Regija
OBRAT U STEČAJNOM POSTUPKU TVRTKE PAN-TRGOPROMET

Dravacelu odobreno da pristupi
dugu pa je stečaj obustavljen!
Objavljeno 13. veljače, 2016.
Slatinčani se obvezali ispuniti sve dospjele obveze dužnika

ĐAKOVO – Dok se stečajni postupak u Pan-Trgovini vrti oko pitanja kako prodati jedinu imovinu – 274.000 litara alkohola od čega najviše voćnih rakija, u stečajnom postupku Pan-Trgoprometa d.d. Đakovo, također tvrtke u vlasništvu Marinka Mikulića, dogodio se obrat – obustavljen je jer je njegova treća tvrtka, Dravacel, pristupila dugu Trgoprometa te se obvezala ispuniti sve dospjele obveze dužnika. Pan-Trgopromet u stečaju je završio u siječnju 2015., kada je stečajnim upraviteljem imenovan Tihomir Zec koji je u trenutku otvaranja postupka zatekao devet radnika kojima, kaže, nakon otvaranja stečaja nije otkazivao ugovore o radu, a jednom radniku u međuvremenu je radni odnos prestao zbog odlaska u starosnu mirovinu. Kao i u slučaju stečaja Pan-Trgovine, Mikulić, tj. njegov zakonski zastupnik, i u slučaju stečaja Pan-Trgoprometa podnosi žalbu, a povodom nje rješenjem Visokog trgovačkog suda (VTS) ukinuto je rješenje o otvaranju stečaja te je predmet vraćen na ponovno odlučivanje prvostupanjskom sudu.

- U razdoblju prije ukidanja rješenja o stečaju zaprimio sam 45 prijava tražbina vjerovnika u ukupnom iznosu od 125,8 milijuna kuna, no napominjem kako one nisu ispitane, pa ih valja uzeti s rezervom - ističe Zec. Ukupna knjigovodstvena vrijednost imovine dužnika na dan 31. prosinca 2014. iznosila je 92,1 milijun kuna, dok su obveze društva bile iskazane u iznosu od 28.610,72 kune. Nakon što je Trgovački sud u Osijeku zaprimio ukidajuće rješenje VTS-a, ponovno je pokrenuo prethodni postupak radi odlučivanja o postojanju uvjeta za otvaranje stečaja nad Pan-Trgoprometom. Tada nastaje novi trenutak.

- Tijekom tog prethodnog postupka trgovačko društvo Dravacel d.o.o. Slatina dalo je javnobilježnički ovjerenu izjavu o pristupanju dugu Pan-Trgoprometa te se obvezalo u roku do dva mjeseca od dana donošenja rješenja o pristupanju dugu ispuniti sve dospjele obveze dužnika, koje su prema dopisu Fine od 17. rujna 2015. iznosile 14.389.063 kune, te sve ostale nedospjele obveze redom kako budu dospijevale - kaže Zec. U Sudskom registru stoji da je Mikulić osoba ovlaštena za zastupanje i direktor Dravacela. Rješenjem TS-a u Osijeku od 13. studenoga 2015. odobreno je da Dravacel d.o.o. pristupi dugu Pan-Trgoprometa za dospjele obveze dužnika u iznosu od 14,389.063 kune, a koje su evidentirane u očevidniku Fine na dan 31. kolovoza 2015., te za dospjele obveze dužnika prema radnicima u iznosu od 136.921 kunu. Također je odlučeno da u roku od dva mjeseca od dana donošenja rješenja o odobrenju pristupanju dugu treba namiriti sve ostale dospjele obveze dužnika Pan-Trgoprometa, a ostale, u vrijeme pristupanja dugu, već nastale obveze redom kako one budu dospijevale te je stečajni postupak nad Pan-Trgoprometom obustavljen. Radi se o institutu pristupanja dugu iz čl. 50. Stečajnog zakona. Dakle, ako bi ovo rješenje o pristupanju dugu postalo pravomoćno i stečajni postupak bio obustavljen, tada bi Dravacel bio dužan u roku od dva mjeseca podmiriti dospjele obveze dužnika u iznosu od 14,389.063 kune te podmiriti dospjele obveze prema radnicima u iznosu od 136.921 kunu, a sve ostale obveze redom kojim budu dospijevale, pojašnjava Zec.

Suzana ŽUPAN
Žalio se predlagatelj stečaja

Na predmetno rješenje žalio se predlagatelj stečaja nad Pan-Trgoprometom Ivan Žalac, odvjetnik iz Slavonskog Broda, a predmet se nalazi na VTS-u. “Osnovni prigovor ide u pravcu da su obveze Pan-Trgoprometa veće od 14,389.063 kune, koliki je iznos bio evidentiran kod Fine. Moguće je da su obveze doista veće od iznosa na koji je Dravacel obvezan rješenjem, ali bilo je doista teško utvrditi kolika je stvarna visina obveza s obzirom na nerazmjer visine obveza iskazanih u poslovnim knjigama dužnika. Jer na dan 31. prosinca 2014. bile su iskazane u iznosu od 28.610,72 kune, dok su iste obveze na dan 30. lipnja 2015. bile iskazane u iznosu od 17,2 milijuna kuna. S druge strane, u postupku predstečajne nagodbe koji se vodio nad dužnikom pred Finom utvrđene tražbine vjerovnika prema dužniku Pan-Trgoprometu iznosile su 1.518.521.841,06 kuna, dok sam za vrijeme stečaja zaprimio tražbine u ukupnom iznosu od 125,813.457,85 kuna”, precizira Zec. Dodaje, iz tog razloga, sud je prilikom donošenja rješenja o pristupu dugu, tvrtku Dravacel obvezao za onaj iznos koji je evidentiran u očevidniku Fine - 14.389.063,73 kune, odnosno za dio obveza prema radnicima u iznosu od 136.921,90 kuna. “Ostali vjerovnici namirenje svojih tražbina moći će tražiti bilo od Pan-Trgoprometa, bilo od Dravacela”, kaže Zec.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike