Novosti
JEDINSTVENA TRAŽILICA ZA POSVOJITELJE

Od lokacija i usluga do odgovora zašto su neka djeca teže posvojiva
Objavljeno 11. ožujka, 2016.
- Prošle godine u Hrvatskoj je na posvojenje čekalo 461 dijete - kaže Ana Zakošek

Posvojiteljskoj zajednici odnedavno je na raspolaganju infoMAPA, jedinstvena tražilica usluga, a koju je otvorila zagrebačka udruga za potporu u posvajanju ADOPTA na stranici www.adopta.hr/infoMAPA.

Ondje je moguće dobiti osnovne informacije o postupku posvojenja pa sve do savjetovanja, grupa podrške i ostalim oblicima potpore namijenjenih potencijalnim posvojiteljima, posvojiteljima, kao i posvojenoj djeci i mladima.

Velikoj mreži jedinstvenih usluga priključili su se i slavonski centri za socijalnu skrb, zasad iz Našica, Belog Manastira, Đakova, Županje..., dok se još očekuje priključivanje najvećeg centra u Osječko-baranjskoj županiji, Centra za socijalnu skrb Osijek.

Stalno nadopunjavanje

- Karta je nastala prikupljanjem informacija od ustanova i organizacija koje pružaju različite usluge potrebne prije, tijekom i nakon posvojenja, a također je u stalnom procesu unapređivanja i dopunjavanja. Prednost je u tome što infoMAPA omogućuje svim stručnjacima i ustanovama koje pružaju usluge pripadnicima posvojiteljske zajednice da se prijave i postanu njezinim dijelom. Želja nam je da uz suradnju sa stručnjacima, institucijama i osobama iz prakse koji su na bilo kakav način vezani uz procese posvajanja djelujemo na stvaranju pozitivnog, ugodnoga i podupirućeg okruženja za obitelji koje su nastale posvajanjem - ispričala je Ana Zakošek, voditeljica ureda/info centra i koordinatorica aktivnosti u ADOPTA-i.

Prema njezinim podatcima u 2015. godini je 461 dijete čekalo na posvojenje, a njih 368 bilo je starije od deset godina, dok ih je stotinjak s manjim ili većim zdravstvenim poteškoćama. U Registru posvojitelja, kaže Zakošek, ima oko 900 obitelji, a u sustavu skrbi je oko 3200 djece. Od toga broja, njih 500-tinjak ispunjava preduvjete za posvojenje, no njih oko 70 posto dobiva težu priliku za posvojenje. Upravo će kategorija teže posvojive djece biti tema istraživanja najavljenog za travanj radi otkrivanja kako pomoći i unaprijediti sustav za teže posvojivu djecu te pronaći odgovor na pitanje zašto su toliko dugo u sustavu.

Bez državnog novca

U međuvremenu, infoMAPA i dalje će se unapređivati, a ondje su, osim centara za socijalnu skrb, na raspolaganju još i lokacije i informacije o određenim uslugama dva doma za djecu, onog iz Zagreba i iz Lovrana. Iako osječki Dom za djecu "Klasje" još nije pristupio infoMAPA-i, ravnateljica Miranda Glavaš Kul pozdravlja ovu ideju, no ne potvrđuje hoće li se i oni priključiti velikoj obitelji posvojiteljske zajednice.

- Sve što može pridonijeti tome da se djeca posvoje ranije ili unaprijedi bilo što za njihov odlazak u obitelj, svakako pozdravljam - poručila je Miranda Glavaš Kul.

Inače, ovo je tek jedan od rezultata projekta "I ovo dijete treba obitelj" koji teži jačanju razvoja civilnog društva i povećanju doprinosa socijalnoj pravdi, demokraciji te održivom razvoju u Hrvatskoj. Pod tim se podrazumijeva zagovaranje prava djece bez roditeljske skrbi na život u obitelji i sudjelovanje u donošenju politika o djeci. Ovaj projekt sufinancira Nacionalna zaklade za razvoj civilnog društva iz sredstava Programa za organizacije civilnog društva fondova Europskog gospodarskog prostora i Kraljevine Norveške.

Marija MIHELIĆ
OVE GODINE JOŠ NI JEDNO POSVOJENJE U OSIJEKU

Među 461 djetetom koje je lani u Hrvatskoj čekalo na posvojenje zacijelo su bila i ona iz osječkog Doma za djecu "Klasje". Kad je u pitanju posvojenje, prošle godine iz Doma je posvojeno jedno dijete, a godinu dana prije četiri djeteta. Broj je 2013. godine bio dvostruko veći i tad je priliku za život u posvojiteljskoj obitelji dobilo osmero djece. “U ovoj godini još nismo imali ni jedno posvojenje”, potvrdila je ravnateljica Glavaš Kul.

900

obitelji je u Registru posvojitelja

3200

djece je u sustavu skrbi

Najčitanije iz rubrike