Novosti
ŠTO SE IZVOZI IZ SLAVONIJE I BARANJE?

Najvrjedniji slavonski proizvodi - odjeća i strojevi za proizvodnju guma
Objavljeno 29. veljače, 2016.

Na području Slavonije i Baranje najveći izvoznici su, prema podacima iz 2014. (prema listi koju je načinio Bisnode), Olimpias tekstil (tada Benetton tekstil sa sjedištem u Vinežu), kojemu je sjedište preseljeno u Osijek. Na listi je Benetton bio na 12. mjestu najvećih hrvatskih izvoznika, s vrijednošću izvoza od 93 milijuna eura.

Na drugom slavonskom odnosno 26. mjestu u Hrvatskoj je Harburg-Freudenberger Belišće. Izvoz Harburg-Freudenbergera 2014. vrijedio je gotovo 70 milijuna eura. Odnosno, od 614 milijuna kuna prihoda 510 milijuna ostvareno je na izvoznim tržištima.

Đuro Đaković Termoenergetska postrojenja (TEP) iz Slavonskog Broda na 31. je mjestu nacionalne ljestvice, kao treći najveći slavonski izvoznik. Brodska tvrtka regionalni je lider u projektiranju i proizvodnji različitih kotlovskih postrojenja. Vrijednost izvoza 2014. iznosila je oko 61 milijun eura. Slijedi županjski Same Deutz-Fahr Žetelice, koji je 38. izvoznik u Hrvatskoj i četvrti u Slavoniji, s izvozom vrijednim gotovo 52 milijuna eura. Poznato je, naime, da čak 95 posto suvremenih kombajna proizvedenih u Županji završava na inozemnim tržištima.

Na peto mjesto najvećih slavonskih izvoznika svrstan je Bilfinger Đuro Đaković Montaža iz Slavonskog Broda (44. u Hrvatskoj) s izvozom 2014. vrijednim 46 milijuna eura.

Osječka Saponia na 46. je mjestu nacionalne i šestom slavonske liste izvoznika. U 2014. njezin je izvoz premašivao 45 milijuna eura. Odmah iza Saponije svrstala se Sladorana Županja (47. u Hrvatskoj) s izvozom većim od 44 milijuna eura. DS Smith Belišće, a 2015., kada je nastala lista izvoznika, bila je to još tvrtka Duropack Belišće, proizvođač papira i kartonske ambalaže, na 49. je mjestu nacionalne liste najvećih izvoznika. S izvozom vrijednim 44 milijuna eura osmi je slavonski izvoznik.

Osječko Žito na devetom je mjestu najvećih slavonskih izvoznika prema podacima o poslovanju 2014. S izvozom koji premašuje 32 milijuna eura Žito je bilo na 72. mjestu u Hrvatskoj.

Osječka Drava International, najveći hrvatski prerađivač otpadne plastike, deseti je najveći slavonski izvoznik (77. u Hrvatskoj), s izvozom vrijednim nešto manje od 30 milijuna eura.

Odlična je vijest da je većina tih deset slavonskih tvrtki, u domaćem i stranom vlasništvu, u odnosu prema 2014. povećala izvoz. U svakom slučaju, ostaju najvrjedniji slavonski izvozni proizvodi - odjeća, strojevi za proizvodnju automobilskih guma, kotlovi, kombajni, montažerske usluge, deterdženti i sredstva za pranje, šećer, ulje, brašno, papir i kartonska ambalaža, plastika...I.Mikulić

Najčitanije iz rubrike