglašena i s čelnim ljudima pojedinih ministarstava. Valja podsjetiti kako nam je prije nekoliko dana iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU-a, koje vodi ministar Tomislav Tolušić (HDZ), potvrđeno kako “Ministarstvo trenutno razmatra sve mogućnosti koje će pridonijeti ravnomjernom razvoju hrvatskih regija te će sukladno s tim donijeti odluku o mogućoj izmjeni statističkih regija.”

Saborski zastupnik HNS-a i bivši ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak izjavio nam je kako je sasvim logično mijenjati nabolje sve ono što u primjeni ne daje očekivane rezultate.

Treba što prije otvoriti raspravu

- Tako se i o pitanju statističke podjele zemlje treba otvoriti rasprava što prije. Naravno, sve s ciljem maksimalnog iskorištavanja sredstava iz EU-a koja su nam na raspolaganju. Statistička podjela nije jedino što treba mijenjati - kazao je Vrdoljak.

SDP-ov saborski zastupnik Tomislav Žagar, iz Virovitičko-podravska županije, upitan za komentar sadašnje statističke podjele zemlje kazao je da, ako bilo tko zbog ove statističke podjele u Slavoniji i Baranji trpi štetu, zalagat će se za izmjenu ovakve statističke podjele zemlje.

- Osobno sam i za izmjene Ustava i provedbu teritorijalnog preustroja Hrvatske s formiranjem regija, gdje će Slavonija i Baranja biti ne samo administrativna, nego i politička regija. Mislim da bi to bilo dobro rješenje za našu regiju. U Slavoniji i Baranji situaciji nije dobra, jer mladi nam i dalje odlaze i sela nam ostaju prazna. Mi smo u Virovitičko-podravskoj županiji još i prometno izolirani. Možda bismo čak mogli formirati koordinaciju slavonsko-baranjskih zastupnika, kako bismo suradnjom u Saboru mogli napraviti više za regiju iz koje dolazimo - kazao je za naš list Žagar.

- Treba se uvijek zalagati da ova osiromašena i napaćena Slavonija krene punim plućima naprijed i činiti sve u njenom interesu. Dakle, sve ono što će donijeti boljitak i prosperitet Slavonije. Kao saborski zastupnik i dosad sam se za to zalagao. U svakom slučaju i ubuduće ću se u Saboru zalagati za ono što je najbolje za Slavoniju - kazao nam je saborski zastupnik SDP-a i bivši gradonačelnik Požege te požeško-slavonski župan Zdravko Ronko, upitan za komentar statističke podjele zemlje.

Igor MIKULIĆ
HOĆE LI U ISPRAVKU PONOVNO SUDJELOVATI JAKŠA PULJIZ?

Prijedlog sadašnje Nacionalne klasifikacije prostornih jedinica za statistiku u Saboru su branili 2012. tadašnji potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU-a Branko Grčić te njegov zamjenik Jakša Puljiz. Stav Vlade bio je da manje razvijena područja neće imati štete zbog svrstavanja u jednu statističku regiju zajedno s bogatim Zagrebom i sjeverozapadnom Hrvatskom, jer novca u EU fondovima, govorio je 2012. Grčić, ima dovoljno za sve. Tada se spominjala i relativno mala apsorpcijska mogućnost nekih regija poput Slavonije i Baranje, zbog čega bi Hrvatska iskoristila premalo novca koji ima na raspolaganju. Riječ je, podsjetimo, o 10,8 milijardi eura u razdoblju 2014.-2020. Apsorpciju je trebao povećati Zagreb i sjeverozapadna Hrvatska koji su uključeni u Kontinentalnu regiju. Zanimljivo je kako je Jakša Puljiz sada savjetnik premijera Tihomira Oreškovića.

Josip Salapić

saborski zastupnik HDSSB-a

Ovo bi bilo ispravljanje nepravde

Ova inicijativa u Saboru mogla bi dobiti potporu i od slavonskih regionalista - HDSSB-a, čiji su zastupnici, pa i lokalni dužnosnici, bili gorljivi protivnici ukidanja tri i uvođenja dvije statističke regije.

- Ovakav prijedlog ćemo podržati, jer Slavoniji i Baranji podjela Hrvatske na dvije regije ne odgovara. Odgovara velikima i bogatima, ali ne i malima i siromašnima. U HDSSB-u smo rekli kako ćemo podržati sve dobre prijedloge koji se tiču Slavonije i Baranje, bez obzira na to od koga oni dolazili. Svakako ćemo se uključiti i u rad odbora u kojem će se raspravljati o prijedlogu, bez obzira na to što nismo njegovi članovi. Promjenom bi se ispravila nepravda prema Slavoniji i Baranji, jer je jasno kako je ovakva statistička podjela izravno naštetila istoku Hrvatske i težnjama da se Hrvatska ravnomjerno razvija - kazao nam je saborski zastupnik HDSSB-a Josip Salapić. Dodao je kako bi slavonska i baranjska statistička regija mogla biti i “mala vrata” za teritorijalni preustroj Hrvatske sa Slavonijom i Baranjom kao političkom regijom s posebnim ovlastima.

TOMISLAV ŽAGAR

saborski zastupnik SDP-a

Treba se uvijek zalagati da ova osiromašena i napaćena Slavonija krene punim plućima naprijed

PRIJEDLOG

SADAŠNJE KLASIFIKACIJE BRANILI SU 2012. BRANKO GRČIĆ I JAKŠA PULJIZ

Možda ste propustili...

ODLAZAK BRAČNOG PARA RASPUDIĆ

“Raskol u Mostu bio je samo pitanje vremena”

HRVATSKI GRAĐANI PLAĆAJU MANJE OD VEĆINE EUROPLJANA

Kućanstvima cijena plina i struje među najnižima u EU-u