Osijek
PROSVJED PROTIV PREKOMJERNOG KAŽNJAVANJA BICIKLISTA

Nismo ovce za šišanje - Ministre Orepiću, do kada će Osječani plaćati na tisuće kazni više nego drugi građani Hrvatske?
Objavljeno 9. travnja, 2016.

Vezani članci

NA JEDNU KAZNU SPLITSKIH POLICAJACA NAJMANJE PET OSJEČKIH

Policijska represija na istoku Hrvatske

STUPIO JE NA SNAGU NOVI PRAVILNIK O BICIKLISTIČKOJ INFRASTRUKTURI

Ceste dobivaju biciklističke trake, a biciklisti parkirališta

PREKOMJERNO KAŽNJAVANJE

Brine li policija o građanima ili samo o punjenju proračuna?

Kampanja sustavnog kažnjavanja osječkih biciklista, kakva nije zabilježena nigdje drugdje u Hrvatskoj, o kojoj je prije nekoliko dana pisao Glas Slavonije, izazvala je val nezadovoljstva. Javni prosvjed održan u subotu u Ulici Hrvatske Republike nedaleko Filozofskog fakulteta okupio je više od 150 biciklista i prolaznika koji su zviždaljkama i glasnim povicima te s transparentima u rukama izrazili svoje nezadovljstvo masovnim policijskim kažnjavanjem biciklista.

 

Prosvjed pod neslužbenom nazivom „Biciklist, a ne zločinac!“ organizirala je stranka GOGO (Građanska opcija grada Osijeka), uputivši pokude ne samo osječkoj policiji zbog revnog popunjavanja državnog proračuna masovnim ispisivanjem kazni nego i gradskim vlastima, u prvom redu gradonačelniku Ivanu Vrkiću zbog odugovlačenja s iscrtavanjem biciklističkih traka na mjestima gdje su nepovezane ili isprekidane te izgradnje novih biciklističkih staza.
- Jesu li za biciklisti problem broj jedan za osječku policiju?, upitao se predsjednik stranke GOGO Miroslav Vanek.

 

U svojem pozivu na jučerašnji prosvjed stranka GOGO navodi kako je samo u prva tri mjeseca prošle godine u Osijeku ispisano čak 1066 kazni biciklistima, što znatno više nego u nekim drugim gradovima, poput Splita ili Rijeke. Vanek je pozvao ministra unutarnjih poslova Vlahu Orepića da dođe u Osijek i odgovori hoće li građani Osijeka i dalje plaćati više tisuća kazni više nego građani u drugim krajevima Hrvatske. Naglasio je posebno nerad gradske uprave, kada je riječ o rješavanju problema s biciklističkim stazama u gradu. U kombinaciji s pretjeranom revnošću osječke policije u sankcioniranju bagatelnih prekršaja, Osijek je postao hrvatski rekorder u kažnjavanju svojih građana. Umjesto da smo europska prijestolnica kulture, postali smo prijestolnica “prometne nekulture”, upozoravaju u GOGO-u. Vanek je podsjetio kako je GOGO još prije šest mjeseci gradskoj upravi uputio inicijativu za označavanje biciklističkih traka na mjestima gdje su bicikilističke trake u gradu nepovezane, što su i mjesta koja policija koristi za prekobrojno kažnjavanje, ali nije učinjeno ništa. Zbog svega toga, Osječani su osuđeni na nesigurnu vožnju gradskim prometnicama ili prekršajno kažnjavanje.

 

- Živimo u gradu u kojem gradska uprava nije bila u stanju iscrtati biciklističke trake ili izgraditi biciklističke staze u središtu grada, ali su zato bili u stanju pola grada pretvoriti u plaćena parkirališna mjesta", dodao je Vanek, uz glasno odobravanje okupljenih. Poručio je gradskoj upravi i policiji: “Mi više nismo ovce za šišanje!”.

 

Tako je glasio i jedan od transparenata, a među natpisima, uz već spomenuti “Biciklist, a ne zločinac!”, vidjeli smo i poruke: “Manje kazni, više staza!”, “I opomena je dovoljna!”, “Više biciklista, manje karijerista”, “Stop prekomjernom kažnjavanju biciklista” i “Gogo voli bicikliste”. Okupljenim građanima obratili su se i dopredsjednica stranke Margareta Krivić te Viktor Vanek, vijećnik u četvrti Gornji grad. D.Celing

Možda ste propustili...

DAN OSOBA S INTELEKTUALNIM TEŠKOĆAMA

Pridružite se simboličnoj utrci od Picassa do mosta

OPĆINA ČEPIN PROVODI PROJEKT ZAŽELI BOLJI ŽIVOT

Pomoć u kući 32 mjeseca imat će čak 180 Čepinaca

CRVENI KRIŽ I MATICA UMIROVLJENIKA

Prikupljaju namirnice za potrebite građane

Najčitanije iz rubrike