Novosti
EUROPA POLAKO ZATVARA SVOJU PERIFERIJU

Na granici između Makedonije i Grčke dvostruka žičana ograda
Objavljeno 8. veljače, 2016.

Makedonska vojska počela je s postavljanjem drugog reda bodljikave žice na granici s Grčkom, kako bi spriječila ilegalne ulaske migranata na svoj teritorij. Nova ograda bit će dugačka 37 kilometara i udaljena je samo pet metara od ograde koju su pripadnici makedonskih sigurnosnih snaga postavili u studenome prošle godine.

Mehanizacija makedonske vojske trenutačno postavlja ogradu s obje strane improviziranog prijelaza na "koti 59" kod Gevgelije. Postavljanje drugog reda žičane ograde Makedonija financira iz vlastitih sredstava.

Prema službenim izvorima, cilj postavljanja nove ograde je da se pruži više vremena policiji da reagira i spriječi ulazak ekonomskim migrantima kojima nije dopušten prelazak granice.

Prema pravilima EU-a, propuštaju se samo izbjeglice s ratom zahvaćenih područja, iz Sirije, Iraka i Afganistana, a ne ekonomski migranti iz drugih zemalja poput Maroka, Alžira, Pakistana, Jemena i Somalije.

Od postavljanja prvog reda žičane ograde do sada je spriječeno oko 19.000 ilegalnih prelazaka i graničnih incidenata, a samo u siječnju zaustavljeno je više od 4000 ekonomskih migranata, podaci su makedonskih sigurnosnih snaga. Od početka ove godine u Makedoniju je ušlo više od 62.000 izbjeglica iz Sirije, Iraka i Afganistana.(V.T.)

Možda ste propustili...

PRVA PRAVILA EU-A ZA SUZBIJANJE NASILJA NAD ŽENAMA

Strože kazne i bolja pomoć žrtvama