Novosti
UOČI SABORSKE RASPRAVE NIŽU SE KRITIKE NA VLADIN PRIJEDLOG

Oporba priprema svoje amandmane:
Proračun nije ni razvojni ni socijalni
Objavljeno 15. ožujka, 2016.
- Vidi se da tu nema ozbiljnih reformi - kaže Ivan Sinčić

Vezani članci

NAJJRANJIVIJE SKUPINE PRVE ĆE OSJETITI REZOVE

Cijenu ušteda platit će roditelji učenika i već osiromašeni invalidi

Pred saborskim zastupnicima u utorak će se naći prijedlog državnog proračuna za 2016. godinu, o kojemu je bilo puno riječi i prijepora proteklih nekoliko dana.

Ni dan prije rasprave još uvijek nije jasno tko će sve podržati proračun, a tko glasati protiv ili njegovo prihvaćanje uvjetovati određenim amandmanima, to prije što je i Most kritizirao, primjerice, smanjenje subvencija na prijevoz učenika. No za očekivati je da će vladajuća koalicija proračun ipak podržati.

- Sadašnja vlast, ne bih čak ni rekao koalicija, nego ortakluk, nema teorije da opstane. Vidjeli ste da čak i oko ovih “običnijih” stvari zapinju, a gdje su onda one teže. Njihov razlaz bit će doista “rastava braka na ciganski način” - rekao je u Osijeku dr. Tihomir Janjiček, član Predsjedništva HSP-a i predsjednik Povjerenstva za gospodarstvo te stranke.

Ispunjavanje zahtjeva EU

- U prijedlogu proračuna rezalo se gdje se stiglo i moglo da se ispuni zahtjeve EU. Smiješno je da potpredsjednik Vlade Petrov ne zna gdje se odrezalo pa kaže da će tražiti promjene, a on je dio koalicije koja kreira proračun. Proračun i nije mogao donijeti spektakularne rezultate u smislu utjecaja na gospodarstvo jer proračun ne može biti i razvojni i socijalni. U hrvatskom slučaju on je samo socijalni. Ono što se moglo odrezati, a nije, i što u Kanadi ne postoji, jest naknada za odvojeni život. To nije potrebno jer ljudi od 55 godina dobivaju tu naknadu za odvojeni život od mame i tate koji imaju po 85 godina. To je smiješno - ističe Janjiček, dodajući kako postoje tisuće praznih državnih stanova, a država plaća stanove za zastupnike. “Dajte im te besplatne stanove, pa neće učenici morati plaćati prijevoz”, kaže Janjiček. Ističe kako se prave, strukturne promjene u proračunu mogu dogoditi tek u sljedećem mandatu.

SDP je u ponedjeljak poslijepodne razgovarao o proračunu i gotovo sigurno će, kako nam je rekao Igor Dragovan, na sjednici ići sa svojim amandmanima.

Premalo za znanost i obrazovanje

Ivan Vilibor Sinčić, zastupnik Živog zida, rekao nam je da neće podržati proračun jer previše novca ide političarima i strankama, a premalo za znanost i obrazovanje, što je temelj svake normalne ekonomije, a i suprotno je njihovu programu. “Vidi se da nema ozbiljnih reformi, ni lokalne samouprave i državne uprave ni monetarne reforme. To je samo presipavanje iz šupljeg u prazno i nema smisla to podržati”, zaključuje Sinčić.

Iz HSLS-a su pak najavili kako će učiniti sve da se u argumentiranoj raspravi proračun dodatno popravi, ali nije upitno da će ga podržati, kao što će, prema riječima predsjednika HSS-a Branka Hrga, to učiniti i zastupnici te stranke.

