Novosti
NA PRIJEDLOG PRORAČUNA STIGLA 94 AMANDMANA

Šest amandmana HDSSB-a za slavonske projekte vrijedno je 187 milijuna kuna
Objavljeno 16. ožujka, 2016.

Vezani članci

UOČI SABORSKE RASPRAVE NIŽU SE KRITIKE NA VLADIN PRIJEDLOG

Oporba priprema svoje amandmane: Proračun nije ni razvojni ni socijalni

Čak 94 amandmana stiglo je na prijedlog državnoga proračuna za 2016. godinu, a najviše je SDP-ovih. Preraspodjelu sredstava tražili su i HDSSB, manjinci, Ivan Vilibor Sinčić iz Živog zida te zastupnici vladajućih - HDZ-a, HSLS-a i Bandićeve stranke. O amandmanima se treba očitovati Vlada, a glasanje o proračunu očekuje se u ponedjeljak.

Vlada je amandmanom predložila preraspodjelu 32 milijuna kuna. Ministarstvu financija uzeta su 22 milijuna kuna, od čega deset milijuna vjerskim zajednicama. Ministarstvu znanosti predloženo je povećanje za deset milijuna kuna kako bi se osiguralo 32 milijuna za prijevoz učenika.

Za Slavoniju i Baranju najzanimljivije je šest amandmana HDSSB-ovih zastupnika Branimira Glavaša i Josipa Salapića, “teških” 187 milijuna kuna. Prva dva odnose se na sustav navodnjavanja. Traže da se sredstva za projektiranje toga sustava povećaju za deset milijuna kuna i iznose 24,5 milijuna kuna. U drugome amandmanu HDSSB predlaže dodavanje pozicije “Program izgradnje sustava navodnjavanja”, u iznosu od deset milijuna kuna. Naime, sredstva potpore za tu mjeru osiguravaju se s 85 posto udjela EU-a i 15 posto iz proračuna RH, zbog čega je nužno osiguravanje sredstava u proračunu. HDSSB traži i novu poziciju “Program kontrole komaraca na području Osječko-baranjske županije”, i za suzbijanje komaraca predlažu izdvajanje iznosa od pet milijuna kuna. “Tretiranje komaraca na određenim izoliranim područjima, kao što je Osijek, daje znatno lošije rezultate zbog ulaska komaraca u grad s drugih netretiranih područja. Također je u 2014. i 2015. na području županije zabilježena i prisutnost tigrastog komarca, što trenutačno znači i potencijalnu opasnost za pojavom i prijenosom virusa zika”, ističu. Amandmanom predlažu i osiguravanje 12 milijuna kuna za “Višenamjenski hidrotehnički sustav za uređenje voda i zemljišta Osijek”. Između ostaloga, to bi pripomoglo stvaranju vlastitih izvora energije te poboljšanju javne sigurnosti.

HDSSB-ovci predlažu i poziciju “Koridor 5C – dionica autoceste A5 granica s Mađarskom – Beli Manastir - Osijek”, u iznosu od 100 milijuna kuna. Podsjećaju da je autocesta dio paneuropskog koridora 5C te da slijedi osnovni interes izgradnje buduće cestovne mreže RH u smjeru sjever - jug. Ističu kako je to od strateškog i gospodarskog značaja za Osječko-baranjsku županiju, te kako je taj projekt Svjetska banka ocijenila jedinom opravdanom infrastrukturnom investicijom. Stoga je, kažu, nužno osigurati sredstva za nastavak gradnje mosta i preostalih dionica. Predlažu i dodavanje pozicije “Podravska brza cesta”, u iznosu od 50 milijuna kuna. Zastupnici HDSSB-a naglašavaju da se kao prioritetna prometnica od iznimnog značenja nameće brza cesta Varaždin - Koprivnica - Virovitica - Osijek - Ilok, dužine 330 kilometara i vrijednosti oko 450 milijuna kuna, najvažnija za Slatinu.I.Bošnjak

UMJESTO MESIĆEVOM UREDU CIVILNIM INVALIDIMA RATA

Most je, uz amandman kojim traži smanjenje izdvajanja za financiranje stranaka, objavio i amandman kojim traže da se 600 tisuća kuna namijenjenih Uredu bivšeg predsjednika Stjepana Mesića dodijeli civilnim invalidima Domovinskog rata. Ističu da su civilni invalidi godinama nepravedno zanemarivani i žele izjednačiti njihova prava s pravima ostalih stradalnika Domovinskog rata. Stjepan Mesić reagirao je priopćenjem u kojemu ističe da je ta inicijativa za drastično smanjivanje ionako već višekratno smanjivanog proračuna Uredu perfidan i proziran pokušaj ukidanja Ureda, a da se to formalno - zakonom ipak ne učini. “Dok sam živ smatrat ću svojom obvezom raditi na korist zemlje kojoj sam imao čast deset godina biti na čelu”, poručio je Mesić.

BRANIMIR GLAVAŠ

zastupnik HDSSB-a

Ključ u rješavanju prekomjerne administracije

Kako gotovo dvije trećine sredstava iz državnog proračuna odlazi na plaće i beneficije državne administracije, u saborskoj raspravi zastupnik HDSSB-a Branimir Glavaš naglasio je kako je na “državnoj sisi” i proračunima jedinica lokalne samouprave “uhljebljeno” između 230 do 250 tisuća ljudi. Glavaš smatra kako je ključ rješenja stalnog problema deficita upravo u rješavanju “prekomjerne administracije”.

Možda ste propustili...

NAJBOLJE MJERE ZA RJEŠAVANJE I IZBJEGAVANJE NESTAŠICA KLJUČNIH LIJEKOVA

Osnovan Savez za kritične lijekove