Kultura
21. LUTKARSKO PROLJEĆE

Lutkarska svetkovina na istoku Hrvatske ponovno donosi osmijeh na dječja lica
Objavljeno 2. ožujka, 2016.
Tijekom susreta bit će ukupno odigrane čak 84 predstave

Manifestacija iznimne vrijednosti i u hrvatskim okvirima, k tome s dva naziva – Lutkarsko proljeće u Vukovarsko-srijemskoj županiji, odnosno Vukovarsko lutkarsko proljeće – u svom 21. izdanju održavat će se od 14. do 19. ožujka.

Djeci istoka Slavonije tih dana doći će u goste 15 kazališta koja će ukupno odigrati 84 predstave u svih pet gradova, 13 općina i pet mjesta, uključujući i Orašje u BiH.

Najavljeno je to jučer u Palači Srijem, u Vukovaru, gdje je predsjednica Organizacijskog odbora i predstavnica Hrvatskog centra UNIMA Jasminka Mesarić istaknula kako manifestacija koja “iz godine u godinu raste u pogledu i kvalitete i kvantitete” i ove godine donosi bogat program. Među 15 kazališnih kuća, 13 je iz Hrvatske i dvije iz dijaspore, a pred publiku, odnosno i djecu i odrasle, donose najbolje iz prošlogodišnje produkcije. Predstave je najavio Slaven Nuhanović, dok je Himzo Nuhanović iz Kazališne družine “Asser Savus” Vinkovci, kao producenta, podsjetio kako je Lutkarsko proljeće u Vukovarsko-srijemskoj županiji nastalo 1996. godine, da bi tri godine kasnije, povratkom u dotad okupirani i razrušeni Vukovar, u počast tome gradu dobilo i drugi naziv Vukovarskog lutkarskog proljeća. Stoga će, dodao je, biti i dva otvorenja, jedno 14. ožujka u podne u Otoku, potom u 18 sati i u Hrvatskom domu u Vukovaru, gdje će nakon toga u dvorcu Eltz biti i dodjela povelja za životno djelo za 2016. godinu. Povelja od ove godine nosi naziv po preminulom Zvonku Festiniju, kao “posljednjem karizmatičnom bardu hrvatskog lutkarstva”, koji je bio i važan dio organizacijskog tima Lutkarskog proljeća. Dobitnici povelja su dr. sc. Antonija Bogner Šaban za doprinos u području teatrologije i istraživanja lutkarstva u Hrvatskoj, te još jedna Osječanka, Lidija Helajz, za doprinos glumačkoj umjetnosti hrvatskog lutkarstva, i Petar Šurkalović iz Mostara (BiH), za doprinos umjetnosti hrvatskog lutkarstva.

I ovogodišnje Lutkarsko proljeće donosi i popratna zbivanja, pa je ravnateljica Hrvatskog doma Vukovar Ivanka Miličić najavila dvodnevnu žonglersku radionicu za djecu i odrasle (17. i 18. ožujka), i seminar za odgajatelje, nastavnike i profesore “Kako čitati dramski tekst – Kako gledati predstavu” (18. i 19. ožujka), kao i izložbu uoči otvorenja kazališnih plakata Kazališta Virovitica.

Također, moći će se pogledati i izložba Od festivala do festivala: “Zastavice”, što je izložba dječjih portreta nastalih u prigodi Šibenskog festivala djeteta. U Gradskom muzeju Vukovara bit će pak, najavila je ravnateljica Ruža Marić, i druženje u sjećanje na Festinija.

Novost su pak prvi susreti književnika za djecu, sa sudjelovanjem Silvije Šesto, Sonje Smolec, Snježane Babić Višnjić, Zorana Pongrašića, Davora Šunka i Vladimira Bakarića koji će, osim susreta u Kući Ivana Kozarca, u Vinkovcima, obilaziti i škole, vrtiće i knjižnice.

– Lutkarsko proljeće iznimna je manifestacija gdje djeca cijele Vukovarsko-srijemske županije mogu pogledati najbolje predstave lutkarskih kazališta – rekla je pomoćnica ministra kulture Iva Hraste Sočo, izrazivši zadovoljstvo što je festivalski program sve bogatiji i rekavši da je podrška Ministarstva kulture i nadalje neupitna, uz riječi pohvale organizatorima na više od 20 godina ustrajnosti. Vukovarski dogradonačelnik Marijan Pavliček za Lutkarsko je proljeće kazao da je “jedinstven projekt u gospodarskom i turističkom smislu za grad Vukovar”, dok je vukovarsko-srijemski pročelnik za turizam i kulturu Viktor Lukačević, podsjetio kako je najistočnija hrvatska županija i jedna od utemeljitelja manifestacije “čiju je vrijednost znala prepoznati”. Za kraj, kako je to rekao Festini, iznova “lutkarska svetkovina” donosi radost na dječja lica....

Sanja BUTIGAN
Od Splita i Osijeka do Mostara, Pečuha i Subotice

Na 21. Lutkarsko proljeće dolaze kazališta iz cijele Hrvatske i dijaspore. Kazalište Virovitica gostuje s predstavom “Gospodin mrak i 3 bijela šeširića”, Zagrebačko kazalište lutaka s “Palčicom”, a Dječje kazalište Branka Mihaljevića Osijek s predstavom “Vrijeme je za bajku”. Gradsko kazalište lutaka Split igrat će predstavu “Zeko traži mamu”, Kazalište lutaka Zadar predstavu “Tri praščića”, Gradsko kazalište lutaka Rijeka stiže sa “Snjeguljicom”, dok će Gradsko kazalište Zorin dom Karlovac igrati “Vanzemaljce”. S predstavom “Vučje srce” dolazi Kazališna družina Pinklec Čakovec, s “Crvenkapicom” zagrebačka Lutkarska scena I. B. Mažuranić, dok Hrvatsko kazalište Pečuh (Mađarska) donosi predstavu “Mala pčelica Maja”, a Lukarsko kazalište Mostar (BiH) predstavu naziva “Tko umije njemu dvije”. Gost 21. Lutkarskog proljeća u Vukovarsko-srijemskoj županiji je Dječje pozorište Subotica (Srbija) s predstavom “Par cipela”. Gradsko kazalište Joza Ivakić Vinkovci i osječko Dječje kazalište B. Mihaljevića igrat će predstavu “Pinokio”, a “Mačka u čizmama” igra Kazališna družina I. B. Mažuranić Slavonski Brod, dok Scena Martin Hrvatskog doma Vukovar sudjeluje s predstavom “Fljuf i Žljuf”.

Povelja za životno djelo od ove godine nosi naziv po preminulom Zvonku Festiniju

Možda ste propustili...

PREMIJERA U DJEČJEM KAZALIŠTU BRANKA MIHALJEVIĆA

“Četiri čudesne nezgode” voljet će i djeca i roditelji

SEMINAR ZA VODITELJE I ČLANOVE FOLKLORNIH I PJEVAČKIH SKUPINA U NAŠICAMA

Tema - scenska primjena folklorne građe

Najčitanije iz rubrike