- Proračun za 2016. je neambiciozan. Stoji na mjestu, uz smanjenje od otprilike 14,5 posto, a poznato je da, ako u politici stojite na istom mjestu, to znači da zemlja nazaduje. Dakle, projekcija ovog proračuna je da Hrvatska pada - rekla je predsjednica HNS-a i potpredsjednica Sabora Vesna Pusić. “Proračun pokazuje da ove godine Vlada ne planira ni ulagati u budućnost, ni popravljati standard, ni stimulirati demografsku obnovu”, kaže Pusić. Da je osnovna poruka proračuna neambicioznost, smatra i potpredsjednik HNS-a i zastupnik Ivan Vrdoljak, što je i jedan od razloga zbog kojih ga HNS neće prihvatiti. Kao primjer podsjeća da je Hrvatska 2015. ostvarila rast izvoza viši od 9 posto. “Plan ove vlade je rast u 2016. od 5 posto. Dakle, planiraju biti lošiji od prošle vlade”, kaže Vrdoljak.

Igor BOŠNJAK
NEMA JASNIH SMJERNICA

Zastupnik Hridi Drago Prgomet rekao je pak prije tri dana za N1 da njegova stranka nema namjeru podržati proračun ako se nešto ne promijeni do prve rasprave ili izglasavanja. U proračunu vidi nastavak kontinuiteta dviju stvari. “Način na koji je funkcionirala SDP-ova vlada, sve one kritike upućivane toj vladi kao da nisu pale na plodno tlo, a nastavak je i kontinuiteta loše komunikacije na kojoj je sastavljena i nastala ova vlada”, rekao je Prgomet, dodavši kako je možda najvažnije što ne postoje jasne smjernice kako će ova vlada vladati.

SDP: NAKARADAN PRIJEDLOG

Priopćenjem su se oglasili bivši SDP-ov ministar i njegov zamjenik, Željko Jovanović i Saša Zelenika, te osječko-baranjski zastupnici Damir Tomić i Domagoj Hajduković, istaknuvši da se najavom smanjenja proračuna za znanost, obrazovanje i sport opasno smanjuje šansa da “gradimo RH kao društvo jednakih šansi”. Kažu da prijedlog proračuna pokazuje da su predizborna obećanja bila laži i da napredak obrazovanja i znanosti nije “stručni” prioritet Vlade. “Koalicija Mosta i HDZ-a za cilj ima urušavanje tih djelatnosti te daljnje zaostajanje u odnosu prema razvijenim zemljama EU i svijeta”, zaključuju. Od Vlade i Sabora očekuju da revidiraju “nakaradni prijedlog proračuna”. Vladi zamjeraju što se odlučila najviše penalizirati najslabije. “Iako nam je drago primijetiti da su nakon pritisaka javnosti i politike HDZ i Most ipak odlučili amandmanom vratiti dosadašnje subvencioniranje prijevoza, ostaje činjenica da su to željeli rezati prvo”, zaključuju.

HDSSB ĆE ULOŽITI AMANDMANE VEZANE UZ SLAVONSKE PROJEKTE

Kako neslužbeno doznajemo, na prijedlog državnog proračuna HDSSB će uložiti nekoliko amandmana vezanih uz važne slavonske projekte. O njihovu prihvaćanju ovisit će i potpora saborskih zastupnika te stranke prijedlogu proračuna.

SUBVENCIJE ZA PRIJEVOZ OSTAT ĆE ISTE

Saborski klubovi HDZ-a i Mosta će, prema neslužbenim informacijama, amandmanima predložiti korekcije prijedloga proračuna u vezi sa subvencijama za prijevoz srednjoškolaca. Prema amandmanima, subvencije bi ostale iste dok se ne definiraju kriteriji za imovinski cenzus. Tako bi se izbjeglo da jednak iznos subvencije dobivaju obitelji s primanjima od 15.000 kuna i one s primanjima od 5000 kuna. “Izrada imovinskog cenzusa predugo se odgađa, a ovo je odlična prilika da pokažemo odgovornost i to od iduće školske godine krene u punom opsegu”, rekao je za HRT ministar obrazovanja, znanosti i sporta Predrag Šustar.

Možda ste propustili...

BROJNI DOGAĐAJI UZ DAN EU-A

U Osijeku 84 projekta od 350 milijuna eura

PRVO ZASJEDANJE HRVATSKOGA SABORA 16. SVIBNJA

Plenković predao 78 potpisa Milanoviću

ŽELE PLAĆE, OPSTANAK TVRTKE I NASTAVAK PROIZVODNJE

Radnici Varteksa prosvjedovali