Regija
TURSKO IZASLANSTVO DARĐANIMA PREDLAŽE:

Turci žele ponovno
izgraditi Sulejmanov most
Objavljeno 7. ožujka, 2016.
To će pomoći turističkom i gospodarskom razvoju općine Darda i Baranje

DARDA - Sve je izglednije da će stari Sulejmanov most, koji je spajao Osijek i Dardu, djelomično biti ponovno sagrađen. Četiri godine nakon prvog posjeta turskog izaslanstva Općini Darda, kada su se uvjerili u postojanje izvornih dijelova Sulejmanova mosta, proteklog tjedna Turci su stigli s konkretnim prijedlozima.

- Tema gradnje replike Sulejmanova mosta bila je na dnevnom redu sastanka u turskom veleposlanstvu u Zagrebu, nakon čega su došli u općinu Darda - kaže načelnik općine Darda, Anto Vukoje, naglašavajući kako im je u goste stiglo jako izaslanstvo u kojemu su bili, među ostalima, načelnik uprave turske Vlade za Balkan i istočnu Europu, dr. Mahmut Cevik, predstavnici Vladine agencije TIKA, zajedno sa sveučilišnim profesorima i voditeljima turskih arhiva, te brojni stručnjaci koji se bave osmanlijskim vremenima. S hrvatske, pak, strane sastanku u Dardi nazočili su, osim domaćina, predstavnici Ministarstva kulture, Arheološkog muzeja i ostali.

- Turci su izrazili želju o gradnji replike Sulejmanova mosta i tematske šetnice kroz park kod Esterhazyjeva dvorca - objašnjava Vukoje, naglašavajući kako su voljni i financirati radove na novim iskopinama, koji bi stajali 600-tinjak tisuća kuna. Nakon četverosatnih razgovora zaključeno je kako bi sljedeći korak u afirmaciji ove svjetski poznate građevine trebao biti potpis sporazuma između općine Darda, Republike Hrvatske i Turske, izrada projektne dokumentacije te već spomenuti arheološli radovi. Kako ističe Vukoje, sastav turskog izaslanstva, ali i domaći stručnjaci koji su nazočili sastanku, jamče da će ova ideja doživjeti realizaciju, što će umnogome pomoći turističkom, pa čak i gospodarskom razvoju općine Darda i Baranje. Podsjetimo, osvajanjem Osijeka 1526. godine, kao jedino moguće rješenje prelaska baranjskih močvara na putu do Budima, sultan Sulejman Veličanstveni prihvatio se gradnje mosta. Gradnja je završena u srpnju 1566. godine, a prema podacima povjesničara, gradilo ga je 25.000 ljudi. Na baranjskoj strani most je vodio preko močvarna tla i manjih otočića te mjestimice blago krivudao do Darde. Bio je dug približno osam kilometara. Njegov početak bio je na obali Drave kod osječke Tvrđe, a kraj na Maloj Đoli, odmah ispod dvorca Esterhazy. Uništen je 1686. godine nakon progona Turaka iz Baranje.

Premda, navodno, nije bio pretjerano lijep, divio mu se cijeli zapadni svijet, pa i sam sultan Sulejman Veličanstveni. Od tada do danas Dunavom i Dravom proteklo je mnogo vode. Sagrađeni su brojni mostovi i povezane obale rijeka, ali nijedan most nije “odjeknuo” poput onog Sulejmanovog iz 16. stoljeća - nesuđenog osmog svjetskog čuda.

Ivica GETTO
OTKRILI GA 2008. GODINE

Tijekom svibnja 2008. godine, pri čišćenju Male Đole, zajedno s muljem izvađeni su i drveni stupovi staroga mosta. Godinu dana poslije arheolozi Hrvatskog restauratorskog zavoda proveli su istraživanja na prostoru Male Đole, nakon kojih je radiokarbonska analiza uzoraka pilona pokazala da potječu iz vremena nastanka mosta. Ronioci Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju Zadar potvrdili su kako je riječ o iznimno bogatom arheološkom nalazištu. U studenom 2014. godine proveli su podvodno istraživanje, financirano od Ministarstva kulture, potaknuto od Hrvatsko-turskog društva prijateljstva, kada su nađeni brojni vrijedni predmeti iz turskog doba.

Možda ste propustili...

INOVATIVNI NOVOGRADIŠKI UČENICI I NASTAVNICI

Napravili su rover za otkrivanje mina, solarni automobil i skuter

TUŽNA OBLJETNICA U ŽUPANJSKOJ POSAVINI

Deset je godina od poplava u Cvelferiji

Najčitanije iz rubrike