Regija
PRVA ZIMSKA ŠKOLA TEHNIČKIH AKTIVNOSTI U OŠ DORE PEJAČEVIĆ

Našički učenici izradili semafor, rakete, držač papira...
Objavljeno 29. veljače, 2016.

NAŠICE – U organizaciji Zajednice tehničke kulture Osječko-baranjske županije i Zajednice tehničke kulture grada Našica, a u suradnji s Gradom Našice i Društvom pedagoga tehničke kulture Slavonija, u Osnovnoj školi Dore Pejačević Našice održana je prva zimska škola tehničkih aktivnosti. Zimsku školu simbolično su prvim rezom pile otvorili ravnateljica škole Jasminka Falamić i predsjednik Zajednice tehničke kulture grada Našica Mirko Košturjak. Sudjelovalo je 50 učenika od petog do osmog razreda, za koje su održane četiri radionice. Osim na radionici automatike i zrakoplovnog modelarstva učenici su sudjelovali i na radionici modelarstva – izrade uporabnih tehničkih tvorevina te konstruktorstva.

- Na radionici automatike polaznici su programirali Arduino mikroupravljače. S pomoću LED dioda učenici su izradili i isprogramirali semafor. Nakon toga, koristeći se fotootpornikom, izradili su detektor tame - model automatskog paljenja rasvjete po mraku – objasnio je u ime organizatora Ante Maras.

Na radionici modelarstva – izrada uporabnih tehničkih tvorevina, polaznici su, koristeći se Unimat basic 1 strojem, izradili držač za papir. Držač su izradili režući šperploču u elemente koje su potom zalijepili te tako uspješno napravili tehničku tvorevinu. Polaznici radionice zrakoplovno modelarstvo izradili su male modele raketa zemlja-zrak, a na radionici konstruktrostva izradili su plastične modele iz EITECH konstruktorskih kutija. S. Fridl

Najčitanije iz rubrike